Desery | Dla dzieci | Kuchnia

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście są bardzo, ale to bardzo lubiane w naszym domu. Chyba mało kto może się oprzeć złocistemu, oprószonemu cukrem pudrem placuszkowi wypełnionemu jabłkami. Można zanurzać w cieście jabłka pokrojone w plastry lub tak jak w tym przypadku pokrojone w kostkę. W smaku różnicy nie ma, a reszta to sprawa przyzwyczajenia. Talerz ciepłych jeszcze jabłek w cieście rozchmurzy nawet najbardziej pochmurny dzień i czasem jest to jedyny ratunek na małe i duże smutki. Uwielbiałam je jako mała dziewczynka i teraz moje dziewczynki również za nimi przepadają. Ot, takie niewinne jabłkowe uzależnienie.

Jabłka w cieście

[przepis]

3 jajka

200 g mąki

200 ml kwaśniej śmietany (można zastąpić jogurtem)

3 kwaśnie jabłka

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder do posypania

[/przepis]

  1. Jajka wbić do miski. Dodać mąkę, sól i stopniowo łyżka po łyżce śmietanę.
  2. Wymieszać składniki aż się połączą.Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać jeszcze trochę śmietany.
  3. Gładkie, lśniące ciasto o konsystencji gęstej śmietany odstawić na 10 minut.
  4. W tym czasie przygotować jabłka. Obrać je ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
  5. Dodać do ciasta i od razu wymieszać.
  6. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na średnim ogniu niewielkie porcje ciasta z obu stron na złoto.
  7. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  8. Posypać cukrem pudrem i od razu podawać.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *