Wegański pudding z tapioki z malinami

3 października 2018, 18:47 | Bezglutenowe Desery Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 4
Wegański pudding z tapioki z malinami

Najsmaczniejszy jest lekko ciepły, taki świeżo ugotowany. Pudding z tapioki rozpływa się w ustach, pieści brzuch i sprawia, że człowiek czuję się błogo. Tapiokę przed ugotowaniem zostawiam na pół godziny w mleku, dzięki czemu gotuje się szybciej. Używam mleka kokosowego z puszki, wybieram to średnio gęste. Latem podaję pudding z mango, ale teraz proponuję wersję z malinami. Można użyć syropu malinowego, lub nierozcieńczonego kompotu, takiego prosto ze słoika. Zapewniam, że będziesz nim zachwycona :)

Pudding z tapioki z malinami

900 ml mleka kokosowego

200 g tapioki

2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy

kompot z malin

  1. Do garnka wlać mleko, dodać tapiokę. Wymieszać, zostawić na pół godziny.
  2. Następnie gotować na małym ogniu często mieszając ok. 25 minut, aż tapioka stanie się szklista i elastyczna.
  3. Dodać syrop z agawy, wymieszać i przelać do miseczek.
  4. Zalać kompotem z malin i podawać. Smacznego :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

4 odpowiedzi na “Wegański pudding z tapioki z malinami”

  1. Doti napisał(a):

    Gdzie kupujesz taką drobną tapiokę? Wszędzie gdzie idę albo nie ma, albo jest duża.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *