Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Wegański krem czekoladowy z dyni

Możesz nim posmarować naleśniki, przełożyć tort, zjeść jako lekki i zdrowy deser lub zrobić kanapki do szkoły dla dzieci – czekoladowy krem z dyni ma wiele zastosowań i jest niebywale prosty w przygotowaniu. Wystarczy upieczona wcześniej i zmiksowana na puree dynia i kilka innych dodatków by po chwili cieszyć się głębokim czekoladowym smakiem. W porównaniu z innymi kremami ten wyróżnia się jeszcze czymś – nie jest tłusty, jest lekki i bardzo smaczny. To co, jesteś gotowa na porcję zdrowej, czekoladowej przyjemności?

Wegański krem czekoladowy z dyni

[przepis]

szklanka puree z dyni – polecam odmianę hokkaido

5 łyżek naturalnego kakao

3 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego lub niewegańskiego płynnego miodu

łyżka cukru z prawdziwą wanilią

łyżeczka cynamonu

4 łyżki gładkiego masła orzechowego (przepis na domowe masło orzechowe znajdziesz tu)

[/przepis]

Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rany, jak to cudownie wygląda! *.* Uwielbiam dynię, kiedy jest na nią sezon wcinam we wszystkich postaciach… a w połączeniu z czekoladą jest super! Na pewno wypróbuję ten przepis, bo już przy czytaniu listy składników pociekła mi ślinka…
A mam pytanie – jakie dodatki możesz polecić do tego kremu? Pomyślałam o kruszonych orzechach laskowych, takie bardzo jesienne połączenie. Lubię „bogactwo smaków”, więc chętnie wpakowąłabym coś jeszcze do mojej kanapeczki ;)
Pozdrawiam!

Kinga, super się sprawdzą prażone migdały, orzechy laskowe, grubo siekane orzeszki ziemne, ale też suszone śliwki będą świetne na zasadzie kontrastu. Możesz dosmaczyć krem przyprawą korzenną, albo kawą. Pozdrawiam!

Proponuję zmienić tytuł przepisu, gdyż jest dosyć mylący. Dla niewegan to zapewne bzdura, ale już dla wegan robi dużą różnicę.

Ale super pomysł na krem czekoladowy i to z dyni,wypróbuję.A czy można masło orzechowe zrobić z orzechów włoskich zamiast z ziemnych?? Mam mnóstwo orzechów włoskich i chciałabym je wykorzystać