Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Wegański pudding z tapioki z malinami

Najsmaczniejszy jest lekko ciepły, taki świeżo ugotowany. Pudding z tapioki rozpływa się w ustach, pieści brzuch i sprawia, że człowiek czuję się błogo. Tapiokę przed ugotowaniem zostawiam na pół godziny w mleku, dzięki czemu gotuje się szybciej. Używam mleka kokosowego z puszki, wybieram to średnio gęste. Latem podaję pudding z mango, ale teraz proponuję wersję z malinami. Można użyć syropu malinowego, lub nierozcieńczonego kompotu, takiego prosto ze słoika. Zapewniam, że będziesz nim zachwycona :)

Pudding z tapioki z malinami

[przepis]

900 ml mleka kokosowego

200 g tapioki

2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy

kompot z malin

[/przepis]

  1. Do garnka wlać mleko, dodać tapiokę. Wymieszać, zostawić na pół godziny.
  2. Następnie gotować na małym ogniu często mieszając ok. 25 minut, aż tapioka stanie się szklista i elastyczna.
  3. Dodać syrop z agawy, wymieszać i przelać do miseczek.
  4. Zalać kompotem z malin i podawać. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Żeby nie było, że się chwalę ale mam chyba większą 😂 i szukam uporczywie takiej drobnej tapioki. U mnie w sklepie tylko takie grube kule, no z pół centymetra średnicy to na pewno