Dania główne | Kuchnia

Przepis na błyskawicznego łososia jurajskiego z warzywami według Michela Moran

Podzielę się z Wami przepisem, który warto mieć pod ręką, gdy chcecie zabłysnąć, a nie macie zbyt dużo czasu. Ta potrawa sprawdzi się również podczas zwykłego rodzinnego obiadu. Ma dwa oblicza i to bardzo mi się w niej podoba. Można ją podać na ciepło, od razu po przygotowaniu. Ale równie smaczna jest jako przystawka na zimno, gdy warzywna marynata i smak łososia wzajemnie się dopełnią.

Przepis pochodzi z warsztatów z ambasadorem marki Kenwood Michelem Moran, na których odkrywaliśmy możliwości robota planetarnego Titanium Chef Baker XL i dodatkowo doskonale się bawiliśmy.

Powiedziałam Michelowi, że ryba według jego przepisu jest tak smaczna, że włączę ją do mojego domowego menu. Tak też robiłam. A teraz Wy również możecie zrobić to samo.

Przepis na błyskawicznego łososia jurajskiego z warzywami według Michela Moran

(proporcje dla 4 osób)

600 g filetu z łososia jurajskiego

3 marchewki

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łodygi selera naciowego

1 papryka

sól

150 ml oliwy z oliwek

70 ml octu winnego

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

liść laurowy

łyżeczka kolorowego pieprzu

kilka gałązek świeżego tymianku

Filet oddzielić od skóry. Posolić i odstawić na 10 minut.

Warzywa obrać i pokroić w plasterki. Na warsztatach użyliśmy do tego malaksera z tarczą do krojenia będącego przystawką do robota Titanium Chef Baker XL.

Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać połowę oliwy, wrzucić wszystkie pokrojone warzywa (marchewki, cebulę, czosnek, selera naciowego i paprykę). Dodać paprykę, liść laurowy, ziarna pieprzu w całości i tymianek.

Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut często mieszając. Wlać ocet winny i zostawić na ogniu jeszcze jakieś 4 minuty. Warzywa powinny pozostać chrupiące i jędrne. Przełożyć je na półmisek.

Patelni nie myć i ponownie postawić na kuchence. Rybę opłukać z soli, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Przekroić na pół, tak by zmieściła się na patelni. Posolić z obu stron.

Patelnię po warzywach rozgrzać z pozostałą oliwą. Położyć rybę, smażyć po 4 minuty z każdej strony. Ryba powinna być lekko przyrumieniona z wierzchu i pozostać delikatnie niedosmażona w środku. Po usmażeniu przełożyć ją na deskę, pokroić na porcję i położyć na warzywach.

Podawać na ciepło lub na zimno. Doskonale pasuje z tradycyjnym pesto.

Pesto

2 ząbki czosnku

pęczek natki pietruszki

pęczek świeżej bazylii

3 ząbki czosnku

200 ml oliwy z oliwek

50 g parmezanu

100 g orzeszków piniowych

Suche składniki przełożyć do blendera. Włączyć urządzenie, miksować na wolnych obrotach, stopniowo dolewając oliwę, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *