Wegański krem czekoladowy z dyni

16 października 2018, 10:51 | Bezglutenowe Desery Kuchnia Wegetariańskie | 8
Wegański krem czekoladowy z dyni

Możesz nim posmarować naleśniki, przełożyć tort, zjeść jako lekki i zdrowy deser lub zrobić kanapki do szkoły dla dzieci – czekoladowy krem z dyni ma wiele zastosowań i jest niebywale prosty w przygotowaniu. Wystarczy upieczona wcześniej i zmiksowana na puree dynia i kilka innych dodatków by po chwili cieszyć się głębokim czekoladowym smakiem. W porównaniu z innymi kremami ten wyróżnia się jeszcze czymś – nie jest tłusty, jest lekki i bardzo smaczny. To co, jesteś gotowa na porcję zdrowej, czekoladowej przyjemności?

Wegański krem czekoladowy z dyni

szklanka puree z dyni – polecam odmianę hokkaido

5 łyżek naturalnego kakao

3 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego lub niewegańskiego płynnego miodu

łyżka cukru z prawdziwą wanilią

łyżeczka cynamonu

4 łyżki gładkiego masła orzechowego (przepis na domowe masło orzechowe znajdziesz tu)

Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

8 odpowiedzi na “Wegański krem czekoladowy z dyni”

  1. Kinga S. napisał(a):

    Rany, jak to cudownie wygląda! *.* Uwielbiam dynię, kiedy jest na nią sezon wcinam we wszystkich postaciach… a w połączeniu z czekoladą jest super! Na pewno wypróbuję ten przepis, bo już przy czytaniu listy składników pociekła mi ślinka…
    A mam pytanie – jakie dodatki możesz polecić do tego kremu? Pomyślałam o kruszonych orzechach laskowych, takie bardzo jesienne połączenie. Lubię „bogactwo smaków”, więc chętnie wpakowąłabym coś jeszcze do mojej kanapeczki ;)
    Pozdrawiam!

  2. Beata Lipov napisał(a):

    Kinga, super się sprawdzą prażone migdały, orzechy laskowe, grubo siekane orzeszki ziemne, ale też suszone śliwki będą świetne na zasadzie kontrastu. Możesz dosmaczyć krem przyprawą korzenną, albo kawą. Pozdrawiam!

  3. Piotrek napisał(a):

    Miód „podobno” wegański nie jest:) a co do kremu to wyglada pysznie:) pozdrawiam i smacznego:)

  4. Magda napisał(a):

    Ale super pomysł na krem czekoladowy i to z dyni,wypróbuję.A czy można masło orzechowe zrobić z orzechów włoskich zamiast z ziemnych?? Mam mnóstwo orzechów włoskich i chciałabym je wykorzystać

  5. Wry napisał(a):

    Wygląda super, i pewnie też tak smakuje. Drobna uwaga: jeśli zawiera miód to nie jest wegański.

  6. Małgosia napisał(a):

    Czy dynię należy najpierw upiec?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *