Najsmaczniejszy jest lekko ciepły, taki świeżo ugotowany. Pudding z tapioki rozpływa się w ustach, pieści brzuch i sprawia, że człowiek czuję się błogo. Tapiokę przed ugotowaniem zostawiam na pół godziny w mleku, dzięki czemu gotuje się szybciej. Używam mleka kokosowego z puszki, wybieram to średnio gęste. Latem podaję pudding z mango, ale teraz proponuję wersję z malinami. Można użyć syropu malinowego, lub nierozcieńczonego kompotu, takiego prosto ze słoika. Zapewniam, że będziesz nim zachwycona :)
Pudding z tapioki z malinami
[przepis]
900 ml mleka kokosowego
200 g tapioki
2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
kompot z malin
[/przepis]
- Do garnka wlać mleko, dodać tapiokę. Wymieszać, zostawić na pół godziny.
- Następnie gotować na małym ogniu często mieszając ok. 25 minut, aż tapioka stanie się szklista i elastyczna.
- Dodać syrop z agawy, wymieszać i przelać do miseczek.
- Zalać kompotem z malin i podawać. Smacznego :)
Komentarze
Gdzie kupujesz taką drobną tapiokę? Wszędzie gdzie idę albo nie ma, albo jest duża.
Doti, ta też jest duża :)
Żeby nie było, że się chwalę ale mam chyba większą 😂 i szukam uporczywie takiej drobnej tapioki. U mnie w sklepie tylko takie grube kule, no z pół centymetra średnicy to na pewno
:)))) Ja nie wiem, czemu ona na zdjęciu tak wygląda, ale po ugotowaniu to mała nie jest ;)