Wegańska domowa nutella

19 lutego 2019, 21:52 | Bezglutenowe Desery Kuchnia Wegetariańskie | 0
Wegańska domowa nutella

Krem czekoladowy na bazie orzechów laskowych to jedno z ulubionych smarowideł moich dzieci. Przygotowałam go w wersji wegańskiej, używając ogólnie dostępnych składników. Tajemnicą udanej nutelli są uprażone wcześniej i pozbawione skórki orzechy. Druga ważna sprawa do zmielenie orzechów na proszek. Tu przyda się dobry blender albo młynek do kawy. Poza tym sprawa jest niebywale prosta, a efekt super smaczny. No wiadomo, jak to nutella ;)

Wegańska domowa nutella

300 g orzechów laskowych (łuskanych)

4 czubate łyżki gorzkiego kakao

150 ml mleka roślinnego lekko podgrzanego

100 g cukru pudru

2 łyżki cukru waniliowego

4 łyżki oleju

  1. Orzechy uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu.
  2. Następnie wyłożyć na ściereczkę, zawinąć i kilka razy energicznie potrząsnąć, żeby pozbawić orzechów brązowych skórek.
  3. Oczyszczone orzechy przełożyć do blendera. Zmiksować na proszek.
  4. Dodać kakao, mleko, oba rodzaje cukru. Zmiksować składniki, stopniowo dodając olej.
  5. Gotowy krem przełożyć do wyparzonego wcześniej słoika. Smacznego :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *