To jest danie ekspresowe, którym ratuję się, gdy mam bardzo mało czasu na gotowanie i dużą ilość głodnych osób do nakarmienia. Tak się składa, że w kuchennej szafce trzymam zwykle jedną, dwie puszki mleka kokosowego. To taka moja bezpieczna baza, która ratuje mnie czasami z kłopotów ;) W koszyku z przyprawami zawsze znajdzie się mieszanka curry, ostatnio też namierzyłam suszoną trawę cytrynową. Podkreślam, że mój przepis to danie szybkie, uproszczone, ale w efekcie super smaczne. Można podawać z ryżem. Zabieramy się do roboty.
Curry z kurczaka
[przepis]
400 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 ½ łyżki przyprawy curry
Łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
Łyżeczka mielonych nasion kolendry
2 puszki gęstego mleka kokosowego
łyżka soku z cytryny
2 pomidory
świeża kolendra
olej
sól
[/przepis]
- Kurczaka pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju na złoto. Przełożyć na talerz.
- W moździerzu rozgnieść na aromatyczną pastę czosnek, łyżkę soli, przyprawę curry, trawę cytrynową i kolendrę.
- Na oleju pozostałym z kurczaka podsmażyć na małym ogniu mieszankę przypraw.
- Gdy zacznie mocno pachnieć, dodać kurczaka. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
- Dodać mleko kokosowe, podgrzewać, aż będzie mocno ciepłe.
- Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny, dodać pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną kolendrę. Od razu podawać.
Komentarze
Świetna propozycja na szybki obiad. Ja wypróbuję wersję na ostro :)
Wygląda pysznie, a ponieważ uwielbiam curry to chętnie wypróbuję ten przepis. :-)
Na ile osób jest przewidziany ten przepis?