Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Makaron z sosem serowo-brokułowym

Genialnie proste i super smaczne danie, tak można by określić makaron z sosem serowo-brokułowym, ale po co, skoro wystarczy napisać że jest to niebo w gębie :)  Samą potrawę przygotowuje się szybko. Zaczynam zwykle od rozdrobnienia brokułów na małe różyczki i ugotowania go w lekko osolonej wodzie. W tym czasie wstawiam wodę na makaron i siekam cebulę na sos. Tajemnica tkwi w dobrej synchronizacji, dzięki której danie trafi na stół już po 20 minutach. Nieźle, prawda? Nie pozostaje nic innego, jak życzyć smacznego ;)

Makaron z sosem serowo-brokułowym

[przepis]

opakowanie makaronu (użyłam kokardek)

główka brokułów

2 łyżki masła

cebula

ząbek czosnku

250 g śmietany 18%

150 g startego ostrego sera

świeżo mielony pieprz

sól

[/przepis]

  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i odsączyć na sitku.
  2. Brokuły pokroić na małe różyczki (im mniejsze tym lepiej).
  3. Ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, odcedzić.
  4. Na dużej patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek.
  5. Dodać odsączone brokuły, przesmażyć razem.
  6. Zalać śmietaną, dodać ser. Całość gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż składniki się połączą, a ser rozpuści. Na koniec doprawić pieprzem.
  7. Dodać ugotowany makaron, wymieszać dokładnie i podawać.

miseczki Altom Magic Garden

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ja też uwielbiam smak sosu śmietankowo-serowego z brokułami i makaronem…. :) robię go na pamięć, identycznie jak Ty, Beato, pozdrawiam

Pyszny sos. I łatwy do modyfikowania, no. ja dodaję czasami ( jak mam w domu i jak mam ochotę) na czerwona paprykę, chociaż bez niej tez jest pysznie.

Witam, po dodaniu sera do brokułów i śmietany pojawiło mi się tylko dużo „żółtej wody” a sos się nie zagęścił. Co zrobić żeby tego uniknąć następnym razem?

Przyczyn może być kilka i trudno jednoznacznie stwierdzić co poszło nie tak, jeśli nie byłam z Tobą w kuchni. Może złej jakości śmietana lub zbyt długi czas podgrzewania sosu.