Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Sernik bez glutenu i cukru

Sernik prosty w przygotowaniu. Jego największą zaletą jest to, że mogą się nim delektować osoby na diecie bezglutenowej (należy oczywiście zadbać o produkty certyfikowane) i bezcukrowej. Coraz więcej osób w moim otoczeniu cierpi na cukrzycę, stąd moje zainteresowanie tego typu wypiekami. Zamiast mąki pszennej zastosowałam mąkę kokosową. Należy pamiętać, że chłonie ona sporo płynu, dlatego może się okazać, że trzeba dodać nieco więcej mleka, niż podałam w przepisie. Jako słodzika użyłam erytrolu – ma on tę zaletę, że jest w 100% naturalny, został uznany przez Światową Organizację Zdrowia za całkowicie bezpieczny. Nie zmienia smaku potrawy, a jego indeks glikemiczny został uznany za zerowy. Jeszcze słowo o technice pieczenia. Sernik upiekłam w kąpieli wodnej. Wbrew pozorom to bardzo proste. Tortownicę wstawiłam do większego naczynia – w moim przypadku była to forma do tarty. Przed wstawieniem do piekarnika wlałam do niej wrząca wodę. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik jest bardzo delikatny i wilgotny.

Sernik bez glutenu i cukru

[przepis]

Na tortownicę o średnicy 20 cm

200 g niesolonego serka śmietankowego typu Philadelphia

200 ml mleka

30 g masła

4 jajka

kilka kropli olejku waniliowego

60 g erytrolu

60 g mąki kokosowej

łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki soku z cytryny

dodatkowo: masło, papier do pieczenia i folię aluminiową

[/przepis]

  1. Przygotować formę. Wysmarować ją masłem. Na dnie ułożyć krążek papieru do pieczenia. Wykleić nim również starannie boki formy. Od zewnątrz zabezpieczyć formę folią aluminiową.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Do miski przełożyć serek, wlać mleko. Zmiksować tak, by składniki całkowicie się połączyły. Dodać rozpuszczone masło i kilka kropli zapachu waniliowego.
  3. Miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo żółtka. Następnie przesiać oba rodzaje mąki i sok z cytryny.
  4. Wymieszać używając niskich obrotów miksera. Białka ubić na sztywno, pod koniec dosypując stopniowo erytrol.
  5. Za pomocą silikonowej szpatułki wymieszać pianę z masą serową. Przelać ciasto do przygotowanej formy.
  6. Wstawić do większego naczynia. Wlać wrzącą wodę, tak by tortownica była w niej do połowy zanurzona.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i piec ok. 90 minut.
  8. Po upieczeniu otworzyć piekarnik, zostawić sernik na pół godziny. Następnie wyjąć z formy i postawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Folia aluminiowa pod wpływem wysokiej temperatury wydziela trujące związki natomiast w olejki zapachowe zawierają gluten

Czy erytrol się całkowicie rozpuścił? Próbowałam na nim zrobić tiramisu ale chrzęściło w zębach…