Ratatouille z piekarnika

17 października 2018, 20:10 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 1
Ratatouille z piekarnika

Pyszne, sycące, cudownie pachnące jesienią danie jednogarnkowe. Coś, po czym czujesz się, jakby ktoś bliski otulił Cię kocem :) Ratatouille z piekarnika wypełnia cały dom cudownym zapachem i wprowadza wszystkich bez wyjątku w cudowny nastrój. Można je jeść solo, ja podaję je najczęściej z bulgurem, albo razowym makaronem.

Ratatouille z piekarnika

4 papryki

cebula

3 ząbki czosnku

łyżka ziół prowansalskich

2 puszki pomidorów

2 bakłażany

2 cukinie

olej

  1. Paprykę opiec w piekarniku, obrać ze skóry, pokroić w plastry.
  2. Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na oleju, dodać pomidory i zioła, gotować 5 minut.
  3. Bakłażany i cukinię pokroić w plasterki.
  4. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem.
  5. Ułożyć bakłażany i cukinię, zalać pomidorami z cebulą.
  6. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. godziny, następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze 40 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Smacznego :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Ratatouille z piekarnika”

  1. Rena napisał(a):

    a co z papryką po upieczeniu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *