Dania główne | Dla dzieci | Kuchnia

Wegańskie spaghetti bolognese. Nastolatki do kuchni!

Jeśli lubisz włoskie klasyki, a jednocześnie unikasz w swojej diecie mięsa, to wegańskie spaghetti bolognese jest potrawą, którą warto wypróbować. Możesz na koniec dodać odrobinę parmezanu, co oczywiście sprawi, że potrawa wegańska nie będzie, ale nadal pozostanie bezmięsna :) U nas w domu święci triumfy, uwielbiają ją moje nastolatki, ale też my, choć nie jesteśmy wegetarianami. Specjalistką w tej dziedzinie jest dwunastoletnia Kalinka, która według mnie robi najlepsze wegańskie spaghetti bolognese na świecie. Do przygotowania sosu zamiast mielonego mięsa używamy sera tofu. Zwykle wybieram wersję wędzoną, która nadaje potrawie wyrazistego smaku.

Tofu rozgniecione widelcem, podsmażone z cebulką na oleju, doprawione ziołami i pomidorową pastą jest przepyszne. To już kolejna nasza propozycja z cyklu o gotujących nastolatkach. Wiem, że nie tylko w naszym domu nastolatki w kuchni są bardzo aktywne. Pozdrawiam więc ciepło wszystkie inne gotujące dzieciaki i ich rodziców.

Wegańskie spaghetti bolognese

[przepis]

opakowanie makaronu spaghetti – u nas wersja pełnoziarnista

250 g wędzonego sera tofu

cebula

ząbek czosnku

zioła prowansalskie

5 łyżki koncentratu pomidorowego

sól

łyżeczka cukru

[/przepis]

  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Ser rozgnieść widelcem.
  3. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek.
  5. Dodać ser, przesmażyć razem z cebulą ok. 2 minuty.
  6. Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany ze szklanką wody.
  7. Sos doprawić ziołami, gotować ok. 5 minut.
  8. Połączyć z makaronem i od razu podawać.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dziewczyny Kochane, dziękuję za super pomysł na wykorzystanie sera tofu. Zazwyczaj łączyłam ser z sosem sojowym. Mam wszystkie składniki w domu. Po powrocie z pracy biorę się za gotowanie. pozdrawiam

Czy z tofu naturalnym będzie dużo gorsze? Ewentualnie czym doprawić to tofu aby było dobre w spagetti?

To wędzone daje fajny posmak. Możesz doprawić naturalnetofu wedzoną papryką lub sosem sojowym.