Przepis genialnie prosty i tak smaczny, że aż trudno to opisać słowami. Takimi szparagami zajadałyśmy się ostatnio z przyjaciółkami na babskim wieczorze. Pomyślałam, że warto przypomnieć ten cudowny przepis na blogu.
Szparagi z salsą pomidorową
[przepis]
pęczek szparagów
czubata łyżka masła
drobno posiekany ząbek czosnku
dwa pomidory (u mnie żółty i czerwony)
dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny
sól himalajska
grubo mielona ostra papryka lub pieprz
posiekana świeża kolendra
[/przepis]
- Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek. Najlepiej je odłamać.
- Obgotować 7 minut w lekko osolonej wodzie. Odsączyć.
- Na patelni rozgrzać masło.
- Przesmażyć krótko szparagi, doprawić czosnkiem i solą. Wyłożyć na półmisek.
- Pomidory i awokado pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
- Dodać sok z cytryny, sól paprykę (lub pieprz) oraz kolendrę.
- Wymieszać, wyłożyć na szparagi i od razu podawać.
Komentarze