Sezon na szparagi trwa krótko, a grono wielbicieli tego zielonego skromnego warzywa dynamicznie się powiększa. Szparagi są smaczne, a jednocześnie niskokaloryczne. Zawierają kwas foliowy, są bogate w składniki mineralne, witaminy i błonnik. Wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie, redukują poziom cholesterolu, mają właściwości oksydacyjne, regulują ciśnienie. Można je przygotować na wiele sposobów. Pyszna jest zupa ze szparagów, szparagi grillowane, z wody, zapiekane w tartach lub cieście. Aby się nimi delektować wystarczy podać je z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Ja proponuję równie prosty, a jednocześnie bardzo efektowny przepis na szparagi z serem zapiekane w cieście francuskim. Aby szparagi były smaczne, odcinam zdrewniałe końcówki i bardzo cienko obieram jeśli mają twardą skórkę. Następnie wrzucam je na osolony wrzątek na dwie minuty. Zblanszowane owijam serem i ciastem francuskim, smaruję jajkiem i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Efekt jest obłędny, zresztą spróbujcie sami.
Szparagi z serem w cieście francuskim
pęczek szparagów
ser żółty w plasterkach
ciasto francuskie
jajko
- Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek, jeśli mają twardą skórkę to cienko obrać i wrzucić na osolony wrzątek na 2 minuty. Następnie odsączyć z wody.
- Ciasto rozwinąć na stolnicy. Pokroić na paski szerokości 3 cm. Plasterki sera również pokroić na paski podobnej szerokości.
- Każdego szparaga owinąć serem, a następnie ciastem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować jajkiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 15 minut. Tak przygotowane szparagi są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze