Jeśli tak jak ja uwielbiasz blok czekoladowy, a jednocześnie jesteś wielbicielką/wielbicielem przyprawy korzennej, to moja wersja tego popularnego deseru przypadnie Ci do gustu. Mój blok przygotowałam w wersji bez glutenu, a tradycyjny cukier zastąpiłam ksylitolem. Moim zdaniem najlepiej smakuje jeden, dwa dni po przygotowaniu. Możesz go trzymać w lodówce ok. tygodnia, szczelnie owinięty folią spożywczą.
Piernikowy blok czekoladowy bez glutenu
250g masła
szklanka wody
1/4 szklanki ksylitolu
1/4 szklanki miodu
4 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki przyprawy korzennej
1/4 szklanki suszonych śliwek bez pestek
1/4 suszonej żurawiny
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki prażonych orzechów laskowych
1/4 szklanki płatków migdałowych
500g mleka w proszku
- W dużym garnku podgrzać wodę z ksylitolem, miodem, masłem, kakao i kawą.
- Gdy masa będzie mocno ciepła, a składniki się połączą, wsypać przyprawę korzenną.
- Masę wymieszać i odstawić, aby przestygła.
- Śliwki pokroić.
- Do przestudzonej masy wsypać stopniowo, cały czas mieszając mleko w proszku.
- Na koniec wsypać śliwki, żurawinę, skórkę pomarańczową, orzechy i płatki migdałowe.
- Całość przełożyć do przygotowanej wcześniej podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. Smacznego!
Komentarze
Świetny pomysł! Blok wygląd bardzo apetycznie, więc z największą chęcią go u siebie wypróbuję:)
Gdybym chciała zastąpić ksylitol cukrem to jaka powinna być proporcja?
Wedle uznania, w zależności od tego, jak słodki blok lubisz