Kiedy tylko pojawiają się kurki, mam ochotę na wszelkie kulinarne wariacje z tymi aromatycznymi grzybkami o pięknym, żywym kolorze. Od najprostszej jajecznicy, poprzez sos do kotletów, pyszną zupę, tarty i pierogi, mam wrażenie, że kurki dają nieograniczone kulinarne możliwości.
Tym razem połączyłam je z wyrazistym smakiem wędzonego oscypka i szczodrze doprawiłam zieloną cebulką. Kurki podałam z rurkami z ciecierzycy. To moje niedawne odkrycie – makarony 100% warzywne. Dobre rozwiązanie dla osób unikających glutenu, ale też fajne urozmaicenie dla wszystkich.
Makaron z ciecierzycy z kurkami i oscypkiem
[przepis]
350 g kurek
pół pęczka dymki
3 oscypki
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól
świeżo mielony pieprz
rozmaryn
250 g makaronu z ciecierzycy
[/przepis]
- Kurki oczyścić, dokładnie umyć i osączyć na sicie.
- Pokroić na kawałki podobnej wielkości.
- Ser pokroić w plasterki.
- Na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać olej i masło.
- Smażyć grzyby 10 minut, często mieszając.
- Następnie dodać pokrojoną dymkę i ser. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.
- Smażyć jeszcze 5 minut, często mieszając.
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odlać.
- Połączyć z kurkami, przesmażyć chwilę razem i od razu podawać.
Komentarze
Ale mi teraz smaka narobiłaś! A tu niedziela mnie zastała i gdzie ja teraz oscypki kupię? No nic! Na zmarnowanie takiego dobrego przepisu nie zostawię. Jutro się poczęstuję ;)