Skip to content
  • Konie naturalnie!
    • Porady eksperta
    • Wieści ze stajni
    • Zakupy
  • Wielkanoc
    • wielkanocne dekoracje
    • wielkanocne potrawy
  • Boże Narodzenie
  • Karnawał
    • Pączki i faworki
    • Potrawy na karnawał
  • Kuchnia
    • Wegetariańskie
    • Bezglutenowe
    • Bez cukru
    • Chleby i bułki
    • Desery
    • Ciasta i ciasteczka
    • Dania główne
    • Zupy
    • Napoje
    • Przetwory
    • Przystawki
    • Sałatki
    • Wielkanoc
    • Halloween
  • Fit life
  • Moda i uroda
  • Podróże
    • Miejsca
    • Poradnik podróżnika
  • Dom i ogród
    • Metamorfoza
    • Dekoracje
    • Pomysły na przyjęcia
    • DIY
  • Sklep
    • Ebooki
    • Koszyk
    • Zamówienie
    • REGULAMIN
    • Moje konto
    • Dostawa i płatność
    • Formularz reklamacja/zwrot/wymiana
  • O mnie
    • Współpraca
Strona główna / Kuchnia / Dania główne / Strona 2

Kategoria: Dania główne

  • Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

    Makaron z sosem serowo-brokułowym

    Genialnie proste i super smaczne danie, tak można by określić makaron z sosem serowo-brokułowym, ale po co, skoro wystarczy napisać że jest to niebo w gębie :)  Samą potrawę przygotowuje się szybko. Zaczynam zwykle od rozdrobnienia brokułów na małe różyczki i ugotowania go w lekko osolonej wodzie. W tym czasie wstawiam wodę na makaron i… Czytaj dalej Makaron z sosem serowo-brokułowym

  • Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

    Gulasz warzywny (ratatouille) z bulgurem

    Jeśli potrzebujesz koloru to gulasz warzywny Cię nie rozczaruje. Nie tylko cieszy słonecznymi barwami już na etapie przygotowywania, ale wypełnia dom zapachem, który kojarzy się ze słońcem, beztroską i nieskrępowaną niczym radością. Dlaczego więc nie przygotować go np. teraz, w środku mroźnej zimy? Czy kilka warzyw może odmienić nastrój? Jeszcze się pytasz? Wystarczy spojrzeć na zdjęcie.… Czytaj dalej Gulasz warzywny (ratatouille) z bulgurem

  • Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

    Nacinane ziemniaczki z rozmarynem

    Czasem potrzeba tak niewiele, by danie oczywiste, znane, żeby nie rzec banalne, zmieniło się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w coś wyjątkowego. Pieczone ziemniaki za sprawą nacięcia przed wstawieniem do piekarnika zyskują nie tylko w sferze wizualnej, choć trzeba przyznać, że prezentują się po królewsku. Ale ten prosty zabieg powoduje, że banalna bulwa zyskuje delikatność,… Czytaj dalej Nacinane ziemniaczki z rozmarynem

  • Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

    Glazurowany udziec z indyka

    Glazurowany udziec z indyka jest doskonałym pomysłem na świąteczny obiad. Kupuję zazwyczaj udziec bez kości, ale jeśli nie uda Ci się takiego znaleźć, możesz po prostu przekroić mięso wzdłuż i usunąć kość. Mięso po upieczeniu jest wilgotne i aromatyczne. Taka pieczeń dobrze smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno. Na ciepło podaję ją w… Czytaj dalej Glazurowany udziec z indyka

  • Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie

    Pierogi z suszonymi śliwkami

    Trudno sobie wyobrazić święta bez pierogów. Te klasyczne, z kapustą oczywiście pojawić się muszą, a ja podrzucam przepis na pierogi na słodko, cudownie świąteczne, z farszem z suszonych śliwek doprawionych skórką pomarańczową, orzechami i przyprawą korzenną. Pyszna sprawa, cudownie wyglądają i jeszcze lepiej smakują :) Pierogi z suszonymi śliwkami [przepis] ciasto: 3 szklanki mąki szklanka… Czytaj dalej Pierogi z suszonymi śliwkami

  • Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

    Arancini – ryżowe krokiety z mozzarellą

    Co powiesz na coś pysznego, pięknego i od razu wprawiającego w błogi nastrój? Arancini z mozzarelllą to ryżowe krokiety wywodzące się z kuchni sycylijskiej. Można je przygotować z najróżniejszym nadzieniem, zarówno mięsnym jak i wegetariańskim. Podstawą tego dania jest klasyczne risotto, z którego po wystudzeniu formuje się okrągłe krokiety. Ja podaję arancini po wcześniejszym krótkim zapieczeniu z… Czytaj dalej Arancini – ryżowe krokiety z mozzarellą

  • Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

    #retro gotowanie: kotlety z jajek

    Być może siedzisz sobie teraz w pracy próbując się skupić na służbowych wyzwaniach, ale natrętna myśl co dziś ugotować na obiad powraca jak uparty komar w środku letniej nocy. Tym razem rozwiązanie jest niebywale proste – wystarczy dosłownie kilka składników, które prawdopodobnie masz w domu i obiad gotowy. Kotlety z jajek – potrawa nieco zapomniana,… Czytaj dalej #retro gotowanie: kotlety z jajek

  • Dania główne | Kuchnia

    Kaczka w miodzie z zasmażaną czerwoną kapustą

    Jesień to cudowna pora na otulanie się wyrazistymi aromatami i pełnymi niespodzianek smakami. Jesień to czas na dania które rozgrzewają i dają człowiekowi moc dobrej energii. Jesień to doskonały czas na biesiadowanie z bliskimi. Niezaprzeczalnie jesień jest również doskonałą porą na kaczkę. Kaczka z jabłkami to klasyk, a ja polecam z całego serca doskonałą miodową… Czytaj dalej Kaczka w miodzie z zasmażaną czerwoną kapustą

  • Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

    Ratatouille z piekarnika

    Pyszne, sycące, cudownie pachnące jesienią danie jednogarnkowe. Coś, po czym czujesz się, jakby ktoś bliski otulił Cię kocem :) Ratatouille z piekarnika wypełnia cały dom cudownym zapachem i wprowadza wszystkich bez wyjątku w cudowny nastrój. Można je jeść solo, ja podaję je najczęściej z bulgurem, albo razowym makaronem. Ratatouille z piekarnika [przepis] 4 papryki cebula… Czytaj dalej Ratatouille z piekarnika

  • Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

    Chrupiące kulki z brokułów

    Jeśli lubisz falafla i wszelkie inne odmiany wegetariańskich kotletów, to moja wersja kotlecików z brokułów w rozmiarze mini na pewno przypadnie Ci do gustu. Chrupiące kulki spodobają się także dzieciom. Delikatną masę z brokułów i ziemniaków formowałam w niewielkie kulki (można z niej również przygotować klasyczne kotlety), następnie obtoczyłam w panierze wielozbożowym Mamut. Po raz… Czytaj dalej Chrupiące kulki z brokułów

  • Dania główne | Kuchnia

    Najlepsze leczo z kiełbasą

    Najprostsze rozwiązania niebywale często okazują się najlepsze i tak właśnie jest w przypadku tej klasycznej wersji leczo z dodatkiem kiełbasy. Cudowne danie – wystarczy ugotować spory gar i ma się obiady na dwa trzy dni z głowy. Leczo lubi gotować się powolutku, pyrkając w garnku na małym ogniu. Smaki się przenikają, konsystencja robi się delikatna,… Czytaj dalej Najlepsze leczo z kiełbasą

  • Dania główne | Kuchnia | Slider | Wegetariańskie

    Jak zrobić najlepsze pierogi z wiśniami

    No cóż, nie napiszę nic odkrywczego – to są najlepsze pierogi z wiśniami, jakie kiedykolwiek jadłam. Z ręką na sercu. Nie ma tu wielkiej filozofii. Przepis na ciasto sprawdzony wielokrotnie, bardzo prosty, super w wałkowaniu i lepieniu. Nie rwie się, jest elastycznie i nie rozwala się podczas gotowania. Najfajniejszy patent to drylowanie. Można oczywiście drylować drylownicą,… Czytaj dalej Jak zrobić najlepsze pierogi z wiśniami

  • Dania główne | Kuchnia | Przepisy

    Biesiadna babka ziemniaczana z kiełbasą

    Babka ziemniaczana robi wrażenie zawsze, gdy tylko pojawi się na stole. Po pierwsze pachnie niezwykle kusząco. Aromat przyrumienionych ziemniaków w towarzystwie wyrazistej w smaku suchej kiełbasy i wędzonego boczku. Te smaki się uzupełniają, tworząc apetyczną całość. Babkę możesz upiec w keksówce, ale ja proponuję okrągłą tortownicę. Po pierwsze będzie łatwiej wyjąć ją po upieczeniu. Po… Czytaj dalej Biesiadna babka ziemniaczana z kiełbasą

  • Dania główne | Dla dzieci | Kuchnia

    Domowe nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym

    Domowe nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym to bardzo prosty przepis na danie, które za każdym razem odnosi sukces. Nie wiem co takiego jest w nuggetsach, że uwielbiają je dzieci. Moje są zachwycone za każdym razem, gdy kawałki kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce pojawiają się na stole. Nuggetsy można panierować w tartej bułce lub płatach… Czytaj dalej Domowe nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym

  • Dania główne | Kuchnia | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Biała kiełbasa w cieście z żurkiem

    Wielkanocne śniadanie trudno sobie wyobrazić bez żurku z białą kiełbasą. Potrawę można podać tradycyjnie lub pokusić się o małą innowację, na którą chcę Cię namówić. Zagniotłam na szybko delikatne kruche ciasto i zawinęłam w nie kiełbasę, którą wcześniej posmarowałam ze wszystkich stron sosem powstałym z połączenia gruboziarnistej musztardy i majonezu. Po upieczeniu kiełbasa w złocistych,… Czytaj dalej Biała kiełbasa w cieście z żurkiem

  • baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy

    Osiem kobiet i jeden Francuz – to może być przepis na totalną katastrofę lub spektakularny sukces. Skład osobowy wiosennych warsztatów z marką Kenwood był bardzo mocny. Cztery blogerki: Kasia (kuchniabazylii.pl), Jola (przepisyjoli.com), Sylwia (idealneciasta.com) i pisząca te słowa Beata plus cztery dziennikarki Kasia (zwierciadlo.pl), Sylwia (smaker.pl), Margit (wyborcza.pl) i Paulina (ugotuj.to), czyli team idealny. Pracowałyśmy… Czytaj dalej Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy

  • Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

    Kotlety z wędzonego tofu

    Niewielkie złociste kulki z wędzonego tofu błyskawicznie znikają z talerza. Można je zajadać po prostu z sałatką, lub potraktować podobnie jak falafla i zamknąć w pszennym placku z dodatkiem humusu i warzyw. Pyszna sprawa, zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Kolejny przykład na to, że czasem potrzeba tak niewiele wysiłku, by osiągnąć coś tak smacznego… Czytaj dalej Kotlety z wędzonego tofu

  • Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia

    Błyskawiczna pizza bez drożdży i glutenu

    Przygotowanie zajęło mi prawdopodobnie mniej czasu niż napisanie przepisu. Sprawa jest super prosta i szalenie smaczna. Dla purystów nazwanie tej potrawy pizzą może trącić świętokradztwem, ale przyznam, że efekt końcowy jest tak smaczny, że posypuję głowę popiołem i jeśli chcesz, nazywaj to plackiem, naleśnikiem, czy tam czym chcesz, ja nazwałam to pizzą i niech tak zostanie :)… Czytaj dalej Błyskawiczna pizza bez drożdży i glutenu

Nawigacja po wpisach

Nowsze wpisy Strona 1 Strona 2 … Strona 13 Starsze wpisy

Sklep

  • Blog
  • Moje konto
  • Koszyk
  • Sklep
  • Dostawa i płatność
  • REGULAMIN
miniblog

Jak ułatwić sobie życie w kuchni – test robota planetarnego Kenwood Titanium Chef Baker XL

test robota planetarnego Kenwood

Strona wykorzystuje pliki cookie do obsługi komentarzy (obowiązkowe) oraz te potrzebne do działania Google Analytics (nieobowiązkowe).
Regulamin

Ok Odrzuć