Kategoria: Wegetariańskie
Kulki mocy z daktyli i płatków owsianych
Moja prywatna córka, jednocześnie tegoroczna maturzystka wykonała dziś dla nas kulki mocy własnego pomysłu. Pyszna, zdrowa i super prosta do wykonania przekąska nie tylko dla intensywnie się uczącej młodzieży. Kulki mocy z daktyli i płatków owsianych [przepis] 8 daktyli 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki płatków owsianych łyżeczka kakao skórka otarta z mandarynki ½ łyżeczki… Czytaj dalej Kulki mocy z daktyli i płatków owsianych
Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach
Jeśli masz ochotę na własnoręcznie upieczony chleb z chrupiącą, apetycznie popękaną skórką, to przepis na bardzo prosty chleb nocny będzie dla Ciebie doskonały :) To przepis idealny dla początkujących domowych piekarzy oraz osób, którzy nie dysponują czasem, ale chcieliby się cieszyć domowym pieczywem. Ten chleb robi się sam. Procedura jest niezwykle prosta i nie wymaga czasochłonnych zabiegów. Nie… Czytaj dalej Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach
Perfekcyjne faworki (chrust)
Perfekcyjne faworki powinny być kruche jak sucha gałązka pękająca w lesie po lekkim podmuchu wiatru. Opis nieco zbyt poetycki, ale trafnie obrazuje postać rzeczy. Ile to razy natknęłam się na faworki, które na to zaszczytnie miano nie zasługiwały. Ciasto było grube, bez śladu pęcherzyków powietrza, a całość przypominała klasycznego, tłustego, niezjadliwego gniota. A przecież faworki… Czytaj dalej Perfekcyjne faworki (chrust)
Gulasz warzywny (ratatouille) z bulgurem
Jeśli potrzebujesz koloru to gulasz warzywny Cię nie rozczaruje. Nie tylko cieszy słonecznymi barwami już na etapie przygotowywania, ale wypełnia dom zapachem, który kojarzy się ze słońcem, beztroską i nieskrępowaną niczym radością. Dlaczego więc nie przygotować go np. teraz, w środku mroźnej zimy? Czy kilka warzyw może odmienić nastrój? Jeszcze się pytasz? Wystarczy spojrzeć na zdjęcie.… Czytaj dalej Gulasz warzywny (ratatouille) z bulgurem
Chlebek bananowy na oleju z żurawiną
Wybierając banany do tego przepisu pamiętaj, że powinny być dojrzałe i pachnące. Polecam banany bio, które mają niepowtarzalny, bananowy aromat, o który tutaj nam chodzi. No bo przecież chlebek bananowy powinien pachnieć bananami, prawda? A ponadto być lekko wilgotny, puszysty i nie rozpadać się podczas krojenia. Sprawa załatwiona, właśnie taki chlebek otrzymasz korzystając z mojego… Czytaj dalej Chlebek bananowy na oleju z żurawiną
Nacinane ziemniaczki z rozmarynem
Czasem potrzeba tak niewiele, by danie oczywiste, znane, żeby nie rzec banalne, zmieniło się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w coś wyjątkowego. Pieczone ziemniaki za sprawą nacięcia przed wstawieniem do piekarnika zyskują nie tylko w sferze wizualnej, choć trzeba przyznać, że prezentują się po królewsku. Ale ten prosty zabieg powoduje, że banalna bulwa zyskuje delikatność,… Czytaj dalej Nacinane ziemniaczki z rozmarynem
- Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Pierogi z suszonymi śliwkami
Trudno sobie wyobrazić święta bez pierogów. Te klasyczne, z kapustą oczywiście pojawić się muszą, a ja podrzucam przepis na pierogi na słodko, cudownie świąteczne, z farszem z suszonych śliwek doprawionych skórką pomarańczową, orzechami i przyprawą korzenną. Pyszna sprawa, cudownie wyglądają i jeszcze lepiej smakują :) Pierogi z suszonymi śliwkami [przepis] ciasto: 3 szklanki mąki szklanka… Czytaj dalej Pierogi z suszonymi śliwkami
Arancini – ryżowe krokiety z mozzarellą
Co powiesz na coś pysznego, pięknego i od razu wprawiającego w błogi nastrój? Arancini z mozzarelllą to ryżowe krokiety wywodzące się z kuchni sycylijskiej. Można je przygotować z najróżniejszym nadzieniem, zarówno mięsnym jak i wegetariańskim. Podstawą tego dania jest klasyczne risotto, z którego po wystudzeniu formuje się okrągłe krokiety. Ja podaję arancini po wcześniejszym krótkim zapieczeniu z… Czytaj dalej Arancini – ryżowe krokiety z mozzarellą
#retro gotowanie: kotlety z jajek
Być może siedzisz sobie teraz w pracy próbując się skupić na służbowych wyzwaniach, ale natrętna myśl co dziś ugotować na obiad powraca jak uparty komar w środku letniej nocy. Tym razem rozwiązanie jest niebywale proste – wystarczy dosłownie kilka składników, które prawdopodobnie masz w domu i obiad gotowy. Kotlety z jajek – potrawa nieco zapomniana,… Czytaj dalej #retro gotowanie: kotlety z jajek
Carpaccio z buraków
Doskonały pomysł na buraki, o którym niedawno przypomniał mi znajomy, za co serdecznie dziękuję :) Samo przygotowanie jest niezwykle proste, a wersję podstawową możesz modyfikować na wiele sposobów. Do Carpaccio dodaj szczodrą garść nasion granatu, uprażonej pestki dyni lub słonecznika. Jeśli oczekujesz wyrazistszych doznań, możesz do carpaccio dodać cieniutko pokrojone krążki czerwonej cebuli lub zmienić ser… Czytaj dalej Carpaccio z buraków
Genialne czekoladowe ciasto z buraków
Ma głęboki czekoladowy smak, jest lekkie, ale przyjemnie wilgotne a jednym z jego głównych składników są ugotowane buraki. Ciasta na bazie warzyw nie powinny dziwić, wszak od lat zajadamy się genialnym ciastem marchewkowym, które doczekało się tysiąca wersji i modyfikacji (wersję bez glutenu znajdziesz tu). Z powodzeniem piekę też słodkie i pyszne ciasto z cukinii… Czytaj dalej Genialne czekoladowe ciasto z buraków
Ratatouille z piekarnika
Pyszne, sycące, cudownie pachnące jesienią danie jednogarnkowe. Coś, po czym czujesz się, jakby ktoś bliski otulił Cię kocem :) Ratatouille z piekarnika wypełnia cały dom cudownym zapachem i wprowadza wszystkich bez wyjątku w cudowny nastrój. Można je jeść solo, ja podaję je najczęściej z bulgurem, albo razowym makaronem. Ratatouille z piekarnika [przepis] 4 papryki cebula… Czytaj dalej Ratatouille z piekarnika
Wegański krem czekoladowy z dyni
Możesz nim posmarować naleśniki, przełożyć tort, zjeść jako lekki i zdrowy deser lub zrobić kanapki do szkoły dla dzieci – czekoladowy krem z dyni ma wiele zastosowań i jest niebywale prosty w przygotowaniu. Wystarczy upieczona wcześniej i zmiksowana na puree dynia i kilka innych dodatków by po chwili cieszyć się głębokim czekoladowym smakiem. W porównaniu… Czytaj dalej Wegański krem czekoladowy z dyni
Chrupiące kulki z brokułów
Jeśli lubisz falafla i wszelkie inne odmiany wegetariańskich kotletów, to moja wersja kotlecików z brokułów w rozmiarze mini na pewno przypadnie Ci do gustu. Chrupiące kulki spodobają się także dzieciom. Delikatną masę z brokułów i ziemniaków formowałam w niewielkie kulki (można z niej również przygotować klasyczne kotlety), następnie obtoczyłam w panierze wielozbożowym Mamut. Po raz… Czytaj dalej Chrupiące kulki z brokułów
Wegański pudding z tapioki z malinami
Najsmaczniejszy jest lekko ciepły, taki świeżo ugotowany. Pudding z tapioki rozpływa się w ustach, pieści brzuch i sprawia, że człowiek czuję się błogo. Tapiokę przed ugotowaniem zostawiam na pół godziny w mleku, dzięki czemu gotuje się szybciej. Używam mleka kokosowego z puszki, wybieram to średnio gęste. Latem podaję pudding z mango, ale teraz proponuję wersję… Czytaj dalej Wegański pudding z tapioki z malinami
Brioszka z dyni
Doskonale smakuje sama lub posmarowana masłem lub miodem. Super miękka, delikatna, o zniewalającym kolorze. Podaję proporcje na dwie keksówki, równie dobrze można ją upiec w okrągłej większej formie. Cała zabawa polega na odrywaniu bułeczek i delektowaniu się ich dyniowym smakiem :) Brioszka z dyni [przepis] na dwie keksówki 250 g puree z dyni (1 szklanka)… Czytaj dalej Brioszka z dyni
#Pomysł na drugie śniadanie do szkoły – placuszki bananowe z cynamonem
Jako matka potrójna mogę z całą stanowczością napisać, że nie ma nic gorszego rano, gdy czas biegnie jak szalony, dzieciaki stawiają czynny opór przed wyjściem z łóżek, pies domaga się spaceru, a Ty nie masz pomysłu na drugie śniadanie do szkoły. Można iść w banał i zapakować do pudełka kanapkę z żółtym serem. Ale wszyscy… Czytaj dalej #Pomysł na drugie śniadanie do szkoły – placuszki bananowe z cynamonem