Dania główne | Kuchnia

Najlepsze leczo z kiełbasą

Najprostsze rozwiązania niebywale często okazują się najlepsze i tak właśnie jest w przypadku tej klasycznej wersji leczo z dodatkiem kiełbasy. Cudowne danie – wystarczy ugotować spory gar i ma się obiady na dwa trzy dni z głowy. Leczo lubi gotować się powolutku, pyrkając w garnku na małym ogniu. Smaki się przenikają, konsystencja robi się delikatna, a aromat wypełnia cały dom. A potem? A potem nie trzeba do szczęścia już nic. Miseczka pysznego leczo i człowiek sięga głową chmur ;)

Najlepsze leczo z kiełbasą

[przepis]

4 papryki

2 cebule średniej wielkości

2 ząbki czosnku

2 żółte cukinie

8 pomidorów

sól

łyżeczka ostrej papryki

łyżeczka wędzonej papryki

250 g kiełbasy

olej

[/przepis]

  1. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać.
  2. Pomidory naciąć, zalać wrzątkiem, obrać i pokroić.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, dodać szczyptę soli i podsmażyć na szklisto, często mieszając.
  4. Dodać paprykę i cukinię, przesmażyć razem. Dodać pomidory i wymieszać.
  5. Gotować, co jakiś czas mieszając, aż potrawa wyraźnie się zagęści.
  6. Na koniec doprawić solą i papryką.
  7. Kiełbasę pokroić, zrumienić na patelni, dodać do garnka z leczo.
  8. Gotować razem na małym ogniu ok. godziny, co jakiś czas mieszając. Potrawa jest najsmaczniejsza następnego dnia. Smacznego :)

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *