Genialnie proste i super smaczne danie, tak można by określić makaron z sosem serowo-brokułowym, ale po co, skoro wystarczy napisać że jest to niebo w gębie :) Samą potrawę przygotowuje się szybko. Zaczynam zwykle od rozdrobnienia brokułów na małe różyczki i ugotowania go w lekko osolonej wodzie. W tym czasie wstawiam wodę na makaron i siekam cebulę na sos. Tajemnica tkwi w dobrej synchronizacji, dzięki której danie trafi na stół już po 20 minutach. Nieźle, prawda? Nie pozostaje nic innego, jak życzyć smacznego ;)
Makaron z sosem serowo-brokułowym
[przepis]
opakowanie makaronu (użyłam kokardek)
główka brokułów
2 łyżki masła
cebula
ząbek czosnku
250 g śmietany 18%
150 g startego ostrego sera
świeżo mielony pieprz
sól
[/przepis]
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i odsączyć na sitku.
- Brokuły pokroić na małe różyczki (im mniejsze tym lepiej).
- Ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, odcedzić.
- Na dużej patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek.
- Dodać odsączone brokuły, przesmażyć razem.
- Zalać śmietaną, dodać ser. Całość gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż składniki się połączą, a ser rozpuści. Na koniec doprawić pieprzem.
- Dodać ugotowany makaron, wymieszać dokładnie i podawać.
miseczki Altom Magic Garden
Komentarze
ja też uwielbiam smak sosu śmietankowo-serowego z brokułami i makaronem…. :) robię go na pamięć, identycznie jak Ty, Beato, pozdrawiam
Pychota, witaj w klubie :)
Czy ta śmietana ma być słodka czy kwaśna?
Ile mniej więcej porcji wychodzi z Pani przepisu ?
Pyszny sos. I łatwy do modyfikowania, no. ja dodaję czasami ( jak mam w domu i jak mam ochotę) na czerwona paprykę, chociaż bez niej tez jest pysznie.
Witam, po dodaniu sera do brokułów i śmietany pojawiło mi się tylko dużo „żółtej wody” a sos się nie zagęścił. Co zrobić żeby tego uniknąć następnym razem?
Przyczyn może być kilka i trudno jednoznacznie stwierdzić co poszło nie tak, jeśli nie byłam z Tobą w kuchni. Może złej jakości śmietana lub zbyt długi czas podgrzewania sosu.