Babka ziemniaczana robi wrażenie zawsze, gdy tylko pojawi się na stole. Po pierwsze pachnie niezwykle kusząco. Aromat przyrumienionych ziemniaków w towarzystwie wyrazistej w smaku suchej kiełbasy i wędzonego boczku. Te smaki się uzupełniają, tworząc apetyczną całość. Babkę możesz upiec w keksówce, ale ja proponuję okrągłą tortownicę.
Po pierwsze będzie łatwiej wyjąć ją po upieczeniu. Po drugie okrągła babka z bogatym wykończeniem w postaci zrumienionych kawałków cebuli i kiełbasy wygląda i smakuje imponująco. W sam raz na stół biesiadny. Do takiej babki podaj kiszone ogórki lub marynowane grzybki. Przyda się też dobra musztarda i nic więcej nie potrzeba – przyjęcie gotowe!
Przyznam, że u mnie w domu poza frakcją wegetariańską mam też miłośników przysmaków mięsnych w postaci moich młodszych córek. Dlatego na sklepowych półkach szukam wyrobów wysokiej jakości. Sięgając po wędliny, zawsze sprawdzam jaki jest udział mięsa w danym wyrobie. Tu mamy 120 g mięsa wieprzowego na 100 g kiełbasy – to dla mnie sygnał, że kupuję rzeczywiście wyrób mięsny, a nie wypełniacze. Na duży plus zasługuje też fakt, że w ofercie marki znajdują się wędliny bezglutenowe. Sama wiem, jakie to ważne, gdy musisz z codziennej diety wyeliminować gluten.
Biesiadna babka ziemniaczana z kiełbasą
[przepis]
1 ½ kg ziemniaków (tzw. starych)
duża cebula
2 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
150 g kiełbasy suchej
100 g boczku wędzonego
2 jajka
olej
dodatkowo:
cebula średniej wielkości
100 g kiełbasy suchej
[/przepis]
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Odcisnąć nadmiar soku.
- Cebulę i czosnek drobno pokroić.
- Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek.
- Doprawić solą i pieprzem, zeszklić na średnim ogniu.
- W tym czasie pokroić kiełbasę i boczek.
- Dodać do cebuli, smażyć razem ok. 7 minut.
- Cebulę z kiełbasą i boczkiem połączyć z ziemniakami.
- Dodać jajka, dokładnie wymieszać.
- Okrągłą formę o średnicy 21 cm wysmarować olejem.
- Przełożyć do niej masę ziemniaczaną, wyrównać wierzch.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez godzinę.
- W tym czasie pokroić dodatkową cebulę w piórka, a kiełbasę w półplasterki.
- Podsmażyć na oleju, a następnie wyłożyć na wierzch babki na 5 minut przed końcem pieczenia.
- Upieczoną babkę wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
Komentarze