Kategoria: Dania główne
Makaron z sosem serowo-brokułowym
Genialnie proste i super smaczne danie, tak można by określić makaron z sosem serowo-brokułowym, ale po co, skoro wystarczy napisać że jest to niebo w gębie :) Samą potrawę przygotowuje się szybko. Zaczynam zwykle od rozdrobnienia brokułów na małe różyczki i ugotowania go w lekko osolonej wodzie. W tym czasie wstawiam wodę na makaron i… Czytaj dalej Makaron z sosem serowo-brokułowym
Gulasz warzywny (ratatouille) z bulgurem
Jeśli potrzebujesz koloru to gulasz warzywny Cię nie rozczaruje. Nie tylko cieszy słonecznymi barwami już na etapie przygotowywania, ale wypełnia dom zapachem, który kojarzy się ze słońcem, beztroską i nieskrępowaną niczym radością. Dlaczego więc nie przygotować go np. teraz, w środku mroźnej zimy? Czy kilka warzyw może odmienić nastrój? Jeszcze się pytasz? Wystarczy spojrzeć na zdjęcie.… Czytaj dalej Gulasz warzywny (ratatouille) z bulgurem
Nacinane ziemniaczki z rozmarynem
Czasem potrzeba tak niewiele, by danie oczywiste, znane, żeby nie rzec banalne, zmieniło się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w coś wyjątkowego. Pieczone ziemniaki za sprawą nacięcia przed wstawieniem do piekarnika zyskują nie tylko w sferze wizualnej, choć trzeba przyznać, że prezentują się po królewsku. Ale ten prosty zabieg powoduje, że banalna bulwa zyskuje delikatność,… Czytaj dalej Nacinane ziemniaczki z rozmarynem
Glazurowany udziec z indyka
Glazurowany udziec z indyka jest doskonałym pomysłem na świąteczny obiad. Kupuję zazwyczaj udziec bez kości, ale jeśli nie uda Ci się takiego znaleźć, możesz po prostu przekroić mięso wzdłuż i usunąć kość. Mięso po upieczeniu jest wilgotne i aromatyczne. Taka pieczeń dobrze smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno. Na ciepło podaję ją w… Czytaj dalej Glazurowany udziec z indyka
- Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Pierogi z suszonymi śliwkami
Trudno sobie wyobrazić święta bez pierogów. Te klasyczne, z kapustą oczywiście pojawić się muszą, a ja podrzucam przepis na pierogi na słodko, cudownie świąteczne, z farszem z suszonych śliwek doprawionych skórką pomarańczową, orzechami i przyprawą korzenną. Pyszna sprawa, cudownie wyglądają i jeszcze lepiej smakują :) Pierogi z suszonymi śliwkami [przepis] ciasto: 3 szklanki mąki szklanka… Czytaj dalej Pierogi z suszonymi śliwkami
Arancini – ryżowe krokiety z mozzarellą
Co powiesz na coś pysznego, pięknego i od razu wprawiającego w błogi nastrój? Arancini z mozzarelllą to ryżowe krokiety wywodzące się z kuchni sycylijskiej. Można je przygotować z najróżniejszym nadzieniem, zarówno mięsnym jak i wegetariańskim. Podstawą tego dania jest klasyczne risotto, z którego po wystudzeniu formuje się okrągłe krokiety. Ja podaję arancini po wcześniejszym krótkim zapieczeniu z… Czytaj dalej Arancini – ryżowe krokiety z mozzarellą
#retro gotowanie: kotlety z jajek
Być może siedzisz sobie teraz w pracy próbując się skupić na służbowych wyzwaniach, ale natrętna myśl co dziś ugotować na obiad powraca jak uparty komar w środku letniej nocy. Tym razem rozwiązanie jest niebywale proste – wystarczy dosłownie kilka składników, które prawdopodobnie masz w domu i obiad gotowy. Kotlety z jajek – potrawa nieco zapomniana,… Czytaj dalej #retro gotowanie: kotlety z jajek
Kaczka w miodzie z zasmażaną czerwoną kapustą
Jesień to cudowna pora na otulanie się wyrazistymi aromatami i pełnymi niespodzianek smakami. Jesień to czas na dania które rozgrzewają i dają człowiekowi moc dobrej energii. Jesień to doskonały czas na biesiadowanie z bliskimi. Niezaprzeczalnie jesień jest również doskonałą porą na kaczkę. Kaczka z jabłkami to klasyk, a ja polecam z całego serca doskonałą miodową… Czytaj dalej Kaczka w miodzie z zasmażaną czerwoną kapustą
Ratatouille z piekarnika
Pyszne, sycące, cudownie pachnące jesienią danie jednogarnkowe. Coś, po czym czujesz się, jakby ktoś bliski otulił Cię kocem :) Ratatouille z piekarnika wypełnia cały dom cudownym zapachem i wprowadza wszystkich bez wyjątku w cudowny nastrój. Można je jeść solo, ja podaję je najczęściej z bulgurem, albo razowym makaronem. Ratatouille z piekarnika [przepis] 4 papryki cebula… Czytaj dalej Ratatouille z piekarnika
Chrupiące kulki z brokułów
Jeśli lubisz falafla i wszelkie inne odmiany wegetariańskich kotletów, to moja wersja kotlecików z brokułów w rozmiarze mini na pewno przypadnie Ci do gustu. Chrupiące kulki spodobają się także dzieciom. Delikatną masę z brokułów i ziemniaków formowałam w niewielkie kulki (można z niej również przygotować klasyczne kotlety), następnie obtoczyłam w panierze wielozbożowym Mamut. Po raz… Czytaj dalej Chrupiące kulki z brokułów
Najlepsze leczo z kiełbasą
Najprostsze rozwiązania niebywale często okazują się najlepsze i tak właśnie jest w przypadku tej klasycznej wersji leczo z dodatkiem kiełbasy. Cudowne danie – wystarczy ugotować spory gar i ma się obiady na dwa trzy dni z głowy. Leczo lubi gotować się powolutku, pyrkając w garnku na małym ogniu. Smaki się przenikają, konsystencja robi się delikatna,… Czytaj dalej Najlepsze leczo z kiełbasą
Biesiadna babka ziemniaczana z kiełbasą
Babka ziemniaczana robi wrażenie zawsze, gdy tylko pojawi się na stole. Po pierwsze pachnie niezwykle kusząco. Aromat przyrumienionych ziemniaków w towarzystwie wyrazistej w smaku suchej kiełbasy i wędzonego boczku. Te smaki się uzupełniają, tworząc apetyczną całość. Babkę możesz upiec w keksówce, ale ja proponuję okrągłą tortownicę. Po pierwsze będzie łatwiej wyjąć ją po upieczeniu. Po… Czytaj dalej Biesiadna babka ziemniaczana z kiełbasą
Domowe nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym
Domowe nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym to bardzo prosty przepis na danie, które za każdym razem odnosi sukces. Nie wiem co takiego jest w nuggetsach, że uwielbiają je dzieci. Moje są zachwycone za każdym razem, gdy kawałki kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce pojawiają się na stole. Nuggetsy można panierować w tartej bułce lub płatach… Czytaj dalej Domowe nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym
Biała kiełbasa w cieście z żurkiem
Wielkanocne śniadanie trudno sobie wyobrazić bez żurku z białą kiełbasą. Potrawę można podać tradycyjnie lub pokusić się o małą innowację, na którą chcę Cię namówić. Zagniotłam na szybko delikatne kruche ciasto i zawinęłam w nie kiełbasę, którą wcześniej posmarowałam ze wszystkich stron sosem powstałym z połączenia gruboziarnistej musztardy i majonezu. Po upieczeniu kiełbasa w złocistych,… Czytaj dalej Biała kiełbasa w cieście z żurkiem
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy
Osiem kobiet i jeden Francuz – to może być przepis na totalną katastrofę lub spektakularny sukces. Skład osobowy wiosennych warsztatów z marką Kenwood był bardzo mocny. Cztery blogerki: Kasia (kuchniabazylii.pl), Jola (przepisyjoli.com), Sylwia (idealneciasta.com) i pisząca te słowa Beata plus cztery dziennikarki Kasia (zwierciadlo.pl), Sylwia (smaker.pl), Margit (wyborcza.pl) i Paulina (ugotuj.to), czyli team idealny. Pracowałyśmy… Czytaj dalej Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy
Kotlety z wędzonego tofu
Niewielkie złociste kulki z wędzonego tofu błyskawicznie znikają z talerza. Można je zajadać po prostu z sałatką, lub potraktować podobnie jak falafla i zamknąć w pszennym placku z dodatkiem humusu i warzyw. Pyszna sprawa, zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Kolejny przykład na to, że czasem potrzeba tak niewiele wysiłku, by osiągnąć coś tak smacznego… Czytaj dalej Kotlety z wędzonego tofu
Błyskawiczna pizza bez drożdży i glutenu
Przygotowanie zajęło mi prawdopodobnie mniej czasu niż napisanie przepisu. Sprawa jest super prosta i szalenie smaczna. Dla purystów nazwanie tej potrawy pizzą może trącić świętokradztwem, ale przyznam, że efekt końcowy jest tak smaczny, że posypuję głowę popiołem i jeśli chcesz, nazywaj to plackiem, naleśnikiem, czy tam czym chcesz, ja nazwałam to pizzą i niech tak zostanie :)… Czytaj dalej Błyskawiczna pizza bez drożdży i glutenu