Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta

Doskonały keks klasyczny

Przepięknie pachnie masłem i bakaliami. Najlepszy jest dwa trzy dni po upieczeniu, dlatego keks warto upiec przed świętami, aby zdążył dojrzeć. Do ciasta można dodać trochę rumu, ale i bez niego jest doskonały. O jego smaku decyduje jakość masła i rodzaj mieszanki bakalii, jakiej użyjesz. Ja lubię kandyzowaną skórkę pomarańczową, trochę kandyzowanych porzeczek, wiśni i papai. Warto poeksperymentować z własnoręcznie skomponowaną mieszanką, która nada keksowi unikalny smak.

Doskonały keks klasyczny

250 g miękkiego masła

150 g cukru

4 jajka

500 g mąki

szczypta soli

płaska łyżeczka sody

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki mleka

250 g bakalii

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku.
  3. Mąkę przesiać z solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
  4. Dodać 1/3 mąki do masy maślano-jajecznej, zmiksować, dodać stopniowo pozostałą mąkę i mleko.
  5. Na koniec dodać bakalie, ciasto wymieszać i przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec na najniższym poziomie w temperaturze 170 ct.C z funkcją góra/dół przez 70 minut. Po upieczeniu wyjąć keks z formy i pozostawić do przestygnięcia na kratce.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Niech przyjdzie ten czas, który płynie jakby wolniej,
niech przyniesie spokój, ukojenie, radość i szczęście wszelakie!
Zdrowia i sukcesów w nadchodzącym 2020!

Regularnie zaglądająca:)
Tomaszowa

Keks to dobry pomysł nie tylko na święta, ale również na sylwestra. W miarę prosty, smaczny i dość długo wytrzymuje w lodówce. Smak bakalii pamięta się długo.