Wegańskie spaghetti bolognese. Nastolatki do kuchni!

25 maja 2020, 11:42 | Dania główne Dla dzieci Kuchnia | 1
Wegańskie spaghetti bolognese. Nastolatki do kuchni!

Jeśli lubisz włoskie klasyki, a jednocześnie unikasz w swojej diecie mięsa, to wegańskie spaghetti bolognese jest potrawą, którą warto wypróbować. Możesz na koniec dodać odrobinę parmezanu, co oczywiście sprawi, że potrawa wegańska nie będzie, ale nadal pozostanie bezmięsna :) U nas w domu święci triumfy, uwielbiają ją moje nastolatki, ale też my, choć nie jesteśmy wegetarianami. Specjalistką w tej dziedzinie jest dwunastoletnia Kalinka, która według mnie robi najlepsze wegańskie spaghetti bolognese na świecie. Do przygotowania sosu zamiast mielonego mięsa używamy sera tofu. Zwykle wybieram wersję wędzoną, która nadaje potrawie wyrazistego smaku.

Tofu rozgniecione widelcem, podsmażone z cebulką na oleju, doprawione ziołami i pomidorową pastą jest przepyszne. To już kolejna nasza propozycja z cyklu o gotujących nastolatkach. Wiem, że nie tylko w naszym domu nastolatki w kuchni są bardzo aktywne. Pozdrawiam więc ciepło wszystkie inne gotujące dzieciaki i ich rodziców.

Wegańskie spaghetti bolognese

opakowanie makaronu spaghetti – u nas wersja pełnoziarnista

250 g wędzonego sera tofu

cebula

ząbek czosnku

zioła prowansalskie

5 łyżki koncentratu pomidorowego

sól

łyżeczka cukru

  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Ser rozgnieść widelcem.
  3. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek.
  5. Dodać ser, przesmażyć razem z cebulą ok. 2 minuty.
  6. Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany ze szklanką wody.
  7. Sos doprawić ziołami, gotować ok. 5 minut.
  8. Połączyć z makaronem i od razu podawać.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Wegańskie spaghetti bolognese. Nastolatki do kuchni!”

  1. Dorota pisze:

    Dziewczyny Kochane, dziękuję za super pomysł na wykorzystanie sera tofu. Zazwyczaj łączyłam ser z sosem sojowym. Mam wszystkie składniki w domu. Po powrocie z pracy biorę się za gotowanie. pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *