Dania główne | Kuchnia | Przepisy

Biesiadna babka ziemniaczana z kiełbasą

Babka ziemniaczana robi wrażenie zawsze, gdy tylko pojawi się na stole. Po pierwsze pachnie niezwykle kusząco. Aromat przyrumienionych ziemniaków w towarzystwie wyrazistej w smaku suchej kiełbasy i wędzonego boczku. Te smaki się uzupełniają, tworząc apetyczną całość. Babkę możesz upiec w keksówce, ale ja proponuję okrągłą tortownicę.

Po pierwsze będzie łatwiej wyjąć ją po upieczeniu. Po drugie okrągła babka z bogatym wykończeniem w postaci zrumienionych kawałków cebuli i kiełbasy wygląda i smakuje imponująco. W sam raz na stół biesiadny. Do takiej babki podaj kiszone ogórki lub marynowane grzybki. Przyda się też dobra musztarda i nic więcej nie potrzeba – przyjęcie gotowe!

Przyznam, że u mnie w domu poza frakcją wegetariańską mam też miłośników przysmaków mięsnych w postaci moich młodszych córek. Dlatego na sklepowych półkach szukam wyrobów wysokiej jakości. Sięgając po wędliny, zawsze sprawdzam jaki jest udział mięsa w danym wyrobie. Tu mamy 120 g mięsa wieprzowego na 100 g kiełbasy – to dla mnie sygnał, że kupuję rzeczywiście wyrób mięsny, a nie wypełniacze. Na duży plus zasługuje też fakt, że w ofercie marki znajdują się wędliny bezglutenowe. Sama wiem, jakie to ważne, gdy musisz z codziennej diety wyeliminować gluten.

 

Biesiadna babka ziemniaczana z kiełbasą

[przepis]

1 ½ kg ziemniaków (tzw. starych)

duża cebula

2 ząbki czosnku

sól

świeżo mielony pieprz

150 g kiełbasy suchej

100 g boczku wędzonego

2 jajka

olej

dodatkowo:

cebula średniej wielkości

100 g kiełbasy suchej

[/przepis]

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Odcisnąć nadmiar soku.
  3. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
  4. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek.
  5. Doprawić solą i pieprzem, zeszklić na średnim ogniu.
  6. W tym czasie pokroić kiełbasę i boczek.
  7. Dodać do cebuli, smażyć razem ok. 7 minut.
  8. Cebulę z kiełbasą i boczkiem połączyć z ziemniakami.
  9. Dodać jajka, dokładnie wymieszać.
  10. Okrągłą formę o średnicy 21 cm wysmarować olejem.
  11. Przełożyć do niej masę ziemniaczaną, wyrównać wierzch.
  12. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez godzinę.
  13. W tym czasie pokroić dodatkową cebulę w piórka, a kiełbasę w półplasterki.
  14. Podsmażyć na oleju, a następnie wyłożyć na wierzch babki na 5 minut przed końcem pieczenia.
  15. Upieczoną babkę wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.

\

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *