Co powiesz na coś pysznego, pięknego i od razu wprawiającego w błogi nastrój? Arancini z mozzarelllą to ryżowe krokiety wywodzące się z kuchni sycylijskiej. Można je przygotować z najróżniejszym nadzieniem, zarówno mięsnym jak i wegetariańskim. Podstawą tego dania jest klasyczne risotto, z którego po wystudzeniu formuje się okrągłe krokiety. Ja podaję arancini po wcześniejszym krótkim zapieczeniu z sosem pomidorowym, dzięki czemu zyskuję gotowe danie które nie tylko bosko się prezentuje, ale równie bosssssko smakuje :)
Arancini – ryżowe krokiety z mozzarellą
[przepis]
cebula średniej wielkości
4 łyżki masła
300 g ryżu arborio
1100 ml bulionu
70 g parmezanu
małe kulki mozzarelli ok. 10 szt.
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
dodatkowo:
puszka pomidorów
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
parmezan
[/przepis]
- Cebulę bardzo drobno posiekać. Bulion mocno podgrzać.
- Na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać cebulę.
- Zmniejszyć ogień i pozwolić, żeby cebula się zeszkliła.
- Czas na ryż. Zmniejszyć ogień do minimum. Wsypać ryż na patelnię cały czas mieszając do momentu, aż będzie szklisty. Wlać pół szklanki bulionu.
- Często mieszając dodawać stopniowo bulion jak tylko poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Postępować tak do momentu, aż bulion się skończy, co powinno zająć od 20 do 30 minut.
- Na koniec dodać pozostałe masło i parmezan. Wymieszać risotto i pozostawić do ostygnięcia.
- Następnie dodać jedno jajko, 2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać
- Przygotować w dwóch oddzielnych miseczkach roztrzepane jajko i tartą bułkę.
- Z masy ryżowej zwilżonymi w wodzie dłońmi formować kulki, w środku umieszczając mozzarelle.
- Krokiety panierować w jajku i bułce i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Po usmażeniu odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia.
- Zmiksować pomidory z czosnkiem i oliwą. Wylać na dno naczynia do zapiekania.
- Na wierzchu ułożyć arancini. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 10 minut.
- Podawać ciepłe, posypane świeżo startym parmezanem.
Komentarze