Bardzo proste w przygotowaniu, bez potrzeby używania maszynki do lodów. Składniki wystarczy przełożyć do rondla i podgrzać, aby się połączyły. Lody zawdzięczają swoją kremową konsystencję dwOm rzeczom. Bazie składającej się z mleka kokosowego z dodatkiem masła orzechowego i tahiny. Sporo tłuszczu, ale to właśnie on stoi za ich doskonałą konsystencją. Regularnemu mieszaniu podczas procesu mrożenia. I spokojnie, nie chodzi o niewolnicze uwiązanie do zamrażarki. Mnie zajęło to jakieś 4 godziny, podczas których zamieszałam masę ok. 4-5 razy. Lody są wegańskie. Do słodzenia użyłam erytrolu, który możesz zastąpić dowolnym słodzidłem. No i w zasadzie to tyle. Życzę smacznego :)
Kremowe lody orzechowe bez maszynki
[przepis]
800 ml tłustego mleka kokosowego z puszki
200 g gładkiego masła orzechowego
100 g tahiny
3 łyżki erytrolu
kilka kropli olejki waniliowego
[/przepis]
- Mleko przelać do garnka. Dodać masło orzechowe, tahinę, erytrol i olejek waniliowy.
- Całość podgrzać, do momentu, aż składniki całkowicie się połączą.
- Przelać do formy i odstawić do ostygnięcia. Zimną masę lodową wstawić do lodówki, chłodzić pół godziny.
- Następne przełożyć do zamrażalnika. Mieszać co ok. 50 minut, do momentu, aż masa stężeje. Przed podaniem wyjąć pojemnik z lodem na kuchenny bat i zostawić na 10 minut. Następnie uformować kulki i przełożyć je do schłodzonych wcześniej pucharków.
Komentarze
Czy jesli chodzi o tahine to czy mozna uzyc ja w postaci masla orzechowego tahini czy to jakis inny rodzaj? Jesli uzylabym stevi do slodzenia, ile mniej wiecej trzeba bylo by dodac? Dziekuje
Czekam na kolejne przepisy na lody ;)
Jaki łatwy przepis na lody, lubię takie. hihi Od dawną chcę zrobić lody własnej roboty i myślę, że z takim przepisem mi się uda. :)))
Czy w tych 800ml mleka kokosowego znajduje sie tez ta plynna, wodnista czesc mleka kokosowego? Czy mleko kokosowe o zawartosci 24% tluszczu jest odpowiednie?