Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Arancini – ryżowe krokiety z mozzarellą

Co powiesz na coś pysznego, pięknego i od razu wprawiającego w błogi nastrój? Arancini z mozzarelllą to ryżowe krokiety wywodzące się z kuchni sycylijskiej. Można je przygotować z najróżniejszym nadzieniem, zarówno mięsnym jak i wegetariańskim. Podstawą tego dania jest klasyczne risotto, z którego po wystudzeniu formuje się okrągłe krokiety. Ja podaję arancini po wcześniejszym krótkim zapieczeniu z sosem pomidorowym, dzięki czemu zyskuję gotowe danie które nie tylko bosko się prezentuje, ale równie bosssssko smakuje :)

Arancini – ryżowe krokiety z mozzarellą

[przepis]

cebula średniej wielkości

4 łyżki masła

300 g ryżu arborio

1100 ml bulionu

70 g parmezanu

małe kulki mozzarelli ok. 10 szt.

2 jajka

bułka tarta

olej do smażenia

dodatkowo:

puszka pomidorów

ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

parmezan

[/przepis]

  1. Cebulę bardzo drobno posiekać. Bulion mocno podgrzać.
  2. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać cebulę.
  3. Zmniejszyć ogień i pozwolić, żeby cebula się zeszkliła.
  4. Czas na ryż. Zmniejszyć ogień do minimum. Wsypać ryż na patelnię cały czas mieszając do momentu, aż będzie szklisty. Wlać pół szklanki bulionu.
  5. Często mieszając dodawać stopniowo bulion jak tylko poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Postępować tak do momentu, aż bulion się skończy, co powinno zająć od 20 do 30 minut.
  6. Na koniec dodać pozostałe masło i parmezan. Wymieszać risotto i pozostawić do ostygnięcia.
  7. Następnie dodać jedno jajko, 2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać
  8. Przygotować w dwóch oddzielnych miseczkach roztrzepane jajko i tartą bułkę.
  9. Z masy ryżowej zwilżonymi w wodzie dłońmi formować kulki, w środku umieszczając mozzarelle.
  10. Krokiety panierować w jajku i bułce i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Po usmażeniu odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia.
  11. Zmiksować pomidory z czosnkiem i oliwą. Wylać na dno naczynia do zapiekania.
  12. Na wierzchu ułożyć arancini. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 10 minut.
  13. Podawać ciepłe, posypane świeżo startym parmezanem.

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *