Nie da się go nie polubić od pierwszego wejrzenia. Cudowny karmelowy kolor to tylko zapowiedź głębokiego smaku i gęstej, lekko ciągnącej konsystencji. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie trzech składników. Można go wykorzystać na wiele sposobów. To polania ciast, tortów i deserów. Dzięki temu nawet najskromniejszy wypiek zyskuje wygląd arcydzieła cukierniczego, z ręką na sercu. Jest świetny do naleśników lub placuszków, do kawy, deserów lub lodów. Przechowuję go w słoiku. Pod wpływem zimna lekko gęstnieje, przemieniając się w wartą każdego grzechu masę krówkową :) Doskonale nadaje się jako jadalny prezent.
Domowy sos karmelowy
[przepis]
150 g cukru
120 g masła
150 ml śmietany 36%
[/przepis]
- Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, dodać pokrojone w kostkę masło, podgrzewać (nie mieszając) na średnim ogniu, aż składniki się rozpuszczą.
- Gdy zaczną lekko brązowieć, a na wierzchu pojawią się bąbelki, zdjąć garnek z ognia.
- Teraz czas na śmietanę, Wlewać ją cienkim strumieniem, cały czas energicznie mieszając zawartość garnka.
- Gdy wszystkie składniki się połączą i stworzą jednolitą masę, sos jest gotowy.
Komentarze
Ale super, brzmi jakby miał być ekstra łatwy! Na pewno niedługo zrobię, akurat mój chłopak ma urodziny w przyszłym tygodniu :)