Dania główne | Kuchnia

Placki z cukinii na kefirze

Pyszne, błyskawiczne do przygotowania placki z cukinii które smakują najlepiej zaraz po usmażeniu. Tu nie ma się co rozpisywać, tu trzeba brać cukinię w garść i działać. Do ciasta na placki można dodać posiekany koper, dymkę lub odrobinę mięty.

Placki z cukinii na kefirze

[przepis]

400 g cukinii

ząbek czosnku

mała cebula

jako

5 łyżek mąki

2 łyżki kefiru

sól

olej do smażenia

[/przepis]

  1. Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Dodać jajko, mąkę, kefir i sól.
  4. Wymieszać składniki aż się połączyć.
  5. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na złoto placki o średnicy ok. 10 cm.
  6. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego :)

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *