Jabłka w cieście są bardzo, ale to bardzo lubiane w naszym domu. Chyba mało kto może się oprzeć złocistemu, oprószonemu cukrem pudrem placuszkowi wypełnionemu jabłkami. Można zanurzać w cieście jabłka pokrojone w plastry lub tak jak w tym przypadku pokrojone w kostkę. W smaku różnicy nie ma, a reszta to sprawa przyzwyczajenia. Talerz ciepłych jeszcze jabłek w cieście rozchmurzy nawet najbardziej pochmurny dzień i czasem jest to jedyny ratunek na małe i duże smutki. Uwielbiałam je jako mała dziewczynka i teraz moje dziewczynki również za nimi przepadają. Ot, takie niewinne jabłkowe uzależnienie.
Jabłka w cieście
[przepis]
3 jajka
200 g mąki
200 ml kwaśniej śmietany (można zastąpić jogurtem)
3 kwaśnie jabłka
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
[/przepis]
- Jajka wbić do miski. Dodać mąkę, sól i stopniowo łyżka po łyżce śmietanę.
- Wymieszać składniki aż się połączą.Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać jeszcze trochę śmietany.
- Gładkie, lśniące ciasto o konsystencji gęstej śmietany odstawić na 10 minut.
- W tym czasie przygotować jabłka. Obrać je ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
- Dodać do ciasta i od razu wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na średnim ogniu niewielkie porcje ciasta z obu stron na złoto.
- Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Posypać cukrem pudrem i od razu podawać.
Komentarze
Wypróbowane. Pyszne!