Budyń z syropem malinowym kojarzy mi się oczywiście z przedszkolem. Czas totalnej beztroski i przyjemne chwile podwieczorku po leżakowaniu nastrajają człowieka niezwykle optymistycznie. Dziś proponuję budyń w wersji domowej, przygotowany na bazie mleka sojowego. Możesz go również ugotować na mleku migdałowym lub kokosowym. Zamiast syropu malinowego spróbuj wersji z galaretką porzeczkową lub dżemem jeżynowym. Pyszna sprawa!
Domowy budyń sojowy z syropem malinowym
[przepis]
500 ml mleka sojowego
laska wanilii
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżki syropu klonowego
dodatkowo:
4 łyżki syropu malinowego
maliny (świeże lub mrożone)
[/przepis]
- Odlać pół szklanki mleka i dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Resztę wlać do garnka, dodać syrop klonowy.
- Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, końcem noża wyjąć ziarenka, wrzucić do garnka razem z rozkrojoną laską.
- Mleko mocno podgrzać. Stopniowo, cały czas mieszając wlać mieszankę mleka z mąką.
- Gotować na małym ogniu ciągle mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje.
- Laskę wanilii wyjąć, a budyń przelać do miseczek. Polać syropem i udekorować malinami.
Komentarze
Muszę wypróbować ten przepis. Nie miałem jeszcze okazji skosztować budyniu na mleku sojowym.
Nie jem budyni, bo uważam, że mają za dużo chemii. Jednak taki domowy i sojowy chętnie zrobię :)
bardzo dobry! polecam, ja dodałam 2 łyżki kakao i mam budyń czekoladowy, ktory preferuję :-)
Czy taki budyń można wykorzystać do zrobienia kremu do placków, tortów itp.(oczywiście z masłem)