Pomidory po prowansalsku po mojemu :)

16 września 2019, 11:27 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 0
Pomidory po prowansalsku po mojemu :)

Czas pomidorowego eldorado zachęca na kulinarnych poszukiwań. Każda moja wyprawa na pobliski targ kończy się pomidorowymi zakupami. Kocham pomidory i jestem pewna, że nie jestem w tym gorącym uczuciu odosobniona. Więc jeśli masz właśnie w domu kilogram podłużnych pomidorów, trochę sera, ziół i orzechów, to za chwilę możesz się cieszyć przepysznym daniem na pomidory po prowansalsku po mojemu. Kulinarna twórczość własna ma to do siebie, że nie rządzi się żadnymi prawami, no może poza jednym – żeby było smacznie. I o to właśnie w kuchni chodzi. Bawmy się kolorami i smakami, łączmy, zmieniajmy i eksperymentujmy. Miłego dnia!

Pomidory po prowansalsku

kg podłużnych pomidorów

150 g orzechów włoskich

2 ząbki czosnku

szczodra garść świeżych ziół (polecam mieszankę tymianku, oregano i odrobinę bazylii_

łyżeczka soli

150 g wyrazistego żółtego sera w kawałku

pół szklanki oliwy

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą.
  2. Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na pół. Lekko wydrążyć i ułożyć w naczyniu.
  3. W blenderze zmiksować metodą pulsacyjną orzechy, czosnek, zioła, sól i oliwę. Masa powinna być ziarnista, a nie gładka.
  4. Nałożyć mieszankę na pomidory.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Smacznego :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *