Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta

Piernikowy blok czekoladowy bez glutenu

Jeśli tak jak ja uwielbiasz blok czekoladowy, a jednocześnie jesteś wielbicielką/wielbicielem przyprawy korzennej, to moja wersja tego popularnego deseru przypadnie Ci do gustu. Mój blok przygotowałam w wersji bez glutenu, a tradycyjny cukier zastąpiłam ksylitolem. Moim zdaniem najlepiej smakuje jeden, dwa dni po przygotowaniu. Możesz go trzymać w lodówce ok. tygodnia, szczelnie owinięty folią spożywczą.

Piernikowy blok czekoladowy bez glutenu

250g masła

szklanka wody

1/4 szklanki ksylitolu

1/4 szklanki miodu

4 łyżki gorzkiego kakao

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

3 łyżki przyprawy korzennej

1/4 szklanki suszonych śliwek bez pestek

1/4 suszonej żurawiny

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

1/2 szklanki prażonych orzechów laskowych

1/4 szklanki płatków migdałowych

500g mleka w proszku

  1. W dużym garnku podgrzać wodę z ksylitolem, miodem, masłem, kakao i kawą.
  2. Gdy masa będzie mocno ciepła, a składniki się połączą, wsypać przyprawę korzenną.
  3. Masę wymieszać i odstawić, aby przestygła.
  4. Śliwki pokroić.
  5. Do przestudzonej masy wsypać stopniowo, cały czas mieszając mleko w proszku.
  6. Na koniec wsypać śliwki, żurawinę, skórkę pomarańczową, orzechy i płatki migdałowe.
  7. Całość przełożyć do przygotowanej wcześniej podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. Smacznego!
avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *