Dania główne | Dla dzieci | Kuchnia | Przepisy | Slider

Omlet w kanapce. Nastolatki do kuchni! Dlaczego nie wpuszczamy naszych dzieci do kuchni?

My się dopiero rozkręcamy w temacie gotujących nastolatków. Ziarno zostało zasiane, a grunt jest podatny, co bardzo mnie cieszy. Dzieci i młodzież chcą gotować, a najczęstszą przyczyną, dla której tego nie robią jesteśmy my, dorośli. Z ręką na sercu przyznajcie sami, ile razy złapaliście się na myśli, że lepiej zrobić i podać dziecku gotowe pod nos, niż wpuszczać do kuchni.

Dlaczego nie wpuszczamy naszych dzieci do kuchni?

Ha, my odpowiedzialni dorośli, nie chcemy narażać naszych wychuchanych dzieci na niebezpieczeństwo, które czyha w każdym kącie kuchni. Ale to nie wszystko. Przytoczę kilka najpopularniejszych powodów

✔️Bo nie potrafi

✔️Bo się skaleczy nożem

✔️Bo się oparzy

✔️Bo zostawi bałagan

✔️Bo tylko zmarnuje produkty, a i tak z tego nic nie wyjdzie

✔️Bo nie zje tego co ugotuje i trzeba będzie wyrzucić

✔️Bo nie chce mi się mu/jej pomóc

✔️Bo ja zrobię to szybciej

No i mamy gotowy przepis jak wychować sobie w domu dziecko społecznie ułomne. Takie, które oczekuje 100% obsługi. Nie wierzy w swoje możliwości. Nie jest otwarte na nowe sytuacje. Obawia się nowych wyzwać. Kochani rodzicie, sami na własne życzenie robimy to sobie i naszym dzieciom. A można przecież inaczej. Małymi krokami. Bez wielkich oczekiwań. Ale z odrobiną zaufania. I pozytywnego nastawienia. No i przyda się jeszcze lecznicza dawka uśmiechu. To zawsze działa. Dzisiaj kolejny przepis. Tym razem gotuje Marina. Jej omlet w kanapce jest pyszny. Można go przygotować z szynką lub w wersji wege. Wtedy szynkę zastąpcie pokrojonym w cienkie plastry pomidorem.

Omlet w kanapce

3 jajka

szczypta soli

2 kromki chleba tostowego

2 plastry sera żółtego

plaster szynki

olej

dodatkowo: świeże warzywa

Jajka wbić do miski, dodać sól.  Roztrzepać za gładką masę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wlać jajka. Zanurzyć w nich chleb z jednej strony i położyć drugą stroną na jajkach. Chodzi o to, żeby strona nasączona jajkami była na górze.

Smażyć omlet na średnim ogniu do momentu, aż się zetnie, Obrócić przy pomocy szpatułki na drugą stronę.

Teraz chleb jest pod spodem, bezpośrednio na patelni, a na wierzchu jest omlet. Położyć na omlecie dwa plastry sera i szynkę.

Zawinąć boki omleta do środka, formując prostokąt.

Złożyć chleb z omletem do środka.

Gotową kanapkę zdjąć z patelni przekroić na pół. Położyć na talerzu. Podawać z warzywami.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Naszą kuchnię od kilku dni wypełnia mgła z mąki i cukru pudru. Czekoladowy suflet, risotto z pieczarkami, pieczone warzywa, teraz szarlotka. Kuchareczka ma 11 lat i bawi się w master szefa, a ja jestem wniebowzięta❤️ Jeżdżę do pracy, ale wiem, ze reszta rodzinki je barwnie i zdrowo. Przytyjemy na bank😀

Omlet w kanapce to bardzo pomysłowe, ale i proste w przygotowaniu danie. Idealne na pożywne śniadanie, nie tylko dla nastolatka. Klasyczny omlet w nieco innym wydaniu na pewno spodoba się wielu osobom. :)