Makaron z ciecierzycy z kurkami i oscypkiem – bez glutenu

19 lipca 2019, 19:43 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia | 1
Makaron z ciecierzycy z kurkami i oscypkiem – bez glutenu

Kiedy tylko pojawiają się kurki, mam ochotę na wszelkie kulinarne wariacje z tymi aromatycznymi grzybkami o pięknym, żywym kolorze. Od najprostszej jajecznicy, poprzez sos do kotletów, pyszną zupę, tarty i pierogi, mam wrażenie, że kurki dają nieograniczone kulinarne możliwości.

Tym razem połączyłam je z wyrazistym smakiem wędzonego oscypka i szczodrze doprawiłam zieloną cebulką. Kurki podałam z rurkami z ciecierzycy. To moje niedawne odkrycie – makarony 100% warzywne. Dobre rozwiązanie dla osób unikających glutenu, ale też fajne urozmaicenie dla wszystkich.

Makaron z ciecierzycy z kurkami i oscypkiem

350 g kurek

pół pęczka dymki

3 oscypki

2 łyżki oleju

2 łyżki masła

sól

świeżo mielony pieprz

rozmaryn

250 g makaronu z ciecierzycy

  1. Kurki oczyścić, dokładnie umyć i osączyć na sicie.
  2. Pokroić na kawałki podobnej wielkości.
  3. Ser pokroić w plasterki.
  4. Na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać olej i masło.
  5. Smażyć grzyby 10 minut, często mieszając.
  6. Następnie dodać pokrojoną dymkę i ser. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.
  7. Smażyć jeszcze 5 minut, często mieszając.
  8. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odlać.
  9. Połączyć z kurkami, przesmażyć chwilę razem i od razu podawać.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Makaron z ciecierzycy z kurkami i oscypkiem – bez glutenu”

  1. Radownisia pisze:

    Ale mi teraz smaka narobiłaś! A tu niedziela mnie zastała i gdzie ja teraz oscypki kupię? No nic! Na zmarnowanie takiego dobrego przepisu nie zostawię. Jutro się poczęstuję ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *