Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie

Pierogi z suszonymi śliwkami

Trudno sobie wyobrazić święta bez pierogów. Te klasyczne, z kapustą oczywiście pojawić się muszą, a ja podrzucam przepis na pierogi na słodko, cudownie świąteczne, z farszem z suszonych śliwek doprawionych skórką pomarańczową, orzechami i przyprawą korzenną. Pyszna sprawa, cudownie wyglądają i jeszcze lepiej smakują :)

Pierogi z suszonymi śliwkami

[przepis]

ciasto:

3 szklanki mąki

szklanka wrzątku

1/2 łyżeczki soli

nadzienie:

200 g suszonych śliwek bez pestek

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

100 g orzechów włoskich

łyżeczka przyprawy piernikowej

[/przepis]

  1. Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać wrzątek. Wymieszać za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą.
  2. Uformować ciasto w kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny.
  3. W tym czasie przygotować farsz. Śliwki pokroić w kostkę, Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by przykryła śliwki i gotować 10 minut na dość silnym ogniu, aby woda odparowała.
  4. Odstawić śliwki do lekkiego przestygnięcia, następnie połączyć ze skórką i grubo siekanymi orzechami. Doprawić przyprawą piernikową i dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać z niego kółka, nakładać farsz i skleić brzegi pierogów.
  6. Gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

witam,
otwieram twoja strone, zeby kolejny raz sprawdzic, jak zrobic pierogi z lososiem, ktore juz trzeci raz beda goscic na naszym stole wigilijnym… a tu taka niespodzianka! a ze mam bardzo dobre suszone sliwki, to chyba bedzie trzeba wyprobowac i ten przepis!
pozdrawiam i bardzo dziekuje za wszystkie przepisy! dosc czesto korzystam. przyznaje sie bez bicia :)
Marta