Domowe nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym to bardzo prosty przepis na danie, które za każdym razem odnosi sukces. Nie wiem co takiego jest w nuggetsach, że uwielbiają je dzieci. Moje są zachwycone za każdym razem, gdy kawałki kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce pojawiają się na stole. Nuggetsy można panierować w tartej bułce lub płatach kukurydzianych. Ale polecam też inny produkt – jest to Panko, Różni się od znanej nam bułki tartej tym, że wykonana jest z jasnego pieczywa, a kawałki, w których obtacza się mięso są znacznie większe. Dzięki temu po usmażeniu nuggetsy są bardzo chrupiące, a mięso w środku pozostaje delikatne i chrupiące.
Domowe nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym
[przepis]
2 filety z kurczka
200 ml mleka
80 g mąki
jajko
sól
pieprz
Panko lub bułka tarta
olej do smażenia
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
½ ząbka czosnku
łyżeczka soku z cytryny
[/przepis]
- Mięso umyć, pokroić w niewielkie 2-3 cm kawałki.
- Posolić, doprawić pieprzem.
- Zmiksować mleko, mąkę i jajko na gęste ciasto.
- Pokrojone mięso zanurzać w cieście, a następnie panierować w bułce.
- Smażyć w głębokim tłuszczu na złoto.
- Po usmażeniu odłożyć na talerz wyłożony papierem.
- Przygotować sos. Wymieszać majonez z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Doprawić sokiem z cytryny. Starannie wymieszać.
- Nuggetsy podawać z sosem. Smacznego!
Komentarze