Pyszne, błyskawiczne do przygotowania placki z cukinii które smakują najlepiej zaraz po usmażeniu. Tu nie ma się co rozpisywać, tu trzeba brać cukinię w garść i działać. Do ciasta na placki można dodać posiekany koper, dymkę lub odrobinę mięty.
Placki z cukinii na kefirze
[przepis]
400 g cukinii
ząbek czosnku
mała cebula
jako
5 łyżek mąki
2 łyżki kefiru
sól
olej do smażenia
[/przepis]
- Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Dodać jajko, mąkę, kefir i sól.
- Wymieszać składniki aż się połączyć.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć na złoto placki o średnicy ok. 10 cm.
- Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego :)
Komentarze
Placki na kefirze to smak mojego domu rodzinnego! Kocham je i na słodko i na słono, uwielbiam. Tych z cukinią jeszcze nie próbowałam, tego lata muszę wypróbować.
Zrobię i dam znać czy smakowało
świetny artykuł,bardzo dużo istotnych informacji
Czy cukinie należy odsączyć z nadmiaru wody?
Ja nie odsączam.