Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Kotlety z brokułów

Pyszne wegetariańskie kotlety można robić niemalże z każdego warzywa, które nam wpadnie pod rękę. Tym razem wersja brokułowa, która nie tylko świetnie smakuje, ale też ma przepiękny zielony kolor. Takie kotlety można podawać na wiele sposobów. Można je jeść jak burgery w miękkiej bułce, obłożone warzywami i sosami. Można podać tradycyjnie, z ziemniaczanym puree i mizerią. U mnie ta opcja często wygrywa, bo rodzina uwielbia moje puree i mizerię. Można również jeść je jedynie z jakąś pyszną, chrupiącą sałatką, skropioną sosem miodowo-musztardowym. Tyle możliwości, a smak wciąż ten sam – wspaniały!

Kotlety z brokułów

[przepis]

główka brokułów średniej wielkości

czerstwa kajzerka

pół szklanki mleka

cebula

ząbek czosnku

2 jajka

łyżka masła

olej

bułka tarta

sól

pieprz

[/przepis]

  1. Brokuły podzielić na cząstki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odsączyć, a następnie zmiksować metodą pulsacyjną na grubą kaszę
  2. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju z dodatkiem masła.
  4. Wymieszać brokuły i bułkę, dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz jajka.
  5. Wymieszać masę tak, by składniki się połączyły.
  6. Uformować niewielkie kotlety
  7. Obtoczyć  w bułce i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *