Kaczka w miodzie z zasmażaną czerwoną kapustą

7 listopada 2018, 21:38 | Dania główne Kuchnia Slider | 0
Kaczka w miodzie z zasmażaną czerwoną kapustą

Jesień to cudowna pora na otulanie się wyrazistymi aromatami i pełnymi niespodzianek smakami. Jesień to czas na dania które rozgrzewają i dają człowiekowi moc dobrej energii. Jesień to doskonały czas na biesiadowanie z bliskimi. Niezaprzeczalnie jesień jest również doskonałą porą na kaczkę. Kaczka z jabłkami to klasyk, a ja polecam z całego serca doskonałą miodową marynatę, dzięki której to skromne ptaszysko wniesie się na kulinarne wyżyny. Kaczka w miodzie ma zrównoważony słodko-pikantny smak, dzięki mieszance płynnego miodu i musztardy, ze szczodrym dodatkiem czosnku. Kaczkę podaję z zasmażaną czerwoną kapustą. To nie jest zwykła kapusta, to jest po prostu poezja. Do kapusty dodaję cebulę i kwaśne jabłko. Przepis znajdziesz tu. No i teraz pytanie – w czym piec kaczkę? Tu niezastąpiona będzie solidna brytfanna. Do dyspozycji miałam brytfannę marki Ambition z linii Taurus wyposażoną w powłokę Teflon™ PlatinumPlus. Naczynia z tej serii przeznaczone są zarówno dla profesjonalnych szefów kuchni, jak i domowych pasjonatów gotowania. Powłoka jest odporna na zarysowania, dzięki czemu podczas gotowania nie musimy się obawiać używania metalowych akcesoriów kuchennych. Swoją wysoką jakością doskonale wpisują się ideę „Z dbałością o każdą okazję „. A jeśli już mówimy o celebrowaniu, to starannie przygotowany, klimatyczny stół, a na nim aromatyczna, cudownie złocista kaczka w towarzystwie modrej kapusty jest moim zdaniem idealnym pretekstem do tego, by być razem i chłonąć każdą chwilę ze swoimi bliskimi :)

Z marką Ambition znam się od lat. Lubię ich talerze, zawsze też z ciekawością przeszukuję ofertę kubków, polując na ciekawe modele. Tym razem w oko wpadły mi solidne kubasy wyglądem przypominające emaliowane kubki z dawnych lat. Są bardzo poręczne, stabilne, w sam raz na dużą poranną kawę :)

brytfanna Taurus

talerze obiadowe Grace

patelnia Taurus

kubki Adventure

Kaczka w miodzie

kaczka ok. 2 kg

3 łyżki płynnego miodu

1 ½ łyżki musztardy

3 łyżki oleju

4 ząbki czosnku

pół łyżki soli

pieprz

4 kwaśne jabłka

dodatkowo olej do wysmarowania brytfanny

  1. Kaczkę umyć, osuszyć.
  2. Przygotować marynatę. Wymieszać miód, musztardę i olej.
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sól oraz pieprz do smaku.
  4. Powstałą pastą wysmarować kaczkę na zewnątrz i wewnątrz.
  5. Włożyć kaczkę do wysmarowanej olejem brytfanny.
  6. Wypełnić pokrojonymi w kostkę jabłkami ze skórką.
  7. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
  8. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
  9. Kaczkę piec pod przykryciem 1 godzinę i 40 minut.
  10. Po tym czasie zdjąć pokrywkę brytfanny, zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze ok. 40 minut, aż wierzch będzie złocisty.

Wpis powstał we współpracy z marką Ambition.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *