Pierogi z suszonymi śliwkami

14 grudnia 2018, 10:18 | Boże Narodzenie Dania główne Kuchnia Potrawy świąteczne Świąteczne Święta Wegetariańskie | 3
Pierogi z suszonymi śliwkami

Trudno sobie wyobrazić święta bez pierogów. Te klasyczne, z kapustą oczywiście pojawić się muszą, a ja podrzucam przepis na pierogi na słodko, cudownie świąteczne, z farszem z suszonych śliwek doprawionych skórką pomarańczową, orzechami i przyprawą korzenną. Pyszna sprawa, cudownie wyglądają i jeszcze lepiej smakują :)

Pierogi z suszonymi śliwkami

ciasto:

3 szklanki mąki

szklanka wrzątku

1/2 łyżeczki soli

nadzienie:

200 g suszonych śliwek bez pestek

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

100 g orzechów włoskich

łyżeczka przyprawy piernikowej

  1. Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać wrzątek. Wymieszać za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą.
  2. Uformować ciasto w kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny.
  3. W tym czasie przygotować farsz. Śliwki pokroić w kostkę, Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by przykryła śliwki i gotować 10 minut na dość silnym ogniu, aby woda odparowała.
  4. Odstawić śliwki do lekkiego przestygnięcia, następnie połączyć ze skórką i grubo siekanymi orzechami. Doprawić przyprawą piernikową i dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać z niego kółka, nakładać farsz i skleić brzegi pierogów.
  6. Gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

3 odpowiedzi na “Pierogi z suszonymi śliwkami”

  1. Marta pisze:

    witam,
    otwieram twoja strone, zeby kolejny raz sprawdzic, jak zrobic pierogi z lososiem, ktore juz trzeci raz beda goscic na naszym stole wigilijnym… a tu taka niespodzianka! a ze mam bardzo dobre suszone sliwki, to chyba bedzie trzeba wyprobowac i ten przepis!
    pozdrawiam i bardzo dziekuje za wszystkie przepisy! dosc czesto korzystam. przyznaje sie bez bicia :)
    Marta

  2. Beata pisze:

    Pani Beato,czy takie pierogi można zamrozić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *