Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Wegańska domowa nutella

Krem czekoladowy na bazie orzechów laskowych to jedno z ulubionych smarowideł moich dzieci. Przygotowałam go w wersji wegańskiej, używając ogólnie dostępnych składników. Tajemnicą udanej nutelli są uprażone wcześniej i pozbawione skórki orzechy. Druga ważna sprawa do zmielenie orzechów na proszek. Tu przyda się dobry blender albo młynek do kawy. Poza tym sprawa jest niebywale prosta, a efekt super smaczny. No wiadomo, jak to nutella ;)

Wegańska domowa nutella

[przepis]

300 g orzechów laskowych (łuskanych)

4 czubate łyżki gorzkiego kakao

150 ml mleka roślinnego lekko podgrzanego

100 g cukru pudru

2 łyżki cukru waniliowego

4 łyżki oleju

[/przepis]

  1. Orzechy uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu.
  2. Następnie wyłożyć na ściereczkę, zawinąć i kilka razy energicznie potrząsnąć, żeby pozbawić orzechów brązowych skórek.
  3. Oczyszczone orzechy przełożyć do blendera. Zmiksować na proszek.
  4. Dodać kakao, mleko, oba rodzaje cukru. Zmiksować składniki, stopniowo dodając olej.
  5. Gotowy krem przełożyć do wyparzonego wcześniej słoika. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *