Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Mac and cheese – makaron z sosem serowym. Nastolatki do kuchni!

Makaron z sosem serowym to potrawa polecam dla zgrai głodomorów. Jeśli masz w domu grupę wciąż głodnych dzieci, to warto zapamiętać ten przepis. U nas mistrzem przygotowywania mac and cheese jest moja środkowa córeczka Marinka. Za każdym razem spod jej rąk wychodzi mistrzowski makaron z pysznym, aksamitnym sosem serowym, którym zajada się cała rodzina. To przepis, który z powodzeniem mogą przygotować dzieci, które garną się do kuchennych działań. Do przygotowania tej potrawy możesz użyć rurek, ale też doskonale sprawdzą się klasyczne świderki. Samo przygotowanie jest super proste i szybkie. Czasu potrzebujesz dokładnie tyle, ile trwa ugotowanie makaronu.

Mac and cheese. Makaron z sosem serowym

500 g makaronu (rurki lub świderki)

pół cebuli

łyżka masła

łyżka oleju

70 ml gorącego bulionu warzywnego

200 ml śmietany 18%

250 g sera żółtego w kostce

sól

świeżo mielony pieprz

  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Gdy będzie się gotował, drobno posiekać cebulę i zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach.
  3. Na dużej patelni rozgrzać masło z olejem.
  4. Dodać cebulę, szczyptę soli, smażyć, aż się zeszkli.
  5. Następnie zalać śmietaną i bulionem. Chwilę podgrzewać, mieszając.
  6. Dodać starty ser, podgrzewać do połączenia składników.
  7. Ugotowany makaron odsączyć z wody. Wrzucić na patelnię z sosem, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i od razu podawać.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *