Sernik na zimno bez glutenu i cukru

4 maja 2019, 18:27 | Bezglutenowe Desery Kuchnia | 1
Sernik na zimno bez glutenu i cukru

Moim sernikiem poczęstowałam dzisiaj przyjaciółkę – była zachwycona. Lekki sernik na zimno z orzechowym spodem i domową galaretką z mnóstwem owoców na wierzchu. Orzechy warto przed rozdrobnieniem uprażyć na suchej patelni, aby wydobyć intensywny smak. Do sernika użyłam mrożonych porzeczek, które nadały mi wyrazistego, kwaskowego smaku. Odpowiedni dla osób unikających cukru i glutenu. Do dosłodzenia użyłam 100% naturalnego erytrolu.

Sernik na zimno bez glutenu i cukru

na tortownicę o średnicy 18 cm

100 g orzechów włoskich

80 g masła

100 g erytrolu

100 g półtłustego twarogu

250 g jogurtu typu greckiego

3 łyżki żelatyny

łyżeczka skórki otartej z cytryny

150 g mrożonych porzeczek

100 ml soku porzeczkowego (bez dodatku cukru)

  1. Orzechy uprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić. Masło roztopić.
  2. Wymieszać ze zmielonymi orzechami i łyżką erytrolu.
  3. Wyłożyć na spód tortownicy i wstawić do lodówki.
  4. Twaróg zmielić z jogurtem na gładką masę.
  5. Dwie łyżki żelatyny dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku. Połączyć z masą serową.
  6. Dodać pozostały erytrol i skórkę z cytryny. Na koniec masę połączyć ze 100 g owoców.
  7. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy, na orzechowy spód. Wstawić do lodówki.
  8. Sok z porzeczek mocno zagrzać, dodać łyżkę żelatyny, dokładnie rozpuścić i przestudzić.
  9. Galaretkę wylać na lekko stężałą masę serową, na wierzchu ułożyć pozostałe owoce.
  10. Całość wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Sernik na zimno bez glutenu i cukru”

  1. Radownisia pisze:

    Pierwsze słyszę o erytrolu :O Ale to wszystko brzmi naprawdę dobrze w porównaniu do przesłodzonych sernikopodobnych wyrobów w cukierniach, które znam. Pora wypróbować samodzielnie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *