Dania główne | Kuchnia

Jak zrobić placki z kwiatów czarnego bzu

Czy jadłaś kiedyś placki z kwiatów czarnego bzu? Jak nie teraz to kiedy? Czarny kwiat właśnie kwitnie swoimi białymi baldachimami i przepięknie pachnie.

Na placki wystarczy jakieś 15-20 kwiatów, zależy od wielkości. No i ciasto podobne do naleśnikowego. Zrywając kwiaty zadbaj, by pochodziły z czystego, oddalonego od drogi miejsca. Zerknij też, czy nie ma na nich jakiś „mieszkańców”, np. mszyc. Baldachimy po zerwaniu rozłóż na kuchennym blacie, pozwalając uciec zapodzianej mrówce lub pajączkowi.

Placki z kwiatów czarnego bzu

15-20 kwiatów czarnego bzu

2 jajka

¾ szklanki mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 szklanki mleka

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Do miski wbić jajka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko. Składniki zmiksować. Ciasto powinno gęstością przypominać śmietanę.

Kwiaty zanurzać w cieście, trzymając za ogonek. Kłaść na rozgrzany tłuszcz, lekko rozpłaszczyć.

Gdy się przyrumienią, przyciąć ogonek i przełożyć na drugą stronę Smażyć na średnim ogniu na złoto.

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na półmisku, oprószyć cukrem pudrem. Podawać od razu.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *