Kategoria: Desery
Pascha z figami
Pascha, mój wielkanocny klasyk. Wersja z sera domowej roboty, doskonała w smaku. Nie udaje sernika na zimno, nie potrzebuje podróbek twarogu z wiaderka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, gorąco namawiam. W zeszłym roku z suszonymi morelami, w tym, z figami. W wiosennym wydaniu magazynu Lawendowy Dom znajdziecie ją w nowej rubryce „Specjalność Lawendowego Domu”. Pascha z… Czytaj dalej Pascha z figami
- baby, mazurki i inne słodkości | Desery | Dieta | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wielkanoc
Słodkie pisanki
Dziś kuchnię w Lawendowym Domu opanowały dzieci. Trzy panienki zakasały rękawy. Kruszyły, mieszały, lepiły, schładzały i podgrzewały. Spójrzcie, co z tego wynikło… Słodkie pisanki 350g ciasta 200g serka mascarpone 200 g białej czekolady biała posypka Bazę deseru stanowi dowolne suche ciasto. Może to być murzynek lub biszkopt, ja upiekłam proste ciasto jogurtowe, na które przepis… Czytaj dalej Słodkie pisanki
Czekoladowe bałwanki. Ulepiliście już?
Czy bałwanki mogą być czekoladowe? Oczywiście! Pod śnieżnobiałą warstwą lukru kryje się czekoladowe wnętrze. Zabawa w sam raz na śnieżną niedzielę. Lukier [przepis] 1 białko szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego [/przepis] Wymieszaj cukier puder z cukrem waniliowym. Białko ubij na pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dosypuj stopniowo cukier.… Czytaj dalej Czekoladowe bałwanki. Ulepiliście już?
Suflet czekoladowy. Ogłoszenia, ogłoszenia…
Piję trzecią melisę, robię czwartą korektę, kończę setną rozmowę telefoniczną. Już jutro pierwszy numer magazynu „Lawendowy Dom” ujrzy światło dzienne. Chcę Wam podziękować za wszystkie wyrazy sympatii i wsparcie, za te kciuki, które trzymacie, za uwagi i rady. Wybraliście okładkę! Będą filiżanki z czekoladą, wygrały bezapelacyjnie. Okładka już gotowa. Jutro… Na pewno znajdą się jakieś… Czytaj dalej Suflet czekoladowy. Ogłoszenia, ogłoszenia…
Migdały w karmelu. Przekąska na dobry humor
Gdy pada, gdy smutno, gdy nudno i muchy w nosie, proszę mojego męża o przygotowanie migdałów w karmelu. Cały dom wypełnia się waniliowo-karmelowym zapachem, który sprawia, że wszystkie smutki i złe nastroje znikają w ciemnych kątach. Przestudzone migdały pachną i chrupią i nie można im się oprzeć. Spróbujcie. Migdały w karmelu 100 g migdałów ½… Czytaj dalej Migdały w karmelu. Przekąska na dobry humor
Pływająca wyspa. Węgierska
Lubię polskie lato. Za to, że nieprzewidywalne. Że leje i grzmi, by za chwilę wybuchnąć upałem. Lubię polskie lato za te złote pola, za rumianki, za gorące jeziora i zimne morze. Za grzyby i jagody, za wodne rowery, ogniska i śpiewy. Za krzywe pomosty, na których nocą można oglądać gwiazdy, za świerszcze, komary, mrówki i ćmy.… Czytaj dalej Pływająca wyspa. Węgierska
Placuszki z borówkami. Od serca.
Są słodkie, puszyste, lekko chrupiące i koszmarnie tuczące. Są chętni? Ja nie mogłam się od nich oderwać… Placuszki z borówkami 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 3/4 mleka 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu 1/2 szklanki borówek amerykańskich (lub innych owoców jagodowych) tłuszcz do smażenia Mąkę wymieszać z proszkiem… Czytaj dalej Placuszki z borówkami. Od serca.
Crème caramel
Lubię ten deser. Od dawna. No dobrze, właściwie dałabym za niego prawie wszystko (trochę koloryzuję). Pierwszy raz jadłam jakieś 20 lat temu, w Bułgarii. Okazuje się, że crème caramel to jeden z flagowych bułgarskich deserów. Dziwne… No a potem Hiszpania i flany. Ja właściwie różnicy nie widzę. Jajeczny, delikatny krem pływający w karmelu. Mmmmm. Jeśli więc… Czytaj dalej Crème caramel
Morwa
Morwa czarna brudzi palce i języki, zostawia plamy nie do sprania na koszulkach, jest bardziej wyrazista w smaku od swojej białej kuzynki. Obie płatają figle, opadając licznie na chodniki i zapiaszczone dróżki, gdy tylko spróbujecie je zerwać. Delikatne, aromatyczne, podobne do jeżyn owoce, dojrzewają właśnie teraz. Jak je znaleźć? To proste. Wystarczy podczas spaceru po… Czytaj dalej Morwa
Sałatka owocowa.
Zakwitły nasturcje, łany lawendy pachną przy każdym lżejszym powiewie, słowiki zdzierają gardła. Przyroda przytłacza mnie swoją urodą. Dzisiaj dzień spełnionych marzeń – najbardziej lubię te najmniejsze. Fajna sesja za nami. Gdy patrzę na efekt naszej pracy, wciąż od nowa cieszę się, że przychodzi mi pracować z tymi wszystkimi fantastycznymi osobami. Owocową sałatkę robi się z… Czytaj dalej Sałatka owocowa.
Placuszki z truskawkami. Na kefirze.
W starej, cynowej miednicy moje dziewczynki hodują truskawki. Nie trzeba mieć wielkiego ogrodu. Własna hodowla truskawek udaje się nawet w zwykłej misce na balkonie. To jeden z pomysłów, który wykorzystam w kolejnej książce, nad którą pracuję. Niebawem pokażę Wam, co jeszcze wyrosło nam w różnych nietypowych naczyniach i co z tego wynikło… Po ulewach nastało… Czytaj dalej Placuszki z truskawkami. Na kefirze.
Placki z kwiatów czarnego bzu.
Po bez marsz! Zaraz zacznie przekwitać i trzeba będzie znowu czekać cały rok. Placki z kwiatów czarnego bzu Na 15 placków potrzebne będzie: 15 kwiatów czarnego bzu 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Składniki na ciasto zmiksować. Powinno być… Czytaj dalej Placki z kwiatów czarnego bzu.
Portugalskie igraszki z figą
Figi wzbudzają we mnie silne emocje. Można powiedzieć, że w pewnym sensie rządzą moim życiem. Pociągają mnie rejony obrośnięte figowymi drzewami, a wakacyjne wyjazdy planuję w okresie dojrzewania tych boskich owoców. W pozostałym okresie raczę się figami suszonymi, figami w syropie, konfiturami figowymi i innymi wymysłami. Jednym z nich dzielę się z Wami dzisiaj –… Czytaj dalej Portugalskie igraszki z figą
Wszystko czerwone… Sorbet truskawkowy
Niezwykle utalentowana kobieta obdarowała mnie czymś wyjątkowym. Piękna czerwona broszka w białe grochy, z elementami tiulu to kwintesencja tego, co uwielbiam. Gdy listonosz dostarczył mi paczkę stało się coś niezwykłego – po wielu mrocznych dniach zza chmur wyszło słońce. Dziękuję Flora! A na deser proponuję czerwony sorbet truskawkowy z miodem i miętą. 300 g truskawek… Czytaj dalej Wszystko czerwone… Sorbet truskawkowy
Tiramisu i złota sztafeta
Codzienność na lagunie toczy się swoim niezmiennym rytmem od wieków i wydaje się, że tak będzie zawsze. Wenecjanie są zazwyczaj drobnej budowy. Czy zawdzięczają to genom, czy warunkom życia, trudno orzec. Być może codzienne długie marsze wymuszone nietypową strukturą miasta sprawiają, że desery takie jak tiramisu, słodkie, z pozoru tylko lekkie, niebezpiecznie uzależniające, rozkosznie rozpływające… Czytaj dalej Tiramisu i złota sztafeta
Pascha
Długo szukałam przepisu na ten tradycyjny rosyjski deser. Przygotowuje się go z jajek i mleka, symboli odradzającej się przyrody. Właśnie z jajkami mam problem. W większości receptur dodaje się je w formie surowej, a surowych jajek nie jadam. Trafiłam szczęśliwie na przepis Agnieszki Kręglickiej, prezentowany w programie „Para w kuchni”. Pascha udała się znakomicie. Jest kremowa,… Czytaj dalej Pascha
Masło orzechowe. Domowe.
Na złe nastroje i kiepskie humory, na zimne nosy i przemoczone buty. Na dzionek za krótki. Weź dwie garści orzeszków ziemnych (250g). Wsyp do blendera, dodaj 2 łyżki oleju – w domu używamy zwykłego oleju słonecznikowego. Zmiksuj zawartość. Gotowe. Przygotuj dwa ciepłe, chrupiące tosty. Posmaruj gotowym masłem, polej miodem. Zjedz. Niektórzy dodają trochę cukru. Inni… Czytaj dalej Masło orzechowe. Domowe.