Pyszne, sycące, cudownie pachnące jesienią danie jednogarnkowe. Coś, po czym czujesz się, jakby ktoś bliski otulił Cię kocem :) Ratatouille z piekarnika wypełnia cały dom cudownym zapachem i wprowadza wszystkich bez wyjątku w cudowny nastrój. Można je jeść solo, ja podaję je najczęściej z bulgurem, albo razowym makaronem.
Ratatouille z piekarnika
[przepis]
4 papryki
cebula
3 ząbki czosnku
łyżka ziół prowansalskich
2 puszki pomidorów
2 bakłażany
2 cukinie
olej
[/przepis]
- Paprykę opiec w piekarniku, obrać ze skóry, pokroić w plastry.
- Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na oleju, dodać pomidory i zioła, gotować 5 minut.
- Bakłażany i cukinię pokroić w plasterki.
- Naczynie do zapiekania wysmarować olejem.
- Ułożyć bakłażany i cukinię, zalać pomidorami z cebulą.
- Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. godziny, następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze 40 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Smacznego :)
Komentarze
a co z papryką po upieczeniu?