Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Hiszpański omlet z ziemniakami – tortilla de patatas

Doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Tak z ręką na sercu, to ten prosty hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków jest tak smaczny, że warto ziemniaki ugotować specjalnie po to, by go usmażyć. Doskonale smakuje tuż po zdjęciu z patelni, ale lubię go również w wersji na zimno, jako przystawkę lub dodatek do gazpacho.

Tortilla de patatas

400 g ugotowanych
ziemniaków
cebula
2 ząbki czosnku
6 jajek
sól
2 łyżki oleju

  1. Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na oleju. Ziemniaki pokroić w plasterki. Jajka roztrzepać z solą.
  2. Do naczynia z jajkami przełożyć cebulę z czosnkiem i pokrojone ziemniaki. Wymieszać i wylać ponownie na rozgrzaną patelnię.
  3. Smażyć na średnim ogniu, do momentu, aż spód się zrumieni, a wierzch zetnie. Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć na złoto. Zostawić do przestygnięcia. Przed podaniem pokroić w trójkąty.
avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *