Czas pomidorowego eldorado zachęca na kulinarnych poszukiwań. Każda moja wyprawa na pobliski targ kończy się pomidorowymi zakupami. Kocham pomidory i jestem pewna, że nie jestem w tym gorącym uczuciu odosobniona. Więc jeśli masz właśnie w domu kilogram podłużnych pomidorów, trochę sera, ziół i orzechów, to za chwilę możesz się cieszyć przepysznym daniem na pomidory po prowansalsku po mojemu. Kulinarna twórczość własna ma to do siebie, że nie rządzi się żadnymi prawami, no może poza jednym – żeby było smacznie. I o to właśnie w kuchni chodzi. Bawmy się kolorami i smakami, łączmy, zmieniajmy i eksperymentujmy. Miłego dnia!
Pomidory po prowansalsku
[przepis]
kg podłużnych pomidorów
150 g orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
szczodra garść świeżych ziół (polecam mieszankę tymianku, oregano i odrobinę bazylii_
łyżeczka soli
150 g wyrazistego żółtego sera w kawałku
pół szklanki oliwy
[/przepis]
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą.
- Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na pół. Lekko wydrążyć i ułożyć w naczyniu.
- W blenderze zmiksować metodą pulsacyjną orzechy, czosnek, zioła, ser, sól i oliwę. Masa powinna być ziarnista, a nie gładka.
- Nałożyć mieszankę na pomidory.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Smacznego :)
Komentarze
a co z serem?…