Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Dzień Zdrowego Śniadania – gofry z płatkami zbożowymi

Gofry na śniadanie to jest to, co moje dzieciaki uwielbiają. Zazwyczaj przygotowuję je w weekend, ale muszę się pochwalić, że ostatnio to moje córki przejęły pałeczkę i pieką gofry dla rodziny. Ósmego listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, często bagatelizowany lub pomijany. A przecież to właśnie śniadanie dostarcza energii potrzebnej do wyzwań całego dnia. Uwielbiamy eksperymenty, a gofry doskonale nadają się do odkrywania nowych patentów. Piekłam już gofry bananowe, wegańskie, cynamonowe, belgijskie, a nawet wytrawne, brokułowe. Tym razem do tradycyjnego ciasta na gofry dodałyśmy sporą garść płatków Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki, które powstały z mąki pełnoziarnistej oraz kakao.

Są wartościowe i dodadzą energii nie tylko o poranku. Byłyśmy ciekawe, jak płatki się zachowają pod wpływem wysokiej temperatury. Eksperyment udał się doskonale – dzięki nietypowemu dodatkowi gofry były chrupiące i miały czekoladowy posmak. Super efekt, szczególnie, gdy skontrastuje się go z kwaśnym jogurtem i owocami. Uwielbiam takie kontrasty, a przede wszystkim uwielbiam wspólne śniadania z moimi dziewczynami :)

Gofry z czekoladowymi płatkami

[przepis]

90 g płatków Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki

2 jajka

szczypta soli

50 g cukru

łyżka cukru waniliowego

100 g oleju (plus łyżka do smarowania gofrownicy)

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

500 ml mleka

[/przepis]

  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Do żółtek wsypać cukier zwykły i waniliowy.
  3. Utrzeć na puszystą, białą masę.
  4. Stopniowo, nie przerywając miksowania wlać olej.
  5. Do masy żółtkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem.
  6. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  7. Dodać do masy i wymieszać silikonową łopatką.
  8. Na koniec wsypać płatki.
  9. Gofrownicę rozgrzać, piec gofry do zrumienienia i odkładać na kratkę do wystygnięcia.
  10. Podawać z gęstym jogurtem, miodem i owocami.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

W skladzie jest troche więcej niz sama maka pelnoziarnista i kakao;-) ale moje dzieciaki by skakały z radosci gdybym je kupiła..