Możesz nim posmarować naleśniki, przełożyć tort, zjeść jako lekki i zdrowy deser lub zrobić kanapki do szkoły dla dzieci – czekoladowy krem z dyni ma wiele zastosowań i jest niebywale prosty w przygotowaniu. Wystarczy upieczona wcześniej i zmiksowana na puree dynia i kilka innych dodatków by po chwili cieszyć się głębokim czekoladowym smakiem. W porównaniu z innymi kremami ten wyróżnia się jeszcze czymś – nie jest tłusty, jest lekki i bardzo smaczny. To co, jesteś gotowa na porcję zdrowej, czekoladowej przyjemności?
Wegański krem czekoladowy z dyni
[przepis]
szklanka puree z dyni – polecam odmianę hokkaido
5 łyżek naturalnego kakao
3 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego lub niewegańskiego płynnego miodu
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
łyżeczka cynamonu
4 łyżki gładkiego masła orzechowego (przepis na domowe masło orzechowe znajdziesz tu)
[/przepis]
Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Komentarze
Rany, jak to cudownie wygląda! *.* Uwielbiam dynię, kiedy jest na nią sezon wcinam we wszystkich postaciach… a w połączeniu z czekoladą jest super! Na pewno wypróbuję ten przepis, bo już przy czytaniu listy składników pociekła mi ślinka…
A mam pytanie – jakie dodatki możesz polecić do tego kremu? Pomyślałam o kruszonych orzechach laskowych, takie bardzo jesienne połączenie. Lubię „bogactwo smaków”, więc chętnie wpakowąłabym coś jeszcze do mojej kanapeczki ;)
Pozdrawiam!
Kinga, super się sprawdzą prażone migdały, orzechy laskowe, grubo siekane orzeszki ziemne, ale też suszone śliwki będą świetne na zasadzie kontrastu. Możesz dosmaczyć krem przyprawą korzenną, albo kawą. Pozdrawiam!
Miód „podobno” wegański nie jest:) a co do kremu to wyglada pysznie:) pozdrawiam i smacznego:)
Masz rację. Zamień na jakąś agawę, czy inny klon i będziesz mieć pure vegan ;)
Proponuję zmienić tytuł przepisu, gdyż jest dosyć mylący. Dla niewegan to zapewne bzdura, ale już dla wegan robi dużą różnicę.
Ale super pomysł na krem czekoladowy i to z dyni,wypróbuję.A czy można masło orzechowe zrobić z orzechów włoskich zamiast z ziemnych?? Mam mnóstwo orzechów włoskich i chciałabym je wykorzystać
Wygląda super, i pewnie też tak smakuje. Drobna uwaga: jeśli zawiera miód to nie jest wegański.
Czy dynię należy najpierw upiec?
A coś zamiast masła orzechowego?