Kremowe lody orzechowe bez maszynki

21 czerwca 2019, 19:52 | Bezglutenowe Desery Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 3
Kremowe lody orzechowe bez maszynki

Bardzo proste w przygotowaniu, bez potrzeby używania maszynki do lodów. Składniki wystarczy przełożyć do rondla i podgrzać, aby się połączyły. Lody zawdzięczają swoją kremową konsystencję dwOm rzeczom. Bazie składającej się z mleka kokosowego z dodatkiem masła orzechowego i tahiny. Sporo tłuszczu, ale to właśnie on stoi za ich doskonałą konsystencją. Regularnemu mieszaniu podczas procesu mrożenia. I spokojnie, nie chodzi o niewolnicze uwiązanie do zamrażarki. Mnie zajęło to jakieś 4 godziny, podczas których zamieszałam masę ok. 4-5 razy. Lody są wegańskie. Do słodzenia użyłam erytrolu, który możesz zastąpić dowolnym słodzidłem. No i w zasadzie to tyle. Życzę smacznego :)

Kremowe lody orzechowe bez maszynki

800 ml tłustego mleka kokosowego z puszki

200 g gładkiego masła orzechowego

100 g tahiny

3 łyżki erytrolu

kilka kropli olejki waniliowego

  1. Mleko przelać do garnka. Dodać masło orzechowe, tahinę, erytrol i olejek waniliowy.
  2. Całość podgrzać, do momentu, aż składniki całkowicie się połączą.
  3. Przelać do formy i odstawić do ostygnięcia. Zimną masę lodową wstawić do lodówki, chłodzić pół godziny.
  4. Następne przełożyć do zamrażalnika. Mieszać co ok. 50 minut, do momentu, aż masa stężeje. Przed podaniem wyjąć pojemnik z lodem na kuchenny bat i zostawić na 10 minut. Następnie uformować kulki i przełożyć je do schłodzonych wcześniej pucharków.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

3 odpowiedzi na “Kremowe lody orzechowe bez maszynki”

  1. Kasia pisze:

    Czy jesli chodzi o tahine to czy mozna uzyc ja w postaci masla orzechowego tahini czy to jakis inny rodzaj? Jesli uzylabym stevi do slodzenia, ile mniej wiecej trzeba bylo by dodac? Dziekuje

  2. Ula pisze:

    Czekam na kolejne przepisy na lody ;)

  3. Aga pisze:

    Jaki łatwy przepis na lody, lubię takie. hihi Od dawną chcę zrobić lody własnej roboty i myślę, że z takim przepisem mi się uda. :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *