Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Ratatouille z piekarnika

Pyszne, sycące, cudownie pachnące jesienią danie jednogarnkowe. Coś, po czym czujesz się, jakby ktoś bliski otulił Cię kocem :) Ratatouille z piekarnika wypełnia cały dom cudownym zapachem i wprowadza wszystkich bez wyjątku w cudowny nastrój. Można je jeść solo, ja podaję je najczęściej z bulgurem, albo razowym makaronem.

Ratatouille z piekarnika

[przepis]

4 papryki

cebula

3 ząbki czosnku

łyżka ziół prowansalskich

2 puszki pomidorów

2 bakłażany

2 cukinie

olej

[/przepis]

  1. Paprykę opiec w piekarniku, obrać ze skóry, pokroić w plastry.
  2. Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na oleju, dodać pomidory i zioła, gotować 5 minut.
  3. Bakłażany i cukinię pokroić w plasterki.
  4. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem.
  5. Ułożyć bakłażany i cukinię, zalać pomidorami z cebulą.
  6. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. godziny, następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze 40 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *