Bezglutenowe | Desery | Kuchnia

Domowy sos karmelowy

Nie da się go nie polubić od pierwszego wejrzenia. Cudowny karmelowy kolor to tylko zapowiedź głębokiego smaku i gęstej, lekko ciągnącej konsystencji. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie trzech składników. Można go wykorzystać na wiele sposobów. To polania ciast, tortów i deserów. Dzięki temu nawet najskromniejszy wypiek zyskuje wygląd arcydzieła cukierniczego, z ręką na sercu. Jest świetny do naleśników lub placuszków, do kawy, deserów lub lodów. Przechowuję go w słoiku. Pod wpływem zimna lekko gęstnieje, przemieniając się w wartą każdego grzechu masę krówkową :) Doskonale nadaje się jako jadalny prezent.

Domowy sos karmelowy

[przepis]

150 g cukru

120 g masła

150 ml śmietany 36%

[/przepis]

  1. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, dodać pokrojone w kostkę masło, podgrzewać (nie mieszając) na średnim ogniu, aż składniki się rozpuszczą.
  2. Gdy zaczną lekko brązowieć, a na wierzchu pojawią się bąbelki, zdjąć garnek z ognia.
  3. Teraz czas na śmietanę, Wlewać ją cienkim strumieniem, cały czas energicznie mieszając zawartość garnka.
  4. Gdy wszystkie składniki się połączą i stworzą jednolitą masę, sos jest gotowy.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *