Placki z gotowanych ziemniaków to smak, który pamiętam z dzieciństwa. Zmorą mojej ówczesnej codzienności był obowiązek obierania ziemniaków po przyjściu ze szkoły. Za to moja mam często smażyła mi z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia właśnie takie placuszki. Posypane cukrem pudrem były doskonałe i nawet ja, przykład książkowego niejadka, wciągałam je z apetytem, aż mi się uszy trzęsły. Zupełnie o nich zapomniałam, ale ostatnio postanowiłam przypomnieć sobie ten smak i sprawdzić, co na taki specjał powiedzą moje córki. Okazało się, że placki wciąż są hitem i moje głodomory regularnie dopominają się usmażenia złocistych, chrupiących placków z gotowanych ziemniaków.
Placki z gotowanych ziemniaków
[przepis]
500 g ugotowanych ziemniaków
100 g mąki pszennej i trochę do podsypania
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
jajko
olej do smażenia
cukier puder do posypania
[/przepis]
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
- Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko.
- Wyrobić ciasto.
- Uformować je w wałek o średnicy 6 cm, pokroić na placki.
- Każdy lekko uformować dłonią, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Placki smażyć porcjami z obu stron na złoto.
- Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem i od razu podawać.
Komentarze
Wyglądają super! Dużo moich znajomych pamięta właśnie takie placki, u mnie się ich raczej nie robiło. Muszę koniecznie spróbować zrobić takie w domu ;)
Jestem zachwycona prezentacja przepisow i niewatpliwym smakiem ugotowanych i przyrzadzonyvh potraw!
Gratuluje!💐
Bardzo mi miło, dziękuję za miłe słowa :)