Wielkanocne śniadanie trudno sobie wyobrazić bez żurku z białą kiełbasą. Potrawę można podać tradycyjnie lub pokusić się o małą innowację, na którą chcę Cię namówić. Zagniotłam na szybko delikatne kruche ciasto i zawinęłam w nie kiełbasę, którą wcześniej posmarowałam ze wszystkich stron sosem powstałym z połączenia gruboziarnistej musztardy i majonezu. Po upieczeniu kiełbasa w złocistych, pachnących masłem pakietach została pokrojona i podana z tradycyjnym żurkiem. Żurek przygotowałam na bazie koncentratu żurku Krakus. Powstał on na naturalnym zakwasie, ma aksamitną konsystencję i wystarczy go tylko rozcieńczyć wodą i podać z ulubionymi dodatkami. Kiełbasa w cieście z tradycyjnym żurkiem – niewielka zmiana, ale zaręczam, że warto spróbować :)
Biała kiełbasa w cieście z żurkiem
[przepis]
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 jajko przepiórcze
sól
4 kawałki białej gotowanej kiełbasy (po ok. 100 g każdy)
łyżka musztardy gruboziarnistej
łyżka majonezu
żółtko
Koncentrat żurku Krakus (300 ml)
900 ml wody
2 jajka przepiórcze ugotowane na twardo
grubo mielony pieprz
[/przepis]
- Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól do smaku i pokrojone w drobną kostkę masło.
- Rozetrzeć składniki na kruszonkę.
- Wbić jajko, dodać łyżkę zimnej wody, wymieszać składniki końcem noża, aż się połączą w duże grudki.
- Następnie zagnieść i włożyć do lodówki na 20 minut.
- Wymieszać musztardę i majonez.
- Ciasto rozwałkować, wyciąć prostokąty takiej wielkości, by dało się w nie zawinąć kawałki kiełbasy.
- Kiełbasę smarować sosem majonezowo-musztardowym, zawijać w ciasto i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piec do zrumienienia (ok. 15 minut).
- W tym czasie koncentrat żurku wlać do wrzącej wody, .
- Wymieszać i zagotować.
- Przelać na talerze, podawać z połówką jajka i pokrojoną w plastry kiełbasą w cieście.
Wpis powstał we współpracy z marką Krakus
Komentarze
Super pomysł na wielkanocne danie. Nie jadłam jeszcze kiełbaski w cieście.