Bezglutenowe | Desery | Dla dzieci | Kuchnia

Domowy budyń sojowy z syropem malinowym

Budyń z syropem malinowym kojarzy mi się oczywiście z przedszkolem. Czas totalnej beztroski i przyjemne chwile podwieczorku po leżakowaniu nastrajają człowieka niezwykle optymistycznie. Dziś proponuję budyń w wersji domowej, przygotowany na bazie mleka sojowego. Możesz go również ugotować na mleku migdałowym lub kokosowym. Zamiast syropu malinowego spróbuj wersji z galaretką porzeczkową lub dżemem jeżynowym. Pyszna sprawa!

Domowy budyń sojowy z syropem malinowym

[przepis]

500 ml mleka sojowego

laska wanilii

5 łyżek mąki ziemniaczanej

3 łyżki syropu klonowego

dodatkowo:

4 łyżki syropu malinowego

maliny (świeże lub mrożone)

[/przepis]

  1. Odlać pół szklanki mleka i dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  2. Resztę wlać do garnka, dodać syrop klonowy.
  3. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, końcem noża wyjąć ziarenka, wrzucić do garnka razem z rozkrojoną laską.
  4. Mleko mocno podgrzać. Stopniowo, cały czas mieszając wlać mieszankę mleka z mąką.
  5. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje.
  6. Laskę wanilii wyjąć, a budyń przelać do miseczek. Polać syropem i udekorować malinami.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *