Desery | Kuchnia

Owsianka na trzy sposoby, czyli śniadaniowe rytuały

Nie wyobrażam sobie idealnego poranka bez moich rytuałów. Trzy stałe punkty porannej rzeczywistości muszę odznaczyć, aby dzień rozpoczął się tak jak lubię. Na pierwszy ratunek mojej zaspanej osobowości idzie woda z cytryną. Bez tego nie funkcjonuję. Pół litra ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem sprawia, że mój wzrok nabiera ostrości, a ja czuję się nawodniona i gotowa na kolejne wyzwania. Potem kawa (bez mojego porannego latte nie wyobrażam sobie dnia).

Po kawie przychodzi czas na owsiankę. Tak, owsianka musi być! Od wielu lat wcinam ją na śniadanie w najróżniejszych wersjach w zależności od pory roku. Na ciepło, na zimno, w wersji full wypas lub skromnie, z jabłkiem i jogurtem. Można śmiało przyznać, że od owsianki jestem uzależniona.

Owsianka jaka jest każdy widzi. Możesz ją podać zwyczajnie i nie jest to wcale zła opcja. Ale możesz również wspiąć się na owsiankowe wyżyny i w prosty sposób przemienić swoją codzienną porcję owsiankowej energii w małe dzieło sztuki. I do tego gorąco zachęcam. Taka owsianka cieszy oko, dzieci uwielbiają takie niespodzianki :) Cały patent to umieszczenie dodatków na wierzchu tak, by tworzyły intrygującą kolorystycznie kompozycję. Warto też pamiętać o odpowiedniej oprawie śniadania. Ja na tym tle mam małego hopla. Uwielbiam ładną porcelanę i wciąż szukam ciekawych wzorów do mojej kolekcji, Kolekcja Magic Garden od Altom Design urzekła mnie od pierwszego wejrzenia. I wiem, że nie tylko mnie, bo dostaję na jej temat dużo pytań. Czy wypada się zachwycać kubkiem? Jeśli jest piękny, to dlaczego nie? Czego sobie i Wam życzę ;)

Owsianka – przepis podstawowy

Tu nie odkryję Ameryki. Owsiankę możesz przygotować na dwa sposoby. Gotując płatki z dowolnym mlekiem, a następnie wzbogacając ulubionymi dodatkami typu miód, cynamon, orzechy, owoce. Ja wolę owsiankę na surowo. Zalewam ją niewielką ilości wody, tak, by tylko namiękły. To moja baza. Bez dosładzania, taki owsiankowy basic. Na wierzchu układam warstwę smakową, która jest nie tylko pyszna, ale też pięknie wygląda. Wystarczy wymieszać obie warstwy i mamy owsiankę marzenie.

Owsianka na trzy sposoby

Malinowa z kiwi

12 malin (mogą być mrożone)

3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

łyżka miodu

dojrzałe kiwi

2 łyżki owsa ekspandowanego

Siedem malin zmiksować z jogurtem i miodem. Można też rozgnieść maliny widelcem i wymieszać z jogurtem i miodem. Kiwi obrać i pokroić w plasterki. Wylać warstwę malinową na owsiankę. Na środku uformować pasek z owsa ekspandowanego. Ułożyć na nim plasterki kiwi i maliny.

Migdałowa z kawałkami czekolady

3 łyżki jogurtu typu greckiego

pół banana

łyżka migdałów

ciasteczko amaretto

2 kostki gorzkiej czekolady z orzechami

kilka owoców żurawiny (można użyć mrożonej, z konfitury lub suszonej)

łyżka miodu lub syropu klonowego

Jogurt zmiksować z bananem, wylać na owsiankę. Migdały uprażyć na suchej patelni. Czekoladę i ciastka pokroić na spore kawałki. Na środku ułożyć ciastka i migdały. Dodać czekoladę i żurawinę. Polać miodem.

Kokosowo-bananowa

3 łyżki kefiru

banan

12 mrożonych jeżyn

łyżka chipsów kokosowych

pół łyżeczki czarnego sezamu

opcjonalnie kilka maleńkich ciasteczek

mrożone

Zmiksować kefir, połowę banana i 4 jeżyny. Powstały koktajl wylać na owsiankę. Drugą połowę banana pokroić w plasterki. Ułożyć z brzegu, posypać sezamem. Dodać kokosowe chipsy, ciasteczka i pozostałe jeżyny.

Miska Altom Design Magic Garden 12,30 zł

Kubek Altom Design Magic Garden 10,90 zł

Talerzyk Aktom Design Magic Garden 14,20 zł

Słoik Altom Design 8,90 zł

Serwetka Altom Design 5,40zł

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *