Kotlety z brokułów

22 kwietnia 2020, 11:02 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 0
Kotlety z brokułów

Pyszne wegetariańskie kotlety można robić niemalże z każdego warzywa, które nam wpadnie pod rękę. Tym razem wersja brokułowa, która nie tylko świetnie smakuje, ale też ma przepiękny zielony kolor. Takie kotlety można podawać na wiele sposobów. Można je jeść jak burgery w miękkiej bułce, obłożone warzywami i sosami. Można podać tradycyjnie, z ziemniaczanym puree i mizerią. U mnie ta opcja często wygrywa, bo rodzina uwielbia moje puree i mizerię. Można również jeść je jedynie z jakąś pyszną, chrupiącą sałatką, skropioną sosem miodowo-musztardowym. Tyle możliwości, a smak wciąż ten sam – wspaniały!

Kotlety z brokułów

główka brokułów średniej wielkości

czerstwa kajzerka

pół szklanki mleka

cebula

ząbek czosnku

2 jajka

łyżka masła

olej

bułka tarta

sól

pieprz

  1. Brokuły podzielić na cząstki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odsączyć, a następnie zmiksować metodą pulsacyjną na grubą kaszę
  2. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju z dodatkiem masła.
  4. Wymieszać brokuły i bułkę, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz jajka.
  5. Wymieszać masę tak, by składniki się połączyły.
  6. Uformować niewielkie kotlety
  7. Obtoczyć  w bułce i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *