Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Zapiekanka ze szparagami (bez glutenu)

Jestem pewna, że pokochasz ten przepis od pierwszego razu. U mnie w domu zapanowało totalne szaleństwo na tę prostą, wyjątkowo smaczną zapiekankę. Podstawą jest masa jajeczno-serowa. Dodaję do niej lekko podgotowane warzywa. W sezonie szparagowym są to oczywiście szparagi, które łączę z brokułami. Smacznego :)

Zapiekanka ze szparagami (bez glutenu)

[przepis]

pęczek zielonych szparagów

główka brokułów

200 g szpinaku baby

2 łyżki masła

łyżka oleju

cebula

ząbek czosnku

6 jajek

300 ml gęstego jogurtu

100 g startego parmezanu

150 g mozzarelli (użyłam wersji mini)

świeżo mielony pieprz

sól

[/przepis]

  1. Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów.
  2. Zielone szparagi pokroić na 5 cm kawałki. Brokuły podzielić na małe różyczki.
  3. Obgotować warzywa na półmiękko, odsączyć na sitku.
  4. Na patelni rozgrzać masło i olej. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
  5. Dodać szpinak, krótko przesmażyć, doprawić pieprzem i solą.
  6. Do miski wbić jajka, rozbić widelcem z jogurtem.
  7. Dodać parmezan, brokuły, szparagi i cebulę podsmażoną ze szpinakiem.
  8. Masę przelać do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem.
  9. Na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli.
  10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C z funkcją góra/dół/termoobieg.
  11. Piec 25-30 minut, aż wierzch będzie złocisty. Po przestygnięciu pokroić i podawać.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

To chyba najłatwiejsza zapiekanka, jaką w życiu widziałam. Super przepis, mega zdrowa i z nowalijek – czego chcieć więcej! Już zabieram się do szykowania. Dzięki za przepis! <3