Nacinane ziemniaczki z rozmarynem

4 stycznia 2019, 10:00 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 2
Nacinane ziemniaczki z rozmarynem

Czasem potrzeba tak niewiele, by danie oczywiste, znane, żeby nie rzec banalne, zmieniło się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w coś wyjątkowego. Pieczone ziemniaki za sprawą nacięcia przed wstawieniem do piekarnika zyskują nie tylko w sferze wizualnej, choć trzeba przyznać, że prezentują się po królewsku. Ale ten prosty zabieg powoduje, że banalna bulwa zyskuje delikatność, chrupkość, a za sprawą subtelnego dodatku rozmarynu, również subtelność, której bądźmy obiektywni, w ziemniakach szukać próżno ;)

Nacinane ziemniaczki z rozmarynem

kg niewielkich ziemniaków podobnej wielkości

4 łyżki oleju

1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

1/2 łyżeczki suszonego czosnku

sól

  1. Ziemniaki w skórkach wyszorować dokładnie pod bieżąca wodą i odłożyć, żeby wyschły.
  2. Naciąć w plasterki szerokości 1-2 mm, tym cieniej, tym lepiej.
  3. Ułożyć na blasze do pieczenia.
  4. Olej wymieszać z rozmarynem, solą i czosnkiem.
  5. Za pomocą pędzelka posmarować olejem.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (z funkcją góra, dół, termoobieg) i piec ok. 45 minut, aż się dobrze przyrumienią i będą miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości i odmiany ziemniaków.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Nacinane ziemniaczki z rozmarynem”

  1. Karolina pisze:

    Proste, a pyszne! Takie ziemniaczki mogą być super dodatkiem do obiadu, ale chętnie schrupałabym je same :D Dzięki z apomysł przygotuję je w ten weekend – to mój czas na kulinarne eksperymenty i właśnie szukam inspiracji :D

  2. ilonaO pisze:

    O ziemniaczki Hasselback, uuuuuuuwielbiam! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *