Jestem pewna, że pokochasz ten przepis od pierwszego razu. U mnie w domu zapanowało totalne szaleństwo na tę prostą, wyjątkowo smaczną zapiekankę. Podstawą jest masa jajeczno-serowa. Dodaję do niej lekko podgotowane warzywa. W sezonie szparagowym są to oczywiście szparagi, które łączę z brokułami. Smacznego :)
Zapiekanka ze szparagami (bez glutenu)
[przepis]
pęczek zielonych szparagów
główka brokułów
200 g szpinaku baby
2 łyżki masła
łyżka oleju
cebula
ząbek czosnku
6 jajek
300 ml gęstego jogurtu
100 g startego parmezanu
150 g mozzarelli (użyłam wersji mini)
świeżo mielony pieprz
sól
[/przepis]
- Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów.
- Zielone szparagi pokroić na 5 cm kawałki. Brokuły podzielić na małe różyczki.
- Obgotować warzywa na półmiękko, odsączyć na sitku.
- Na patelni rozgrzać masło i olej. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodać szpinak, krótko przesmażyć, doprawić pieprzem i solą.
- Do miski wbić jajka, rozbić widelcem z jogurtem.
- Dodać parmezan, brokuły, szparagi i cebulę podsmażoną ze szpinakiem.
- Masę przelać do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem.
- Na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C z funkcją góra/dół/termoobieg.
- Piec 25-30 minut, aż wierzch będzie złocisty. Po przestygnięciu pokroić i podawać.
Komentarze
To chyba najłatwiejsza zapiekanka, jaką w życiu widziałam. Super przepis, mega zdrowa i z nowalijek – czego chcieć więcej! Już zabieram się do szykowania. Dzięki za przepis! <3