Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Chrupiące kulki z brokułów

Jeśli lubisz falafla i wszelkie inne odmiany wegetariańskich kotletów, to moja wersja kotlecików z brokułów w rozmiarze mini na pewno przypadnie Ci do gustu. Chrupiące kulki spodobają się także dzieciom. Delikatną masę z brokułów i ziemniaków formowałam w niewielkie kulki (można z niej również przygotować klasyczne kotlety), następnie obtoczyłam w panierze wielozbożowym Mamut. Po raz pierwszy miałam do czynienia z tego rodzaju panierką, składającą się z mieszanki mąki orkiszowej, jaglanej, z amarantusa i komosy ryżowej. Na pierwszy rzut oka niewiele się różni od zwyklej bułki tartej, ale to co mnie zaskoczyło po usmażeniu kotlecików to ich niezwykła chrupkość. Super sprawa.

Panieru można używać także jako zagęstnika do zup i sosów oraz do przygotowywania kruszonki do ciast. Poza testowanym przeze mnie panierem wielozbożowym, dostępny jest również panier z ciecierzycy lub kukurydziany.

Gotowe kulki podałam w razowej bułce w towarzystwie humusu, chrupiących plastrów rzodkiewki i genialnej sałatki z kapusty i marchewki. Kanapka prezentowała się bardzo smacznie, a co najważniejsze smakowała obłędnie, zresztą wystarczy spojrzeć na zdjęcie ;)

Chrupiące kulki z brokułów

[przepis]

główka brokułów średniej wielkości

3 ziemniaki

duża cebula

ząbek czosnku

jajko i jedno białko

4 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych

panier wielozbożowy Mamut

sól

pieprz

olej do smażenia

[/przepis]

  1. Brokuły podzielić na małe kawałki. Ziemniaki obrać.
  2. Ugotować ziemniaki i brokuły w oddzielnych garnkach do miękkości.
  3. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju z odrobiną soli.
  4. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  5. Brokuły zmiksować na dość grubą „kaszę”.
  6. Do miski włożyć brokuły, ziemniaki, dodać cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, jajko, białko i zmielone płatki owsiane.
  7. Masę doprawić solą i pieprzem, wyrobić, aż składniki się połączą.
  8. Jeśli jest zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę płatków.
  9. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w panierze i usmażyć na złoto.
  10. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Wpis powstał we współpracy z firmą Mamut.

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Genialne. Ostatnio przeglądałam właśnie pomysły na falafel i wpadły mi w oko podobne kulki brokułowe, ale jakoś inaczej robione.
Z pewnością wypróbuję! Panier mega! Nie widziałam jeszcze w sprzedaży.