Dania główne | Kuchnia

Ekspresowe curry z kurczaka

To jest danie ekspresowe, którym ratuję się, gdy mam bardzo mało czasu na gotowanie i dużą ilość głodnych osób do nakarmienia. Tak się składa, że w kuchennej szafce trzymam zwykle jedną, dwie puszki mleka kokosowego. To taka moja bezpieczna baza, która ratuje mnie czasami z kłopotów ;) W koszyku z przyprawami zawsze znajdzie się mieszanka curry, ostatnio też namierzyłam suszoną trawę cytrynową. Podkreślam, że mój przepis to danie szybkie, uproszczone, ale w efekcie super smaczne. Można podawać z ryżem. Zabieramy się do roboty.

Curry z kurczaka

[przepis]

400 g piersi z kurczaka

2 ząbki czosnku

1 ½ łyżki przyprawy curry

Łyżeczka suszonej trawy cytrynowej

Łyżeczka mielonych nasion kolendry

2 puszki gęstego mleka kokosowego

łyżka soku z cytryny

2 pomidory

świeża kolendra

olej

sól

[/przepis]

  1. Kurczaka pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju na złoto. Przełożyć na talerz.
  2. W moździerzu rozgnieść na aromatyczną pastę czosnek, łyżkę soli, przyprawę curry, trawę cytrynową i kolendrę.
  3. Na oleju pozostałym z kurczaka podsmażyć na małym ogniu mieszankę przypraw.
  4. Gdy zacznie mocno pachnieć, dodać kurczaka. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
  5. Dodać mleko kokosowe, podgrzewać, aż będzie mocno ciepłe.
  6. Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny, dodać pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną kolendrę. Od razu podawać.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *