Najprostsze rozwiązania niebywale często okazują się najlepsze i tak właśnie jest w przypadku tej klasycznej wersji leczo z dodatkiem kiełbasy. Cudowne danie – wystarczy ugotować spory gar i ma się obiady na dwa trzy dni z głowy. Leczo lubi gotować się powolutku, pyrkając w garnku na małym ogniu. Smaki się przenikają, konsystencja robi się delikatna, a aromat wypełnia cały dom. A potem? A potem nie trzeba do szczęścia już nic. Miseczka pysznego leczo i człowiek sięga głową chmur ;)
Najlepsze leczo z kiełbasą
[przepis]
4 papryki
2 cebule średniej wielkości
2 ząbki czosnku
2 żółte cukinie
8 pomidorów
sól
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka wędzonej papryki
250 g kiełbasy
olej
[/przepis]
- Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać.
- Pomidory naciąć, zalać wrzątkiem, obrać i pokroić.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, dodać szczyptę soli i podsmażyć na szklisto, często mieszając.
- Dodać paprykę i cukinię, przesmażyć razem. Dodać pomidory i wymieszać.
- Gotować, co jakiś czas mieszając, aż potrawa wyraźnie się zagęści.
- Na koniec doprawić solą i papryką.
- Kiełbasę pokroić, zrumienić na patelni, dodać do garnka z leczo.
- Gotować razem na małym ogniu ok. godziny, co jakiś czas mieszając. Potrawa jest najsmaczniejsza następnego dnia. Smacznego :)
Komentarze
Pycha! :-)