Trudno sobie wyobrazić święta bez pierogów. Te klasyczne, z kapustą oczywiście pojawić się muszą, a ja podrzucam przepis na pierogi na słodko, cudownie świąteczne, z farszem z suszonych śliwek doprawionych skórką pomarańczową, orzechami i przyprawą korzenną. Pyszna sprawa, cudownie wyglądają i jeszcze lepiej smakują :)
Pierogi z suszonymi śliwkami
[przepis]
ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka wrzątku
1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
200 g suszonych śliwek bez pestek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g orzechów włoskich
łyżeczka przyprawy piernikowej
[/przepis]
- Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać wrzątek. Wymieszać za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą.
- Uformować ciasto w kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny.
- W tym czasie przygotować farsz. Śliwki pokroić w kostkę, Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by przykryła śliwki i gotować 10 minut na dość silnym ogniu, aby woda odparowała.
- Odstawić śliwki do lekkiego przestygnięcia, następnie połączyć ze skórką i grubo siekanymi orzechami. Doprawić przyprawą piernikową i dokładnie wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać z niego kółka, nakładać farsz i skleić brzegi pierogów.
- Gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Komentarze
witam,
otwieram twoja strone, zeby kolejny raz sprawdzic, jak zrobic pierogi z lososiem, ktore juz trzeci raz beda goscic na naszym stole wigilijnym… a tu taka niespodzianka! a ze mam bardzo dobre suszone sliwki, to chyba bedzie trzeba wyprobowac i ten przepis!
pozdrawiam i bardzo dziekuje za wszystkie przepisy! dosc czesto korzystam. przyznaje sie bez bicia :)
Marta
Niesamowicie mi miło, dziękuję Marta!!!
Pani Beato,czy takie pierogi można zamrozić?