Kategoria: Święta
Biały ciastek i błyskawiczne candy.
Wpadam na chwilę, bo jutro widzimy się przecież w Instytucie Teatralnym. Pierniki upieczone, lukry robię jutro, no i będę z dzieciakami dekorować. Zaczynam o 12.00. Barwniki tylko naturalne. Wiecie, jaki piękny róż wychodzi z pomocą buraczka? Już zacieram ręce, bo atrakcji szykuje się masa. Przejrzałam listę wystawców i mam nadzieję na udane zakupy. Między jednymi warsztatami… Czytaj dalej Biały ciastek i błyskawiczne candy.
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Dzieci | Kuchnia | Slow Food | Świąteczne | Święta | Wychowanie | Zaproszenia
Piernikowe ludziki. Warsztaty dla dzieci.
Jest coś takiego w piernikowych ludzikach, że po prostu nie można ich nie upiec, zgodzicie się ze mną? W tym roku udało mi się zdobyć klastyczną ludzikową foremkę w rozmiarze XL. Przepis na pierniki, który dziś proponuję, jest jednym z moich ulubionych. Ciasto nie wymaga leżakowania, jest miękkie i przyjemnie piernikowe. Chcę Was zaprosić na obchody… Czytaj dalej Piernikowe ludziki. Warsztaty dla dzieci.
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Pozostałe przepisy | Przepisy | Świąteczne | Święta
Bałwanki lukrowane. Znowu?!
Bałwanków nigdy dość, a dzisiejszy przepis możecie wykorzystać do innych świątecznych wypieków. Nadaje się na choinkowe ozdoby i tylko od Was zależy, co z niego powstanie. Tak więc do roboty, moi mili i czekam na wieści, co tam u Was w kuchni słychać. Bałwanki lukrowane [przepis] 1/4 szklanki miodu ¼ kostki miękkiego masła 1/2 szklanki… Czytaj dalej Bałwanki lukrowane. Znowu?!
Konfitura z żurawiny. J’ai descendu dans mon jardin….
Nie potrafię przejść obojętnie obok skrzynek pełnych czerwonych żurawinowych kulek. Trudno wprost uwierzyć, że to natura stworzyła tą niezwykle żywą czerwień zamkniętą w błyszczących koralach i ofiarowuje nam ten skarb właśnie teraz, w najsmutniejszym miesiącu roku. Żurawinowych skarbów można użyć na wiele sposobów. Niedawno zachęcałam Was do upieczenia muffinków z żurawiną. Dziś coś równie prostego… Czytaj dalej Konfitura z żurawiny. J’ai descendu dans mon jardin….
Pascha
Długo szukałam przepisu na ten tradycyjny rosyjski deser. Przygotowuje się go z jajek i mleka, symboli odradzającej się przyrody. Właśnie z jajkami mam problem. W większości receptur dodaje się je w formie surowej, a surowych jajek nie jadam. Trafiłam szczęśliwie na przepis Agnieszki Kręglickiej, prezentowany w programie „Para w kuchni”. Pascha udała się znakomicie. Jest kremowa,… Czytaj dalej Pascha
Mazurek cygański i gotowanie w DDTVN
To była miłość od pierwszego wejrzenia, niestety z fatalnym finałem. Mazurek cygański upiekłam po raz pierwszy dwanaście lat temu. Tuż po wyjęciu z piekarnika zrozumiałam, że jest to mój numer jeden na mazurkowej liście: maślany zapach zmieszany z całą tą bakaliową ferajną. Do tego lekka cytrusowa nuta. Sprężysty, lśniący, zwarty – brak słów, a zmysły… Czytaj dalej Mazurek cygański i gotowanie w DDTVN