Biesiadna babka ziemniaczana z kiełbasą

12 czerwca 2018, 15:13 | Dania główne Kuchnia Przepisy | 0
Biesiadna babka ziemniaczana z kiełbasą

Babka ziemniaczana robi wrażenie zawsze, gdy tylko pojawi się na stole. Po pierwsze pachnie niezwykle kusząco. Aromat przyrumienionych ziemniaków w towarzystwie wyrazistej w smaku suchej kiełbasy i wędzonego boczku. Te smaki się uzupełniają, tworząc apetyczną całość. Babkę możesz upiec w keksówce, ale ja proponuję okrągłą tortownicę.

Po pierwsze będzie łatwiej wyjąć ją po upieczeniu. Po drugie okrągła babka z bogatym wykończeniem w postaci zrumienionych kawałków cebuli i kiełbasy wygląda i smakuje imponująco. W sam raz na stół biesiadny. Do takiej babki podaj małosolne ogórki lub marynowane grzybki. Przyda się też dobra musztarda i nic więcej nie potrzeba – przyjęcie gotowe! Do mojej babki użyłam cieniutko pokrojonej kiełbasy suchej marki Balcerzak.

Przyznam, że u mnie w domu poza frakcją wegetariańską mam też miłośników przysmaków mięsnych w postaci moich młodszych córek. Dlatego na sklepowych półkach szukam wyrobów wysokiej jakości. Sięgając po wędliny, zawsze sprawdzam jaki jest udział mięsa w danym wyrobie. Tu mamy 120 g mięsa wieprzowego na 100 g kiełbasy – to dla mnie sygnał, że kupuję rzeczywiście wyrób mięsny, a nie wypełniacze. Na duży plus zasługuje też fakt, że w ofercie marki znajdują się wędliny bezglutenowe. Sama wiem, jakie to ważne, gdy musisz z codziennej diety wyeliminować gluten.

Zaproszenie do loterii Balcerzak

Korzystając z okazji chcę zaprosić chętnych do udziału w loterii organizowanej przez firmę Balcerzak w dniach  27.04-24.06.2018 r. Do wygrania między innymi Nissan Juke, zestawy desek kuchennych, a także vouchery do Decathlona na wybrany rower i inne produkty. Szczegóły konkursu możesz zobaczyć tutaj.

Biesiadna babka ziemniaczana z kiełbasą

1 ½ kg ziemniaków (tzw. starych)

duża cebula

2 ząbki czosnku

sól

świeżo mielony pieprz

150 g kiełbasy suchej jak ze wsi Balcerzak

100 g boczku wędzonego

2 jajka

olej

dodatkowo:

cebula średniej wielkości

100 g kiełbasy suchej jak ze wsi Balcerzak

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Odcisnąć nadmiar soku.
  3. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
  4. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek.
  5. Doprawić solą i pieprzem, zeszklić na średnim ogniu.
  6. W tym czasie pokroić kiełbasę i boczek.
  7. Dodać do cebuli, smażyć razem ok. 7 minut.
  8. Cebulę z kiełbasą i boczkiem połączyć z ziemniakami.
  9. Dodać jajka, dokładnie wymieszać.
  10. Okrągłą formę o średnicy 21 cm wysmarować olejem.
  11. Przełożyć do niej masę ziemniaczaną, wyrównać wierzch.
  12. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez godzinę.
  13. W tym czasie pokroić dodatkową cebulę w piórka, a kiełbasę w półplasterki.
  14. Podsmażyć na oleju, a następnie wyłożyć na wierzch babki na 5 minut przed końcem pieczenia.
  15. Upieczoną babkę wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.

\

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *