Dania główne | Dla dzieci | Kuchnia

Domowe nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym

Domowe nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym to bardzo prosty przepis na danie, które za każdym razem odnosi sukces. Nie wiem co takiego jest w nuggetsach, że uwielbiają je dzieci. Moje są zachwycone za każdym razem, gdy kawałki kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce pojawiają się na stole. Nuggetsy można panierować w tartej bułce lub płatach kukurydzianych. Ale polecam też inny produkt – jest to Panko, Różni się od znanej nam bułki tartej tym, że wykonana jest z jasnego pieczywa, a kawałki, w których obtacza się mięso są znacznie większe. Dzięki temu po usmażeniu nuggetsy są bardzo chrupiące, a mięso w środku pozostaje delikatne i chrupiące.

Domowe nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym

[przepis]

2 filety z kurczka

200 ml mleka

80 g mąki

jajko

sól

pieprz

Panko lub bułka tarta

olej do smażenia

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

½ ząbka czosnku

łyżeczka soku z cytryny

[/przepis]

  1. Mięso umyć, pokroić w niewielkie 2-3 cm kawałki.
  2. Posolić, doprawić pieprzem.
  3. Zmiksować mleko, mąkę i jajko na gęste ciasto.
  4. Pokrojone mięso zanurzać w cieście, a następnie panierować w bułce.
  5. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoto.
  6. Po usmażeniu odłożyć na talerz wyłożony papierem.
  7. Przygotować sos. Wymieszać majonez z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  8. Doprawić sokiem z cytryny. Starannie wymieszać.
  9. Nuggetsy podawać z sosem. Smacznego!

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *