Pyszne wegetariańskie kotlety można robić niemalże z każdego warzywa, które nam wpadnie pod rękę. Tym razem wersja brokułowa, która nie tylko świetnie smakuje, ale też ma przepiękny zielony kolor. Takie kotlety można podawać na wiele sposobów. Można je jeść jak burgery w miękkiej bułce, obłożone warzywami i sosami. Można podać tradycyjnie, z ziemniaczanym puree i mizerią. U mnie ta opcja często wygrywa, bo rodzina uwielbia moje puree i mizerię. Można również jeść je jedynie z jakąś pyszną, chrupiącą sałatką, skropioną sosem miodowo-musztardowym. Tyle możliwości, a smak wciąż ten sam – wspaniały!
Kotlety z brokułów
[przepis]
główka brokułów średniej wielkości
czerstwa kajzerka
pół szklanki mleka
cebula
ząbek czosnku
2 jajka
łyżka masła
olej
bułka tarta
sól
pieprz
[/przepis]
- Brokuły podzielić na cząstki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odsączyć, a następnie zmiksować metodą pulsacyjną na grubą kaszę
- Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju z dodatkiem masła.
- Wymieszać brokuły i bułkę, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz jajka.
- Wymieszać masę tak, by składniki się połączyły.
- Uformować niewielkie kotlety
- Obtoczyć w bułce i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
Komentarze