Placki z cukinii na kefirze

12 sierpnia 2020, 16:09 | Dania główne Kuchnia | 5
Placki z cukinii na kefirze

Pyszne, błyskawiczne do przygotowania placki z cukinii które smakują najlepiej zaraz po usmażeniu. Tu nie ma się co rozpisywać, tu trzeba brać cukinię w garść i działać. Do ciasta na placki można dodać posiekany koper, dymkę lub odrobinę mięty.

Placki z cukinii na kefirze

400 g cukinii

ząbek czosnku

mała cebula

jako

5 łyżek mąki

2 łyżki kefiru

sól

olej do smażenia

  1. Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Dodać jajko, mąkę, kefir i sól.
  4. Wymieszać składniki aż się połączyć.
  5. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na złoto placki o średnicy ok. 10 cm.
  6. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego :)

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

5 odpowiedzi na “Placki z cukinii na kefirze”

  1. Sylwia Gliwa pisze:

    Placki na kefirze to smak mojego domu rodzinnego! Kocham je i na słodko i na słono, uwielbiam. Tych z cukinią jeszcze nie próbowałam, tego lata muszę wypróbować.

  2. Zrobię i dam znać czy smakowało

  3. Iggi pisze:

    świetny artykuł,bardzo dużo istotnych informacji

  4. Jogurt pisze:

    Czy cukinie należy odsączyć z nadmiaru wody?

  5. Beata Lipov pisze:

    Ja nie odsączam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *