Wegetariańskie curry z tofu

17 kwietnia 2021, 10:35 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 5
Wegetariańskie curry z tofu

Kiedy brak mi czasu na gotowanie, a muszę nakarmić rodzinę, wegetariańskie curry z tofu ratuje mnie z opresji. Uwielbiam je przygotowywać z kilku powodów. Pierwszy powód już znasz – to czas. Opanowałam działania do perfekcji i całość, łącznie z ugotowaniem ryżu zajmuje mi ok. 20 minut. Nieźle jak ja taki wspaniały obiad, prawda? Jeśli jesteś zainteresowana dokładną instrukcją, jak ugotować ryż na sypko zapraszam Cię na lawendowy  Instagram ➡️  https://www.instagram.com/lawendowydom_official/

W zakładce „ryż na sypko” znajdziesz film, w którym pokazuję co i jak.

Wróćmy do curry. W tym przypadku używam zwykle trzech kawałków tofu, każdy o wadze 180 g. Wybieram tofu wędzone, które ma bardziej wyrazisty smak. Mieszankę przypraw robię sama z przypraw z torebek dostępnych w każdym większym markecie. Nie będziesz potrzebować żadnych specjalistycznych past, sosów i innych wynalazków.

Moja dewiza – szybko i smacznie – po raz kolejny ma potwierdzenie. I to tyle, czas na gotowanie.

Wegetariańskie curry z tofu

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki soli

łyżka przyprawy curry

łyżka papryki wędzonej

łyżeczka suszonej trawy cytrynowej

łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

łyżeczka mielonego imbiru

3 kawałki wędzonego tofu po 180 g każdy

3 łyżki oleju

puszka krojonych pomidorów

puszka mleka kokosowego

jako dodatek: ryż na sypko

  1. W moździerzu rozgnieść na papkę czosnek, sól, curry, paprykę wędzoną, trawę cytrynową, kmin rzymski i imbir.
  2. Tofu odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
  3. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, dodać mieszankę przypraw. Mieszać do momentu, aż zacznie wydzielać przyjemny zapach.
  4. Dodać pokrojone w kostkę tofu. Smażyć, często mieszając ok. 5 minut.
  5. Następnie dodać pomidory, a po 5 minutach mleko kokosowe.
  6. Wymieszać i podgrzać mocno tak, by składniki się połączyły. Podawać z ryżem.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

5 odpowiedzi na “Wegetariańskie curry z tofu”

  1. Iza pisze:

    Wypróbuję chętnie. Dziękuję za przepis 😊

  2. Andrzej pisze:

    Błyskawicznie i aromatycznie, czyli dobrze :D Wypróbuję!

  3. Milena pisze:

    Wygląda przepysznie! Myślę, że mam już plan na jutro ;) Dziękuję za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *