Doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Tak z ręką na sercu, to ten prosty hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków jest tak smaczny, że warto ziemniaki ugotować specjalnie po to, by go usmażyć. Doskonale smakuje tuż po zdjęciu z patelni, ale lubię go również w wersji na zimno, jako przystawkę lub dodatek do gazpacho.

Tortilla de patatas
400 g ugotowanych
ziemniaków
cebula
2 ząbki czosnku
6 jajek
sól
2 łyżki oleju
- Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na oleju. Ziemniaki pokroić w plasterki. Jajka roztrzepać z solą.
- Do naczynia z jajkami przełożyć cebulę z czosnkiem i pokrojone ziemniaki. Wymieszać i wylać ponownie na rozgrzaną patelnię.
- Smażyć na średnim ogniu, do momentu, aż spód się zrumieni, a wierzch zetnie. Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć na złoto. Zostawić do przestygnięcia. Przed podaniem pokroić w trójkąty.

Komentarze
Widzę, że idziesz w hiszpańskie smaki. Nie dziwię się. Sama uwielbiam wyrazistość tej kuchni.