Makaron z sosem serowym to potrawa polecam dla zgrai głodomorów. Jeśli masz w domu grupę wciąż głodnych dzieci, to warto zapamiętać ten przepis. U nas mistrzem przygotowywania mac and cheese jest moja środkowa córeczka Marinka. Za każdym razem spod jej rąk wychodzi mistrzowski makaron z pysznym, aksamitnym sosem serowym, którym zajada się cała rodzina. To przepis, który z powodzeniem mogą przygotować dzieci, które garną się do kuchennych działań. Do przygotowania tej potrawy możesz użyć rurek, ale też doskonale sprawdzą się klasyczne świderki. Samo przygotowanie jest super proste i szybkie. Czasu potrzebujesz dokładnie tyle, ile trwa ugotowanie makaronu.
Mac and cheese. Makaron z sosem serowym
500 g makaronu (rurki lub świderki)
pół cebuli
łyżka masła
łyżka oleju
70 ml gorącego bulionu warzywnego
200 ml śmietany 18%
250 g sera żółtego w kostce
sól
świeżo mielony pieprz
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Gdy będzie się gotował, drobno posiekać cebulę i zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach.
- Na dużej patelni rozgrzać masło z olejem.
- Dodać cebulę, szczyptę soli, smażyć, aż się zeszkli.
- Następnie zalać śmietaną i bulionem. Chwilę podgrzewać, mieszając.
- Dodać starty ser, podgrzewać do połączenia składników.
- Ugotowany makaron odsączyć z wody. Wrzucić na patelnię z sosem, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i od razu podawać.
Komentarze
Już wiem co dziś zrobię na obiad, jestem sero i makaronożerna. Fantastyczny przepis :)
Bardzo się cieszę. U nas w domu to proste danie jest hitem :)