Kategoria: Dania główne
Prażuchy – comfort food czyli zrób sobie dobrze :)
Prażuchy to ten rodzaj potrawy, który nie tylko wypełnia brzuch powodując przyjemne uczucie sytości, ale po prostu sprawia, że człowiek po posiłku czuje się szczęśliwszy. Proste, smaczne jedzenie, klasyczne comfort food :) W moim kulinarnym repertuarze mam bogaty wachlarz potraw z ziemniaków, ale przyznaję, że prażuchy poznałam niedawno za sprawą przypadku. Przypadek sprawił, że jadłam… Czytaj dalej Prażuchy – comfort food czyli zrób sobie dobrze :)
Doskonała kaczka z jabłkami
Świetnie wypieczone, miękkie, odchodzące od kości mięso przesiąknięte aromatem ziół i przypraw i chrupiąca, złocista skórka. Mięso kaczki doskonale współgra z kaskowymi jabłkami. Podaję ją najczęściej z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty. Ależ to dobre! Doskonała kaczka z jabłkami [przepis] kaczka ok. 2 kg łyżka soli łyżka papryki słodkiej łyżeczka… Czytaj dalej Doskonała kaczka z jabłkami
Pieczone skrzydełka najlepsze
Soczyste, miękkie, w doskonałym sosie – takie są właśnie moje skrzydełka, które domownicy okrzyknęli najlepszymi skrzydełkami na świecie ;) Sprawa jest niezwykle prosta, a cała tajemnica tkwi w błyskawicznej do przygotowania marynacie. Skrzydełka piekę ok. 55 minut, z czego pierwsze 40 spędzają pod przykryciem, a finał przebiega już bez przykrywki. Takie skrzydełka nadają się na… Czytaj dalej Pieczone skrzydełka najlepsze
- Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Kulebiak z ciasta kopytkowego
Przepis dostałam od mojej genialnej starszej siostry i od razu mówię, że to jest coś bardzo, bardzo pysznego. Takiego kulebiaka jeszcze prawdopodobnie nie jadłaś. Ciasto kopytkowe i dowolne nadzienie – polecam klasyczny farsz grzybowy. Taki kulebiak zapieka się w formie keksówce, a następnie można podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, lub przesmażyć pokrojone plastry na… Czytaj dalej Kulebiak z ciasta kopytkowego
Kulebiak w kruchym cieście z sosem grzybowym
Genialny smak leśnych grzybów i wyrazistej, doskonale doprawionej kapusty, zamknięty w kruchej otoczce maślanego, delikatnego ciasta, podany w towarzystwie aksamitnego sosu. Kulebiak jest jednym z ulubionych dań przygotowywanych na świąteczny stół. Robię go w najróżniejszych odsłonach. W cieście francuskim, drożdżowym, lub tak jak w tym przypadku w pachnącym masłem, delikatnym cieście kruchym. Ale wiadomo, najważniejsze… Czytaj dalej Kulebiak w kruchym cieście z sosem grzybowym
Chili con carne bez carne – wersja wegetariańska
Prosta, pyszna, rozgrzewająca i dająca super moc strawa prawdziwych teksańskich cowbojów i zmarzniętego ludu środkowej Europy ;) Klasycznie przygotowywana z dodatkiem mielonego mięsa, u mnie w wersji wegetariańskiej. Zamiast mięsa czerwona soczewica. To danie daje kopa i cieszy zarównno oko, jak i kubki smakowe. Najlepsze następnego dnia, dlatego warto ugotować od razu duży garnek, żeby… Czytaj dalej Chili con carne bez carne – wersja wegetariańska
Papryka faszerowana kaszotto z kurkami
Robiłam już paprykę faszerowaną na wiele sposobów, ale tym razem muszę przyznać, że sama się nie spodziewałam tak spektakularnego efektu :) Na dnie wydrążonych połówek kolorowej papryki położyłam po plastrze sera Mozzarella, a na nim solidną porcję doskonale doprawionego kaszotto z kurkami. I tu pojawia się na scenie bohater mojego kulinarnego odkrycia – zupełnie nowa na… Czytaj dalej Papryka faszerowana kaszotto z kurkami
Kopytka z pieczonej dyni z sosem grzybowym
W zasadzie jesienią mam zawsze trochę upieczonej dyni w lodówce, bo przydaje się na każdym kroku. Wybieram doskonałą odmianę Hokkaido, która jest zwarta, aromatyczna i idealnie sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Uwielbiam wszelkie kluchy i kopytka, a w wersji jesiennej oczywiście muszą się na moim stole pojawić kopytka z dyni. Zanim dynia… Czytaj dalej Kopytka z pieczonej dyni z sosem grzybowym
Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii
Dawno nie wyjęłam z piekarnika czegoś tak aromatycznego i buchającego szaleńczo pozytywną energią. Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii jest wyrazista, optymistyczna i zwyczajnie bardzo, bardzo smaczna. W Lawendowym Domu uwielbiamy lasagne w najróżniejszych postaciach. Ta potrawa jest łatwa w przygotowaniu i tylko od mojej wyobraźni zależy końcowy efekt. Jedno danie na tysiąc… Czytaj dalej Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii
Doskonałe kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora są prostym i super smacznym pomysłem na obiad. Uwielbiamy je w domu. Nie wyglądają spektakularnie, a w składnikach próżno szukać modnych dodatków. To zwykłe jarskie kotlety, ale wierz mi, są przepyszne! Są doskonałe z sałatką, można je podać z pieczonymi ziemniakami, a ja bardzo je lubię w formie burgera, w bułce. Życzę… Czytaj dalej Doskonałe kotlety z kalafiora
Błyskawiczna sałatka z makaronu i świeżych pomidorów
Błyskawiczna sałatka z makaronu to jedno z tych dań, które ląduje regularnie na moim stole latem. Na lato czekam z utęsknieniem, a gdy wreszcie jest, chcę czerpać z niego pełnymi garściami. Tegoroczne zapowiada się bardzo intensywnie. Planuję sporo podróży, mnóstwo zwiedzania. Do tego ogarnięcie kwestii logistycznych, pakowanie, rozpakowywanie, no i nie mogę oczywiście zapomnieć o… Czytaj dalej Błyskawiczna sałatka z makaronu i świeżych pomidorów
Pierogi z poziomkami
Jeśli chcesz poczuć na języku smak lata, wakacji, rozgrzanego słońcem lasu, to musisz, po prostu musisz zrobić sobie przynajmniej raz pierogi z poziomkami. Najlepiej z takimi zbieranymi własnoręcznie, wśród leśnych traw i pokrzyw, w towarzystwie chmary kąsających jak wściekłe komarów. Maleńkie poziomki pachną intensywnie. To woń, która łączy w sobie najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Pierogi… Czytaj dalej Pierogi z poziomkami
Pomysł na garden party – sałatka z tortelloni i chrupiącym boczkiem
Pomysł na garden party często przychodzi dość nieoczekiwanie. Tu nie trzeba wielkich przygotowań, aby przyjęcie okazało się udane. Papierowe talerze obok porcelany, napoje w słoikach, kilka kolorowych lampionów – doprawdy niewiele potrzeba, aby wyczarować dobrą atmosferę. Oczywiście bez pozytywnego nastroju i sprawdzonego towarzystwa nawet najfajniejsze przyjęcie się nie uda. W takich niezobowiązujących okolicznościach sprawdzają się proste… Czytaj dalej Pomysł na garden party – sałatka z tortelloni i chrupiącym boczkiem
Szparagi w sosie majonezowym.
Sezon na szparagi jest krótki i warto go wykorzystać na przygotowanie dań klasycznych, prostych i podkreślających wyjątkowy smak tych warzyw. Szparagi w sosie majonezowym to danie, które przynajmniej raz warto przygotować właśnie teraz, gdy szparagi królują na straganach. Delikatny smak ugotowanych szparagów doskonale współgra z sosem majonezowym domowej produkcji. Do tego siekane jajko na twardo… Czytaj dalej Szparagi w sosie majonezowym.
Risotto pomidorowe
Co powiesz na wyraziste w smaku, kolorowe risotto pomidorowe? To jedno z tych dań, które zawsze poprawia mi nastrój, nawet gdy najciemniejsze chmury próbują zebrać się nad moją głową. Więc jeśli Ty też masz ochotę na to słoneczne danie, nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić do wspólnego gotowania. Risotto jest daniem niezwykle prostym do… Czytaj dalej Risotto pomidorowe
Domowe bułki do burgerów. Warzywne inspiracje na weekend majowy!
Domowe bułki do burgerów zaspokoją apetyt nawet najbardziej wybrednych wielbicieli burgerów. Już za chwilę, gdy tylko pogoda jakoś się ogarnie i nie będzie stroić fochów, rozpocznie się sezon na wszelkie majówki, grille i przyjęcia pod gołym niebem. U mnie w domu burgerowe preferencje są podzielone na wyznawców burgerów klasycznych i warzywnych. Dla tych drugich mam… Czytaj dalej Domowe bułki do burgerów. Warzywne inspiracje na weekend majowy!
Pomysł na szybki obiad – trzy pomysły na złotego kurczaka.
Jeśli ścigasz się z czasem i często brak Ci pomysłu na szybki i smaczny obiad, to możemy sobie przybić piątkę. Mam w domu trzy nieletnie głodomory płci zdecydowanie żeńskiej, z czego jeden głodomór jest z frakcji wege, za to dwa pozostałe wręcz przeciwnie ;) Skupiam się dziś na frakcji klasycznej i obiedzie mięsnym. I tu… Czytaj dalej Pomysł na szybki obiad – trzy pomysły na złotego kurczaka.
Pokochaj olej rzepakowy. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
To proste i pyszne danie rozgrzeje, gdy zimno i wprowadzi w dobry nastrój, gdy potrzeba. Po potrawy w stylu comfort food sięgam szczególnie chętnie właśnie o tej porze roku. Krótki dzień, niskie temperatury, organizm narażony na działanie niesprzyjających warunków atmosferycznych i szczególnie w tym czasie aktywnych wirusów potrzebuje odpowiedniej opieki. Kotlety ziemniaczane są pyszne i… Czytaj dalej Pokochaj olej rzepakowy. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami