Szybkie pączki z serka homogenizowanego to przepis, który polecam wszystkim tym, którzy szukają dobrego, sprawdzonego przepisu na pączki. Przygotowanie ciasta zajmuje 5 minut. Serio. Tylko tyle, ile wymieszanie składników łyżką do momentu, aż się połączą. Najwięcej uwagi poświęć procesowi smażenia. Jeśli nie chcesz, aby Twoje pączki spaliły się na zewnątrz, w środku będąc wciąż surowe, pamiętaj, że olej do smażenia musi być dobrze rozgrzany, ale nie wrzący. Najlepiej na początku zrobić próbę i sprawdzić, czy pączki nie rumienią się zbyt szybko. Jeśli tak jest zmniejsz nieco moc kuchenki. Usmażone pączki wyjmuję na papierowy ręcznik, który pochłania nadmiar tłuszczu. Następnie przekładam na czysty talerz lub paterę i posypuję cukrem pudrem.
Szybkie pączki z serka homogenizowanego
ok. 2 szklanki mąki + trochę do podsypania
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
350 g serka homogenizowanego waniliowego
2 jajka
dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do posypania
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać suche składniki.
- Dodać serek i jajka. Całość wymieszać metalową łyżką do połączenia składników. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące.
- W płaskim garnku rozgrzać olej. W tym czasie z ciasta na pączki uformować w kulę, a następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 2 cm.
- Za pomocą okrągłej foremki wykrawać kółka o średnicy 3 cm. Nie przejmować się, jeśli kółka będą się lekko deformować, gdyż podczas smażenia uformują się w zgrabne kule.
- Smażyć partiami na rozgrzanym oleju, a następnie odsączać na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Komentarze