Domowy sos karmelowy

19 listopada 2018, 15:16 | Bezglutenowe Desery Kuchnia | 1
Domowy sos karmelowy

Nie da się go nie polubić od pierwszego wejrzenia. Cudowny karmelowy kolor to tylko zapowiedź głębokiego smaku i gęstej, lekko ciągnącej konsystencji. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie trzech składników. Można go wykorzystać na wiele sposobów. To polania ciast, tortów i deserów. Dzięki temu nawet najskromniejszy wypiek zyskuje wygląd arcydzieła cukierniczego, z ręką na sercu. Jest świetny do naleśników lub placuszków, do kawy, deserów lub lodów. Przechowuję go w słoiku. Pod wpływem zimna lekko gęstnieje, przemieniając się w wartą każdego grzechu masę krówkową :) Doskonale nadaje się jako jadalny prezent.

Domowy sos karmelowy

150 g cukru

120 g masła

150 ml śmietany 36%

  1. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, dodać pokrojone w kostkę masło, podgrzewać (nie mieszając) na średnim ogniu, aż składniki się rozpuszczą.
  2. Gdy zaczną lekko brązowieć, a na wierzchu pojawią się bąbelki, zdjąć garnek z ognia.
  3. Teraz czas na śmietanę, Wlewać ją cienkim strumieniem, cały czas energicznie mieszając zawartość garnka.
  4. Gdy wszystkie składniki się połączą i stworzą jednolitą masę, sos jest gotowy.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Domowy sos karmelowy”

  1. Ale super, brzmi jakby miał być ekstra łatwy! Na pewno niedługo zrobię, akurat mój chłopak ma urodziny w przyszłym tygodniu :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *