Kategoria: Wegetariańskie
Pizza orkiszowa z kurkami i kozim serem
Co powiesz na pizzę bez sosu pomidorowego? Pizza w wersji sezonowej, pyszna i wyrazista w smaku na cienkim cieście z mąki orkiszowej z pełnego przemiału. Bezpośrednio na cieście układam ser. Tym razem proponuję poza tradycyjną mozzarellą dodatek wyrazistego sera koziego, który dobrze się komponuje z delikatnym smakiem kurek. Pizza w sam raz na początek września… Czytaj dalej Pizza orkiszowa z kurkami i kozim serem
Tarta z morelami
Co ja tu się będę rozpisywać – bardzo smaczna, soczysta, pachnie latem i słońcem, wygląda pięknie i tyle. Morele to wymarzone owoce do zapiekania w najróżniejszych ciastach. Super do muffinów, do ciasta na oleju, do drożdżowego placka i oczywiście do tarty. Podaję przepis najprostszy z możliwych, taki klasyk gatunku. Moja tarta nie jest zbyt słodka,… Czytaj dalej Tarta z morelami
Muffiny z porzeczkami na oleju
Lekkie jak chmurka, wilgotne, puszyste i przyjemnie kwaskowe dzięki dodatkowi porzeczek. U nas obowiązkowo piecze się dwie porce na raz, bo co to jest dwanaście sztuk muffinów dla sporej rodziny, powiedzcie sami? Muffiny z porzeczkami na oleju [przepis] (na 12 sztuk) 2 jajka 150 ml oleju 200 ml jogurtu naturalnego 300 g mąki 2 łyżeczki… Czytaj dalej Muffiny z porzeczkami na oleju
Jak zrobić domowy ayran
Przepisów na domowy ayran jest tyle, ilu jest chętnych na ten pyszny, orzeźwiający napój o bałkańskich korzeniach. Najprostsza receptura z jaką się spotkałam to ayran robiony na plaży. Należy upić nieco jogurtu z kubeczka, uzupełnić brak wodą, wstrząsnąć i gotowe :) Moja wersja niewiele różni się od oryginału. Łączę jogurt naturalny z wodą mineralną, dodaję… Czytaj dalej Jak zrobić domowy ayran
Surówka z młodej kapusty na grilla
Genialna, chrupiąca, soczysta i uwodzicielsko zielona jak pierwsza miłość – taka właśnie jest surówka z młodej kapusty. Doskonale sprawdzi się nie tylko w towarzystwie obiadowych klasycznych dań. Warto przygotować sporą miskę tej surówki, jeśli planujesz spotkanie przy grillu. Jestem pewna, że będzie hitem przyjęcia :) Na czym polega tajemnica? Kapustę, tuż po poszatkowaniu należy lekko… Czytaj dalej Surówka z młodej kapusty na grilla
Kotlety z wędzonego tofu
Niewielkie złociste kulki z wędzonego tofu błyskawicznie znikają z talerza. Można je zajadać po prostu z sałatką, lub potraktować podobnie jak falafla i zamknąć w pszennym placku z dodatkiem humusu i warzyw. Pyszna sprawa, zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Kolejny przykład na to, że czasem potrzeba tak niewiele wysiłku, by osiągnąć coś tak smacznego… Czytaj dalej Kotlety z wędzonego tofu
Korzenne ciasto marchewkowe bez glutenu
Smaczne, korzenne, z pyszną polewą serową. Takie ciasto uwielbiają chyba wszyscy. Przedstawiam wersję bezglutenową, ale oczywiście można tu również użyć zamiennie zwykłej mąki pszennej. Smacznego! Korzenne ciasto marchewkowe bez glutenu [przepis] 450 g marchewki 5 jajek 200 g brązowego cukru 3-4 szklanki oleju 250 g mieszanki bezglutenowej 100 g zblanszowanych migdałów łyżeczka proszku do pieczenia… Czytaj dalej Korzenne ciasto marchewkowe bez glutenu
#zupa tygodnia: zupa krem z pieczonych buraków
Zupa krem z pieczonych buraków czaruje nie tylko pięknym głębokim kolorem i aksamitną konsystencją. Jest wyrazista w smaku, a to za sprawą pieczonych wcześniej w skórce buraków. Dzięki temu prostemu zabiegowi buraki zyskują skoncentrowany, słodkawy smak. Zupa krem z pieczonych buraków kg upieczonych w skórce buraków 1 kwaśnie jabłko cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka papryki… Czytaj dalej #zupa tygodnia: zupa krem z pieczonych buraków
Genialny pasztet z fasoli
Bardzo, bardzo smaczny jest ten pasztet. Genialny z kiszonym ogórkiem, z chrzanem, z grzybkami w occie lub z żurawiną. Do pasztetu użyłam fasoli w puszce, bo ochota na pasztet dopadła mnie nagle i nie miałam czasu na nocne moczenie. Do masy dodałam kwaskowe jabłko, polecam Szarą Renetę. Całość doprawiłam czosnkiem i majerankiem. Smacznego :) Genialny… Czytaj dalej Genialny pasztet z fasoli
- Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Kulebiak z ciasta kopytkowego
Przepis dostałam od mojej genialnej starszej siostry i od razu mówię, że to jest coś bardzo, bardzo pysznego. Takiego kulebiaka jeszcze prawdopodobnie nie jadłaś. Ciasto kopytkowe i dowolne nadzienie – polecam klasyczny farsz grzybowy. Taki kulebiak zapieka się w formie keksówce, a następnie można podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, lub przesmażyć pokrojone plastry na… Czytaj dalej Kulebiak z ciasta kopytkowego
Sałatka z pieczonych buraków z prażonymi orzechami i sosem miodowo-musztardowym
Ta sałatka, wierzcie lub nie, to jest mistrzostwo świata. Pieczone słodkawe buraki zestawione z lekko uprażonymi orzechami, szczodrze doprawione wyrazistym sosem na bazie miodu i musztardy. Buraki piekę w skórce, pozwalając im na wydobycie skoncentrowanego, słodkawego smaku. Chrupiące kawałki orzechów wzbogacają smak i konsystencję sałatki, a aksamitny sos scala wszystko w zgrabną, pobudzającą kubki smakowe… Czytaj dalej Sałatka z pieczonych buraków z prażonymi orzechami i sosem miodowo-musztardowym
Chili con carne bez carne – wersja wegetariańska
Prosta, pyszna, rozgrzewająca i dająca super moc strawa prawdziwych teksańskich cowbojów i zmarzniętego ludu środkowej Europy ;) Klasycznie przygotowywana z dodatkiem mielonego mięsa, u mnie w wersji wegetariańskiej. Zamiast mięsa czerwona soczewica. To danie daje kopa i cieszy zarównno oko, jak i kubki smakowe. Najlepsze następnego dnia, dlatego warto ugotować od razu duży garnek, żeby… Czytaj dalej Chili con carne bez carne – wersja wegetariańska
Dzień Zdrowego Śniadania – gofry z płatkami zbożowymi
Gofry na śniadanie to jest to, co moje dzieciaki uwielbiają. Zazwyczaj przygotowuję je w weekend, ale muszę się pochwalić, że ostatnio to moje córki przejęły pałeczkę i pieką gofry dla rodziny. Ósmego listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, często bagatelizowany lub pomijany. A przecież to właśnie śniadanie dostarcza energii potrzebnej do wyzwań całego dnia.… Czytaj dalej Dzień Zdrowego Śniadania – gofry z płatkami zbożowymi
Ciastka owsiane z dynią
Czasami doskonałe pomysły pojawiają się niespodziewanie – tak właśnie było w przypadku owsianych ciastek z dynią, które dziś mam przyjemność zaprezentować. Upiekła je Maria, która odkryła, że w mojej kuchennej szafce mam nadmiar płatków owsianych, a z każdego parapetu i obu tarasów zerkają dynie, które maniakalnie ostatnio nabywam i znoszę do domu. Tak więc jedna… Czytaj dalej Ciastka owsiane z dynią
Sernik z dyni idealny
To jest bardzo prosty i niebywale smaczny sernik z dyni. Jest po prostu idealny – wilgotny, puszysty i lekki. Ma jeszcze jedną zaletę – jest prosty do przygotowania i zawsze się udaje. Nie pozostaje mi nic innego, jak ukroić sobie kolejny kawałek i cieszyć się tym rozkosznym smakiem. Sernik z dyni idealny [przepis] 300 g dyni (polecam… Czytaj dalej Sernik z dyni idealny
Domowe frytki z piekarnika
Domowe frytki z piekarnika to jedno z najbardziej ulubionych sposobów na ziemniaki w moim domu. Dziewczynki je uwielbiają, ja zresztą też. Podaję je ze startym na drobnej tarce serem feta – jeśli dotychczas nie próbowałaś tego połączenia, koniecznie to nadrób ;) Doskonałe są też z ljutenicą, na którą przepis znajdziesz tu. Takie frytki są lżejsze od… Czytaj dalej Domowe frytki z piekarnika
Placki z gotowanych ziemniaków
Placki z gotowanych ziemniaków to smak, który pamiętam z dzieciństwa. Zmorą mojej ówczesnej codzienności był obowiązek obierania ziemniaków po przyjściu ze szkoły. Za to moja mam często smażyła mi z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia właśnie takie placuszki. Posypane cukrem pudrem były doskonałe i nawet ja, przykład książkowego niejadka, wciągałam je z apetytem, aż… Czytaj dalej Placki z gotowanych ziemniaków