Kategoria: Desery
Naleśniki z jagodami – przepis prosto z Mazur
To są najlepsze naleśniki z jagodami, jakie jadłam kiedykolwiek. W maleńkiej mazurskiej wsi, gdzieś, gdzie świat się kończy lub zaczyna, w barze, o którym na pierwszy rzut oka niewiele dobrego można powiedzieć, jadłam tego lata prawdziwy rarytas w mistrzowskim wykonaniu. Naleśniki jak naleśniki, niby banał, ale dopiero w tym skromnym miejscu zrozumiałam, że kilka prostych… Czytaj dalej Naleśniki z jagodami – przepis prosto z Mazur
Kokosowy pudding z tapioki i mango – deser tego lata!
Pudding z tapioki i mango to zdecydowanie deser tego lata. Odkryłyśmy go z moją przyjaciółką dość niedawno. Lubimy szwendać się od czasu do czasu po Warszawie w poszukiwaniu miłych miejsc i nowych smaków i tak trafiłyśmy na pudding, który teraz króluje w naszych domach :) To bardzo prosty deser o genialnym orzeźwiającym smaku. Jest przy… Czytaj dalej Kokosowy pudding z tapioki i mango – deser tego lata!
Miodowe batony energetyczne
Często pytacie skąd biorę tyle energii do działania. Na co dzień staram się dostosowywać moją dietę przede wszystkim do pory roku i tego, co aktualnie oferuje natura. Latem to oczywiście przede wszystkim warzywa i owoce w najróżniejszych postaciach. Czerpię z tego bogactwa pełnymi garściami o czym czytelnicy Lawendowego Domu wiedzą doskonale, gdyż moimi kulinarnymi doświadczeniami… Czytaj dalej Miodowe batony energetyczne
#retro gotowanie – szyszki z ryżu preparowanego
Jedynie dwa składniki – szyszki z ryżu preparowanego to jeden z absolutnych hitów na wszelkich imprezach. Uwielbiają je dzieciaki, nawet te zupełnie dorosłe. Jak je robić nauczyła mnie moja przyjaciółka. Sprawa jest prosta, ale potrzeba odrobinę cierpliwości i miska z wodą do zwilżania dłoni podczas produkcji, inaczej skończysz po łokcie obklejona ryżem i kajmakiem ;)… Czytaj dalej #retro gotowanie – szyszki z ryżu preparowanego
Domowe lody owocowe bez maszynki – trzy smaki!
Domowe lody w wersji błyskawicznej, bez maszynki, tylko kilka składników i gotowe. Zajadamy się tymi lodami przez całe lato, moje dziewczynki je uwielbiają, co bardzo mnie cieszy. Takie lody można komponować i wymyślać w nieskończoność tworząc swoje ulubione smaki. Nasze hitowe zestawienie to mango i mleko kokosowe. Tu nie sprawdzi się niestety domowe mleko kokosowe… Czytaj dalej Domowe lody owocowe bez maszynki – trzy smaki!
#retro gotowanie: racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe – moje dzieci je uwielbiają. Ja też je uwielbiam i pamiętam, jak zajadałam się nimi na wakacjach u babci. Są puszyste, lekko słodkie i bardzo, bardzo smaczne, szczególnie takie prosto z patelni. Najczęściej zajadamy je posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują też ze śmietaną i owocami. Po spożyciu konieczny długi spacer lub rowerowa wycieczka… Czytaj dalej #retro gotowanie: racuchy drożdżowe
Gofry owsiane
Gofry owsiane to kusząca alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Jeśli lubisz wypieki z dodatkiem płatków to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Smaczne, lekkie, nieco cieńsze od gofrów klasycznych. Choć nie są chrupiące, bardzo odpowiada mi ich smak. W dodatku są odpowiednie dla osób unikających w swojej diecie glutenu. Moje płatki rozdrabniam na mąkę w blenderze.… Czytaj dalej Gofry owsiane
Genialne wegańskie gofry belgijskie (bez jajek i mleka)
Panie i Panowie, mam dla Was genialny przepis na wegańskie gofry belgijskie. Przepis powstał w zaciszu naszej kuchni i pękam z dumy, bo autorkami przepisu są dwie szalone siedemnastolatki, z czego jedna jest moją osobistą córcią :) Korzystajcie, bo gofry wychodzą chrupiące, pachnące, czyli takie, jak powinny być. Powiem więcej, po 2-3 dniach są nadal… Czytaj dalej Genialne wegańskie gofry belgijskie (bez jajek i mleka)
Domowa granola z suszonymi śliwkami
Domowa granola bije na głowę wszystkie gotowe mieszanki. Jest genialna w smaku i cudownie prosta w wykonaniu. Ma też tę ważną zaletę, że sama możesz skomponować swój wyjątkowy zestaw. Ja mam ostatnio jazdę na suszone śliwki, więc znalazły się one w mojej mieszance. Doskonale sprawdzą się wszelkie pestki dyni lub słonecznika, jagody goji czy sezam.… Czytaj dalej Domowa granola z suszonymi śliwkami
#retro gotowanie: Najlepszy blok czekoladowy z suszonymi śliwkami.
Blok czekoladowy to jest deser, który praktycznie zawsze wzbudza entuzjazm na wszelkich imprezach. Blok czekoladowy kochają mali i duzi, bo jest po prostu pyszny. Lubię go wypełnić smacznymi dodatkami. Oczywiście na pierwszym miejscu są herbatnikowe okruchy. Tym razem dodałam sporo suszonych śliwek, które doskonale łączą się z czekoladowym smakiem oraz lekko podprażone migdały. Każdy kęs to… Czytaj dalej #retro gotowanie: Najlepszy blok czekoladowy z suszonymi śliwkami.
Jadalny prezent – korzenne masło orzechowe. Test blendera Braun MultiQiuck 9.
Korzenne masło orzechowe doprawione miodem i domową przyprawą piernikową to doskonały pomysł na oryginalny, bardzo smaczny prezent. Masło orzechowe robię w domu od kilku lat. Tym razem do produkcji wykorzystałam blender ręczny Braun MultiQiuck 9, który od kilku tygodni poddaję testom. O możliwościach tego blendera i bogatym wyposażeniu pisałam dokładnie w tym (tu link odsyłający… Czytaj dalej Jadalny prezent – korzenne masło orzechowe. Test blendera Braun MultiQiuck 9.
Domowa przyprawa piernikowa
Nie wiem jak to się dzieje, ale z końcem roku dynamicznie wzrasta u mnie w domu zużycie przyprawy piernikowej na jednego mieszkańca. Przyprawa ląduje w owsiance, kawie, w koktajlach (bardzo się lubi z koktajlem gruszkowym). Dodaję ją do placuszków, racuchów, francuskich tostów, gofrów, no i oczywiście do wszelkich korzennych wypieków. A że jestem zwolenniczką intensywnych doznań… Czytaj dalej Domowa przyprawa piernikowa
Kremowa jaglanka z prażonymi orzechami i Dziką Różą – śniadanie wspomagające odporność.
Znam sporo osób, które z zasady nie tykają kaszy jaglanej. Nie lubią, nie chcą nawet spróbować, no kasza jaglana jest do kitu i tyle. A jednak w klimacie, w którym żyjemy, przychodzi taka pora, kiedy organizmowi niezbędna jest doraźna pomoc w budowaniu odporności. I kasza jaglana jest doskonałym produktem, który w tym pomaga. Jestem pewna,… Czytaj dalej Kremowa jaglanka z prażonymi orzechami i Dziką Różą – śniadanie wspomagające odporność.
Śliwki smażone w cieście
Nie ma chyba dania mniej fotogenicznego, niż śliwki smażone w cieście :) Jednak te podłużne niepozorne placuszki zasługują na stałe miejsce w menu, w samym środku śliwkowego sezonu. Przepis pochodzi ze sprawdzonej wielokrotnie, wiekowej książki “Kuchnia Śląska”. U nas w domu to skromne danko robi furrorę i znika zaraz po usmażeniu. Świetnie nadadzą się tu… Czytaj dalej Śliwki smażone w cieście
Domowa nutella czekoladowa
Moja nutella nie jest tak gładka jak sklepowa. Ma wyczuwalne drobinki orzechów i bardzo głęboki, orzechowo czekoladowy smak. Jest przepyszna, a moje dziewczynki są zachwycone, że możemy sobie w domu robić własną pyszną nutellę. Można ją podawać zwyczajnie na chlebie, smarować nią naleśniki lub dodawać do domowej owsianki na dobry początek dnia. Domowa nutella czekoladowa… Czytaj dalej Domowa nutella czekoladowa
Najlepsza owsianka na koniec lata. Zacznij dobrze dzień!
Moja owsianka jest najlepsza na świecie. Prawdopodobnie powiesz to samo o swojej, ale jeśli wciąż szukasz sprawdzonego przepisu na szybką, zdrową i super smaczną owsiankę, to polecam moją. Jem ją dzień w dzień, od lat. To chyba wystarczająca rekomendacja, żeby spróbować, prawda? Dlaczego jest najlepsza? Bo jest lekka, błyskawiczna, w moim wypadku także wegańska i… Czytaj dalej Najlepsza owsianka na koniec lata. Zacznij dobrze dzień!
Placuszki twarogowe z konfiturą i morelami
Takie placuszki pamiętam z czasów dzieciństwa. Prawdopodobnie Ty też takie jadałaś od czasu do czasu. Prosty, nieskomplikowany smak przywodzi na myśl niewinne wspomnienia gorącego popołudnia w kuchni mojej babci. Zapach smażonych placuszków mieszał się cudownie z aromatem cukru waniliowego. Oczywiście jak każde dziecko dbałam, by tego słodkiego cukru pudru było na plackach jak najwięcej. Do… Czytaj dalej Placuszki twarogowe z konfiturą i morelami
Wegańskie lody porzeczkowo – kokosowe
Uwielbiam kwaskowy smak porzeczek. I ten masakrycznie różowy kolor, gdy porzeczkowy mus mieszam z mlekiem kokosowym. Aż trudno uwierzyć, że taki kolor stworzyła natura. A jednak :) Lody są bardzo proste w przygotowaniu i wyraziste w smaku. Można je zrobić w foremkach i zajadać jako lody na patyku lub w pojemniku i nakładać do pucharków… Czytaj dalej Wegańskie lody porzeczkowo – kokosowe