Dania główne | Kuchnia | Sałatki | Slider | Wegetariańskie

Tabule (Tabbouleh) z bulgurem i ziołami

Lekkie, pyszne wegetariańskie danie na bazie bulguru to mój letni patent na szybki posiłek. Doskonale nadaje się do zabrania na piknik lub wycieczkę, choć ja najczęściej serwuję go w ogrodzie, w cieniu rozłorzystej jabłoni.

Wybieram zwykle bulgur średnioziarnisty. Przygotowuję go nieco wcześniej, aby zdążył wystygnąć. Następnie przygotowuję mieszankę z rozgniecionego czosnku, oliwy i ziół. Dodaję do niej pokrojone warzywa, a na końcu kaszę. Przed podaniem całość schładzam ok. pół godziny w lodówce.

Tabule (Tabbouleh) z bulgurem

200 g kaszy bulgur

2 ząbki czosnku

łyżeczka soli

pół szklanki oliwy

sok z 1 cytryny

łyżeczka skórki otartej z cytryny

świeże zioła w ilości według uznania, u mnie bazylia, oregano, mięta, szczypiorek

100 g oliwek

3 dojrzałe pomidory malinowe

4 ogórki gruntowe

Kaszę przesypać do garnka, zalać osolonym wrzątkiem na wysokość jednego palca ponad poziom kaszy. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, gotować 3 minuty. Wyłączyć kuchenkę, pozostawi bulgur przykryty pokrywką do wystygnięcia. Następnie rozdrobnić widelcem. W misce rozgnieść czosnek z solą. Wlać oliwę, sok z cytryny, dodać skórkę, wymieszać. Wsypać posiekane zioła, pokrojone oliwki, pomidory i ogórki. Na końcu dodać kaszę. Całość wymieszać. Przed podaniem dobrze schłodzić.

 

 

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Spadasz mi z nieba! Lato się dopiero zaczęło, a mi już kończą się pomysły. Letnia kasza to coś czego mi teraz trzeba po wszystkich owocowych makaronach :D