Krem czekoladowy na bazie orzechów laskowych to jedno z ulubionych smarowideł moich dzieci. Przygotowałam go w wersji wegańskiej, używając ogólnie dostępnych składników. Tajemnicą udanej nutelli są uprażone wcześniej i pozbawione skórki orzechy. Druga ważna sprawa do zmielenie orzechów na proszek. Tu przyda się dobry blender albo młynek do kawy. Poza tym sprawa jest niebywale prosta, a efekt super smaczny. No wiadomo, jak to nutella ;)
Wegańska domowa nutella
[przepis]
300 g orzechów laskowych (łuskanych)
4 czubate łyżki gorzkiego kakao
150 ml mleka roślinnego lekko podgrzanego
100 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki oleju
[/przepis]
- Orzechy uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu.
- Następnie wyłożyć na ściereczkę, zawinąć i kilka razy energicznie potrząsnąć, żeby pozbawić orzechów brązowych skórek.
- Oczyszczone orzechy przełożyć do blendera. Zmiksować na proszek.
- Dodać kakao, mleko, oba rodzaje cukru. Zmiksować składniki, stopniowo dodając olej.
- Gotowy krem przełożyć do wyparzonego wcześniej słoika. Smacznego :)
Komentarze
Witam czy można użyć mleka zwykłego z kartonu/butelki zamiast roślinnego?
Tak, choć nie będzie to już nutella wegańska