Desery | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków to smak, który pamiętam z dzieciństwa. Zmorą mojej ówczesnej codzienności był obowiązek obierania ziemniaków po przyjściu ze szkoły. Za to moja mam często smażyła mi z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia właśnie takie placuszki. Posypane cukrem pudrem były doskonałe i nawet ja, przykład książkowego niejadka, wciągałam je z apetytem, aż mi się uszy trzęsły. Zupełnie o nich zapomniałam, ale ostatnio postanowiłam przypomnieć sobie ten smak i sprawdzić, co na taki specjał powiedzą moje córki. Okazało się, że placki wciąż są hitem i moje głodomory regularnie dopominają się usmażenia złocistych, chrupiących placków z gotowanych ziemniaków.

Placki z gotowanych ziemniaków

[przepis]

500 g ugotowanych ziemniaków

100 g mąki pszennej i trochę do podsypania

czubata łyżka mąki ziemniaczanej

jajko

olej do smażenia

cukier puder do posypania

[/przepis]

  1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  2. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko.
  3. Wyrobić ciasto.
  4. Uformować je w wałek o średnicy 6 cm, pokroić na placki.
  5. Każdy lekko uformować dłonią, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
  6. Na patelni rozgrzać olej.
  7. Placki smażyć porcjami z obu stron na złoto.
  8. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem i od razu podawać.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jestem zachwycona prezentacja przepisow i niewatpliwym smakiem ugotowanych i przyrzadzonyvh potraw!
Gratuluje!💐