Glazurowany udziec z indyka jest doskonałym pomysłem na świąteczny obiad. Kupuję zazwyczaj udziec bez kości, ale jeśli nie uda Ci się takiego znaleźć, możesz po prostu przekroić mięso wzdłuż i usunąć kość. Mięso po upieczeniu jest wilgotne i aromatyczne. Taka pieczeń dobrze smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno. Na ciepło podaję ją w grubszych plastrach, z dodatkiem pieczonych, złocistych ziemniaków. Po ostudzeniu, cienko pokrojona będzie dobrym dodatkiem do półmiska mięs. Wystarczy podać na stół chrzan, marynowane grzybki i ćwikłę i mamy gotowy dział przekąsek.
Glazurowany udziec z indyka
[przepis]
udziec z indyka bez kości
2 ząbki czosnku
3 łyżki tartej bułki
1 ½ łyżki majeranku
4 łyżki oleju słonecznikowego
sól
4 łyżki dżemu z fig
2 łyżki octu balsamicznego
mocna biała nić bawełniana
[/przepis]
- W moździerzu utłuc czosnek z łyżeczką soli na papkę. Do papki dodać tartą bułkę, majeranek i olej. Całość wymieszać.
- Udziec rozłożyć na desce, rozbić mięso tłuczkiem, natrzeć solą ze wszystkich stron.
- Z jednej (tej wewnętrznej) strony rozsmarować papkę majerankową. Mięso zwinąć, związać nicią w zgrabny pakunek i wstawić do lodówki na noc.
- Następnego dnia przełożyć do brytfanny wysmarowanej łyżką oleju.
- Dżem z fig zmiksować z octem. Połową powstałej glazury posmarować indyka, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C Piec ok. 1,5 godziny.
- Na pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć folię, rozsmarować pozostałą glazurą i pozwolić, aby wierzch się zrumienił.
Komentarze
Pani Beato,
Zycze Pani pieknych Swiat, otulonych domowym cieplem, milych chwil przy pachnacej lasem choince. Prezentow, pysznego jedzenia i tylko samych przyjemnosci. I zdrowia… Moj kochany Tato walczy w szpitalu z agresywnym rakiem, zupelnie nie moge sie z tym pogodzic, wiec zycze calej Pani Rodzinie zdrowia przez zawsze duze Z…
Dziekuje Pani za blog, inny niz wszystkie, blog, ktory nieustannie wprowadza mnie w strefe spokoju :*
A przepis wyprobuje, moze w Sylwestra :)
Na Wigilię idealny! Zobaczymy może będzie nowa tradycja Bożonarodzeniowa ;)