Moim sernikiem poczęstowałam dzisiaj przyjaciółkę – była zachwycona. Lekki sernik na zimno z orzechowym spodem i domową galaretką z mnóstwem owoców na wierzchu. Orzechy warto przed rozdrobnieniem uprażyć na suchej patelni, aby wydobyć intensywny smak. Do sernika użyłam mrożonych porzeczek, które nadały mi wyrazistego, kwaskowego smaku. Odpowiedni dla osób unikających cukru i glutenu. Do dosłodzenia użyłam 100% naturalnego erytrolu.
Sernik na zimno bez glutenu i cukru
[przepis]
na tortownicę o średnicy 18 cm
100 g orzechów włoskich
80 g masła
100 g erytrolu
100 g półtłustego twarogu
250 g jogurtu typu greckiego
3 łyżki żelatyny
łyżeczka skórki otartej z cytryny
150 g mrożonych porzeczek
100 ml soku porzeczkowego (bez dodatku cukru)
[/przepis]
- Orzechy uprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić. Masło roztopić.
- Wymieszać ze zmielonymi orzechami i łyżką erytrolu.
- Wyłożyć na spód tortownicy i wstawić do lodówki.
- Twaróg zmielić z jogurtem na gładką masę.
- Dwie łyżki żelatyny dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku. Połączyć z masą serową.
- Dodać pozostały erytrol i skórkę z cytryny. Na koniec masę połączyć ze 100 g owoców.
- Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy, na orzechowy spód. Wstawić do lodówki.
- Sok z porzeczek mocno zagrzać, dodać łyżkę żelatyny, dokładnie rozpuścić i przestudzić.
- Galaretkę wylać na lekko stężałą masę serową, na wierzchu ułożyć pozostałe owoce.
- Całość wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze
Pierwsze słyszę o erytrolu :O Ale to wszystko brzmi naprawdę dobrze w porównaniu do przesłodzonych sernikopodobnych wyrobów w cukierniach, które znam. Pora wypróbować samodzielnie :)
czy jest znacznie jaką żelatyne użyje? czy może być żelatyna fix?