Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia

Makaron z ciecierzycy z kurkami i oscypkiem – bez glutenu

Kiedy tylko pojawiają się kurki, mam ochotę na wszelkie kulinarne wariacje z tymi aromatycznymi grzybkami o pięknym, żywym kolorze. Od najprostszej jajecznicy, poprzez sos do kotletów, pyszną zupę, tarty i pierogi, mam wrażenie, że kurki dają nieograniczone kulinarne możliwości.

Tym razem połączyłam je z wyrazistym smakiem wędzonego oscypka i szczodrze doprawiłam zieloną cebulką. Kurki podałam z rurkami z ciecierzycy. To moje niedawne odkrycie – makarony 100% warzywne. Dobre rozwiązanie dla osób unikających glutenu, ale też fajne urozmaicenie dla wszystkich.

Makaron z ciecierzycy z kurkami i oscypkiem

[przepis]

350 g kurek

pół pęczka dymki

3 oscypki

2 łyżki oleju

2 łyżki masła

sól

świeżo mielony pieprz

rozmaryn

250 g makaronu z ciecierzycy

[/przepis]

  1. Kurki oczyścić, dokładnie umyć i osączyć na sicie.
  2. Pokroić na kawałki podobnej wielkości.
  3. Ser pokroić w plasterki.
  4. Na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać olej i masło.
  5. Smażyć grzyby 10 minut, często mieszając.
  6. Następnie dodać pokrojoną dymkę i ser. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.
  7. Smażyć jeszcze 5 minut, często mieszając.
  8. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odlać.
  9. Połączyć z kurkami, przesmażyć chwilę razem i od razu podawać.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ale mi teraz smaka narobiłaś! A tu niedziela mnie zastała i gdzie ja teraz oscypki kupię? No nic! Na zmarnowanie takiego dobrego przepisu nie zostawię. Jutro się poczęstuję ;)